Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΤΣΙΟΣ: «Η σωστή διαχείριση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των Συλλόγων»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΤΣΙΟΣ: «Η σωστή διαχείριση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των Συλλόγων»

-

TATSIOS-ALEKOS

 

Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Βλαχαβιωτών «Η Παλαιοπαναγιά» ιδρύθηκε το 2008. Τα τελευταία έξι χρόνια μάχεται για την ανάπτυξη του αισθήματος αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων του χωριού και των ξενιτεμένων Βλαχαβιωτών.

Κύρια επιδίωξη των μελών του Συλλόγου είναι επίσης η ηθική και πνευματική ανάπτυξη των συγχωριανών τους, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών ζωής, με διάφορα έργα υποδομής, που θα βοήθησουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βλαχάβας.

Πρόκειται για έναν Σύλλογο που πιστεύει στη συνεργασία, στα ήθη και στα έθιμα του τόπου μας και στην αναγκαία συνέχισή τους.

Από την ίδρυση του Συλλόγου έως σήμερα Πρόεδρος είναι ο Αλέξανδρος Τάτσιος και ο Σύλλογος αριθμεί περίπου 165 μέλη. Οι εκλογές γίνονται κάθε τρία χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για τον Μάιο του 2017.

 

Ο κ. Αλέξανδρος Τάτσιος χαρακτηρίζεται για τρία πράγματα: τη μεγάλη αγάπη του για τη Βλαχάβα, για τον ζήλο του να αναδείξει τις ομορφιές του χωριού του και για την προσπάθειά του να καλυτερεύσει τις συνθήκες ζωής των συγχωριανών του.

Συνηθισμένος να ρισκάρει, εκπαιδευμένος στα δύσκολα, με έμφυτο κουράγιο και τόλμη να εκτίθεται και να παλεύει με τη σκληρή πραγματικότητα γύρω του, έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του νέους ανθρώπους, που αγαπούν το χωριό τους και θέλουν να το αναδείξουν περισσότερο.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποιοι το αποφασίσατε και για ποιους σκοπούς ιδρύσατε τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Βλαχαβιωτών «Η Παλαιοπαναγιά», κύριε Τάτσιο;
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2008 από νέους ανθρώπους του χωριού μας, που αγαπάμε το χωριό και θέλουμε να το αναδείξουμε περισσότερο.
Σκοπός του Συλλόγου μας είναι η επιδίωξη της ηθικής και πνευματικής ανάπτυξης των μελών του, με ομιλίες, διαλέξεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις, συνεστιάσεις, εκδρομές καθώς και η ανάπτυξη του αισθήματος αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων του χωριού και των ξενιτεμένων Βλαχαβιωτών.
Στόχοι μας επίσης είναι η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών ζωής των κατοίκων με διάφορα κοινωφελή έργα εξωραϊσμού, η προστασία και η ανάπτυξη του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τέλος η συνεργασία με επιστημονικούς, πνευματικούς οργανισμούς, συλλόγους, ενώσεις, συνομοσπονδίες και γενικά με κάθε προοδευτικό φορέα.

Ποιους στόχους έχετε θέσει για το μέλλον μετά από τα πρώτα χρόνια που έχετε ήδη διανύσει;
Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τα ήθη και έθιμα του χωριού μας και ανάλογα με τα οικονομικά μας να προγραμματίσουμε διάφορα έργα αλλά και τη συντήρηση αυτών που ήδη κατασκευάσαμε. Να διατηρήσουμε τις χορευτικές ομάδες. Να τιμήσουμε κάποιους ανθρώπους που έκαναν θυσίες για το Σύλλογο μας. Να ενισχύσουμε τη συνεργασία και με άλλους Συλλόγους. Επίσης, πρωταρχικός μας στόχος είναι και η δημιουργία του δρόμου που ήδη υπάρχει από την Βλαχάβα-Παλαιοπαναγιά-Διασταύρωση Ψήλωμα. Σχετικά μ’ αυτό το έργο κάναμε ήδη τις προτάσεις μας προς την Πολιτεία για ασφαλτόστρωση και διάφορα άλλα τεχνικά έργα που θα χρειαστούν. Επιπλέον, άμεσος στόχος μας είναι και η προβολή του θαυματουργού Μοναστηρίου της «Παλαιοπαναγιάς» Βλαχάβας ή Παναγία της Μύκανης.

Πριν λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το 2010 προχωρήσατε στην ίδρυση ενός λαογραφικού μουσείου στο χωριό σας. Τι θέλετε να προσφέρετε με αυτό;
Θα το έλεγα καλύτερα εκθετήριο λαογραφικής, αγροτικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κυρία Δούλη. Διότι Μουσείο πρέπει να είναι ένα μεγαλύτερο οικοδόμημα. Η ίδρυση του έγινε όπως σωστά σημειώσατε το 2010 και σκοπός του είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση και προβολή του πάσης φύσεως ιστορικού και λαογραφικού υλικού, για την μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των κατοίκων αλλά και της γύρω περιοχής.

Υπάρχει ενδιαφέρον για να το επισκεφτούν σχολεία από το Δήμο μας και τον νομό μας;
Ενδιαφέρον υπάρχει σίγουρα και σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο χωριό θα είναι σίγουρα μια πολύ όμορφη εμπειρία. Στον χώρο μπορεί κανείς να δει παραδοσιακές στολές, παλιά νομίσματα-χαρτονομίσματα, διάφορες παλιές φωτογραφίες των κατοίκων, αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στην καθημερινή τους ζωή, και διάφορα άλλα αντικείμενα. Επισκέψεις από σχολεία μπορούν να γίνουν ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία στα τηλέφωνα 6939049391 και 6974812043.

Με την ιδιότητα του Προέδρου του Συλλόγου έχετε παρακολουθήσει αρκετές εκδηλώσεις στην περιοχή μας. Πιστεύετε ότι υπάρχει γενικά μια ομοιότητα μεταξύ τους και τι μπορεί να κάνει σήμερα ένας Πολιτιστικός Σύλλογος ενός χωριού, για να διαφοροποιηθεί, κύριε Τάτσιο;
Οι εκδηλώσεις από τους Συλλόγους είναι πάρα πολύ καλές και συνήθως γίνονται από άτομα που αγαπάνε τον τόπο τους. Η διαφοροποίηση είναι το πώς ο κάθε σύλλογος μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: άλλος ιδρύει μονάδα αίματος για να βοηθάει τους συνανθρώπους του, άλλος παρέχει κάποια κοινωνική βοήθεια σε φάρμακα, τρόφιμα, σε ανάπηρους ανθρώπους, άστεγους και φτωχούς. Και να ξέρετε κυρία Δούλη, οι σύλλογοι και τα μέλη τους είναι πάντοτε εθελοντές και δουλεύουν αφιλοκερδώς, διότι αγαπάνε πραγματικά τον τόπο τους.

Έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη ότι οι Σύλλογοι είναι αυτοί που κρατούν ζωντανά τα χωριά μας. Πόσο έχουν βοηθήσει τον δικό σας Σύλλογο ή και άλλους αν γνωρίζετε, οι δημοτικές Αρχές και η Περιφέρεια;
Οι Δημοτικές αρχές και η Περιφέρεια κατά τον παρελθόν δεν βοήθησαν όλους τους Συλλόγους, αντιθέτως έκαναν εξαιρέσεις και σε πολλές περιπτώσεις βοήθησαν μόνο δυο με τρεις συλλόγους και ένα με δύο αθλητικά σωματεία, ίσως αυτό να γινόταν και για πολιτικούς λόγους. Βοήθεια προς το δικό μας Σύλλογο υπήρξε μόνο από την Δημοτική Αρχή αλλά κι αυτή κατά την άποψή μου ήταν πολύ μικρή. Η δε Περιφέρεια δεν μας βοήθησε καθόλου.

Τι είδους βοήθεια χρειάζεται σήμερα ένας Σύλλογος από τις παραπάνω Αρχές, για να φροντίζει απρόσκοπτα για τα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού του;
Η βοήθεια που χρειάζεται ένας Σύλλογος πρώτα από όλα είναι η συνεργασία. Τα χορευτικά τμήματα κοστίζουν σε στολές και σε χοροδιδασκάλους και οι περισσότεροι Σύλλογοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Επίσης, σε Συλλόγους που είναι Εξωραϊστικοί καλό είναι να δίνονται και διάφορα υλικά όπως μπογιές, τσιμέντα, άμμος, χαλίκι και διάφορα άλλα για την συντήρηση διάφορων έργων-κτιρίων, που τονίζω γίνονται εθελοντικά.

Πιστεύετε ότι είναι εφικτή μια ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων στον Δήμο μας, κάτω από την ομπρέλα του ΟΠΕΤΑΚ ή με τη δημιουργία ενός παγκαλαμπακιώτικου φορέα;
Ένωση προφανώς εννοείτε συνεργασία Συλλόγων κυρία Δούλη. Πιστεύω ότι είναι εφικτό και μπορεί να γίνει. Κατά το παρελθόν όμως δεν είχαμε και τόσο καλά αποτελέσματα καθώς σχεδόν πάντα μπαίνει το πολιτικό στοιχείο στη μέση, κάτι που κατά την άποψή μου δεν πρέπει να υπάρχει στους Συλλόγους. Τέτοιο παράδειγμα είναι το Πολιτιστικό δίκτυο που υπήρχε και ακόμη υπάρχει και κατά την ταπεινή μου γνώμη έχει αποτύχει. Ο ΟΠΕΤΑΚ πρέπει να γίνει αρωγός σε ένα καινούργιο μοντέλο, να παρέχει την στήριξη και την οικονομική βοήθεια στους Συλλόγους αλλά και οι Σύλλογοι να είναι πρωταγωνιστές π.χ. να κάνουμε ένα φεστιβάλ δημοτικού τραγουδιού και χορευτικών στο γήπεδο Καλαμπάκας και να συνεργαστούν πάρα πολλοί Σύλλογοι, πιστεύω ότι θα γινόταν το αδιαχώρητο. Ο Δήμος θα μπορούσε να παραχωρήσει το γήπεδο χωρίς οικονομικό αντίτιμο στους Συλλόγους. Αυτό κάποια στιγμή θα είναι και πρόταση.

Μπορούν οι Σύλλογοι ως φορείς πολιτισμού να βοηθήσουν στην Τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας;
Οι Σύλλογοι και οι φορείς βοηθάνε στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Όμως χρειάζονται και κάποια κίνητρα από το Δήμο ή την Περιφέρεια και να υπάρχει και συνεργασία. Όταν ένας Σύλλογος αναδεικνύει ένα μουσείο, -εκθετήριο-, ένα μνημείο, μια εκκλησία, διάφορες εκδηλώσεις-προτάσεις όλα αυτά βοηθάνε στην τουριστική ανάπτυξη αν προβληθούν σωστά. Θα σας αναφέρω σ’ αυτό το σημείο ένα παράδειγμα σχετικά με τη συνεργασία των Συλλόγων και του Δήμου κι αυτό είναι να επανέλθει το Καρναβάλι της Καλαμπάκας όπως γινόταν πιο παλιά με παρέλαση ανθρώπων και αρμάτων. Τα κούλουμα να ξαναγίνουν στην Τζέρτζη όπως παλιά, που βούλιαζε η Καλαμπάκα από κόσμο. Και διάφορες άλλες τέτοιες προτάσεις.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο με τις εκδηλώσεις των περισσότερων Συλλόγων της περιοχής μας. Πώς είδατε αυτή την πρωτοβουλία, κύριε Τάτσιο;
Η έκδοση αυτού του φυλλαδίου είναι μια πολύ ωραία ιδέα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι συμβαίνει πρώτη φορά και προσωπικά πιστεύω ότι θα βοηθήσει αρκετά στην προβολή των Συλλόγων μας. Εξάλλου η σωστή διαχείριση είναι αυτή που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των Συλλόγων.

Υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου σας για το άμεσο μέλλον που θέλετε να μας ανακοινώσετε;
Προγραμματισμένη εκδήλωση είναι ο χειμερινός χορός του Συλλόγου μας παρουσία των χορευτικών τμημάτων το ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 στην Ταβέρνα «ΠΟΛΥΖΟΣ» με λαϊκοδημοτική ορχήστρα. Στο κλαρίνο ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου και στο τραγούδι ο γνωστός Παναγιώτης Ζωσιμάς. Θα υπάρχει πλούσια λαχειοφόρος, καλά εδέσματα και άφθονο ποτό που θα φροντίσει η διεύθυνση του καταστήματος. Καλούμε όλους τους φίλους, χωριανούς, μέλη να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αδερφούς Νίκο & Γιώργο Μπακόλα κι εσάς προσωπικά κυρία Δούλη για τη στήριξη σας στους Συλλόγους.

 

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αλέξανδρος Τάτσιος
Ευάγγελος Φωτόπουλος
Κωνσταντίνος Τσεκούρας του Γεωργίου
Νικόλαος Μπρόβας
Στυλιανός Τσεκούρας
Γεώργιος Τούλας του Βάϊου
Θωμάς Βλάχος

 

 

{loadposition mypos1}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Ιδιωτικό ΚΔΑΠ “Το Αερόστατο των Μετεώρων”

Το ιδιωτικό ΚΔΑΠ "Το Αερόστατο των Μετεώρων" συμμετέχει στη δράση "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Από αρχές Ιουνίου σας περιμένουμε σε ένα ευχάριστο και κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, στα γραφεία μας επί της οδού Θ.Οικονόμου 13 (πρώην ΙΚΑ) και Μετεώρων 15 (πρώην Παιδικά Χαμόγελα). Για περισσότερες πληροφορίες...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]