ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΤΑΣ: «Με ενοχλεί η στροφή από τις αξίες στην εμπορευματοποίηση»

-

Η ενασχόλησή του µε τη συγγραφή ξεκίνησε αυθόρµητα, αβίαστα χωρίς κάποια ώθηση από κάπου. Ο Γιώργος Γιαντάς πιστεύει ότι υπάρχουν ιδέες που κατά την ανάπτυξη τους, µπορεί να ενσωµατώνουν «εσωτερικές διαδικασίες».

Θεωρεί ακόμη πως η αξία ενός λογοτεχνικού έργου, προφανώς εστιάζεται στο «τι έχει να πει», στο μήνυμα που περνά στους αναγνώστες και στη διαχρονική του επιρροή στις ψυχές των ανθρώπων, γι’ αυτό άλλωστε η διαχρονικότητα των καλών μυθιστορημάτων είναι κι ένας λόγος που η λογοτεχνία δεν έχει την ανάγκη να ακολουθεί την επικαιρότητα.

Τον κατευθύνει η μαγεία και η μέθη της δημιουργίας και το πάθος για οτιδήποτε κάνει. Από μικρός θέλησε να ανακαλύψει την έξαρση, την έξαψη, το άλμα. Γι’ αυτό εξερευνώντας τον άνθρωπο, τον εαυτό του, τα συναισθήματά του, τις αντοχές του, τα όριά του έφτασε τελικά στη λογοτεχνία.

Οι οξυδερκείς σκέψεις που εκφράζει περιλαμβάνουν την ουσία των όσων έμαθε στο ταξίδι της ζωής κι ας είναι αρκετά νέος.

Μιλάει χωρίς βαρύγδουπους όρους, με απλότητα και με ταπεινότητα. Τα μετριοπαθή του λόγια σίγουρα αξίζουν περισσότερο από επιβλητικούς λόγους και εκφράσεις εντυπωσιασμού.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πόσο σημαντικό είναι για έναν νέο συγγραφέα να συνεργάζεται στα πρώτα του βήματα μ’ έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα;
Η συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο που βρίσκομαι, δικαίωσε τον κόπο μου, κυρία Δούλη. Ακόμη περισσότερο, τον δικαιώνει το γεγονός πως αυτή συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Καθώς απαιτείται μεγάλη δαπάνη χρόνου με τα γραπτά και αφού παράλληλα εργάζομαι, είναι εξαιρετικά δύσκολη η ενασχόληση με την προβολή και προώθηση των έργων. Οι εκδόσεις Λιβάνη έχουν στηρίξει την προσπάθεια μου αυτή, με σοβαρότητα, υπεύθυνα και στην εμβέλεια που τις χαρακτηρίζει.

Στο «Αύριο», η ιστορία ξεκινά όταν σημειώνεται η ρωγμή στη ζωή μιας πλούσιας κοπέλας. Θέλετε να μας σκιαγραφήσετε το βιβλίο σας, κύριε Γιαντά;
Η ιστορία του εξελίσσεται διαδοχικά στο παρόν και στο παρελθόν. Οι πρωταγωνιστές παρουσιάζονται νεότεροι αλλά και ώριμοι, όταν πια έχουν ακολουθήσει ο καθένας το μονοπάτι του στη ζωή. Σκοπός μου ήταν να εγείρω ερωτήματα γύρω από το κατά πόσο ο πλούτος επαρκεί για την ευτυχία, γύρω από τις φιλοδοξίες και την ορθότητα των κριτηρίων των ανθρώπων για το τι τελικά ορίζεται ως «αξία».

Ο λόγος σας ρέει και παρασέρνει τον αναγνώστη να μπει γλυκά στην πλοκή της ιστορίας. Αποτελεί το «Αύριο» μια κατάδυση σε χρόνους και εποχές ειλικρινών ανθρώπινων σχέσεων;
Τα κεφάλαια που διαδραματίζονται στο παρελθόν, πράγματι επιδιώκουν μια τέτοια «κατάδυση». Φαίνεται πως μεγαλώνοντας έχουμε συχνά την τάση να αναπολούμε προηγούμενες εποχές, ως πιο ειλικρινείς, πιο ανθρώπινες. Δεν πρέπει όμως να παραμελούμε εξωγενείς παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στις ανθρώπινες σχέσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Αναφέρομαι πρωτίστως στο διαδίκτυο που υποκατέστησε τις άμεσες σχέσεις και επαφές, όπως και το φλερτ, τη γοητεία των απευθείας γνωριμιών. Είναι μια μεταβολή που επιθυμούσα να στιγματίσω γράφοντας το «Αύριο».

Πόση σημασία έχει για εσάς η διαδικασία παραγωγής ενός έργου και σε ποια σημεία εστιάζεται η αξία του;
Ως σημαντικότερο κομμάτι θεωρώ την αρχική ιδέα. Από εκεί κι έπειτα το βάρος της διαδικασίας πέφτει στην ανάπτυξη, στον τρόπο που θα δομηθούν οι ενότητες, στη σκιαγράφηση ολοκληρωμένων χαρακτήρων των ηρώων. Η αξία ενός λογοτεχνικού έργου, προφανώς εστιάζεται στο «τι έχει να πει», στο μήνυμα που περνά στους αναγνώστες, στη διαχρονική του επιρροή στις ψυχές των ανθρώπων. Η διαχρονικότητα των καλών μυθιστορημάτων είναι κι ένας λόγος που η λογοτεχνία δεν έχει την ανάγκη να ακολουθεί την επικαιρότητα, κυρία Δούλη.

Θεωρείτε πως η βιωματική διαδικασία –όταν αυτή υπάρχει– κατέχει τον κύριο και ουσιαστικό λόγο του έργου ή δεν φτάνει αυτό να επικυρώσει την αξία του;
Ένα έργο επικυρώνεται με την πνευματική του αξία. Όπως προανέφερα, με αυτό που «έχει να πει». Δε νομίζω πως το ζήτημα των βιωμάτων κατέχει τον ουσιαστικό λόγο. Μάλλον εκείνα υποβοηθούν ένα δημιουργό στο να προσεγγίσει συμπεριφορές, καταστάσεις και γεγονότα.

Σας ενδιαφέρει η δομή του λόγου ή ο ίδιος ο λόγος και το νόημά του;
Προτιμώ τα δομημένα έργα, την αριστοτεχνική αφήγηση, την ατμόσφαιρα, και, βεβαίως τη «μουσικότητα» στη δυναμική του συνόλου. Ως αναγνώστης, μπορώ να πω πως μαγεύομαι από σύνολα που ρέουν αβίαστα, χωρίς απαραίτητα να στέκονται διαρκώς σε εμφάσεις και συμπεράσματα.

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην εποχή μας, κύριε Γιαντά;
Η στροφή από τις αξίες στην εμπορευματοποίηση, η προσήλωση στην ύλη και την επιφάνεια. Δυστυχώς, το καθετί φαίνεται να ζυγίζεται με κριτήριο τη χρηματική του αξία και σε ένα βαθμό η οικονομική κρίση διόγκωσε αυτή την αντίληψη.

Η πατρίδα και γενέτειρά σας, η Μυτιλήνη, δίνει από το καλοκαίρι μια καθημερινή- ηρωική μάχη με της πρόσφυγες. Θα θέλαμε να μάθουμε από ένα παιδί της κάποιες «πικρές-γλυκιές» αλήθειες…
Στην κορύφωση του φαινομένου βρεθήκαμε απέναντι σε μια κατάσταση, η οποία χρειαζόταν άμεση και σωστή διαχείριση. Το σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα. Αναφέρομαι στο γεγονός πως πρόκειται για ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα στις χώρες τους, τέτοια που τους εξωθούν να ξεκινήσουν διαδρομές προς ασφαλέστερα σημεία, κυρία Δούλη.

Τι νοσταλγείτε από τα παιδικά σας χρόνια στη Μυτιλήνη;
Αναπολώ συχνά την εποχή πριν την εξάπλωση του διαδικτύου, το παιχνίδι στους δρόμους, τις μαθητικές παρέες, τη ξενοιασιά. Αυτές οι εικόνες έχουν παρέλθει και αν υπάρχουν, υπάρχουν σαφώς σε μικρότερο βαθμό.

Πόσο άλλαξε τις ζωές μας η κρίση; Τι κερδίσαμε;
Θεωρώ πως αυτό που κερδίσαμε έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας που ζούσαμε και ζούμε, σε όλες τις διαστάσεις της, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές. Καθώς θα περνούν τα χρόνια, θα διαφαίνονται ακόμη καλύτερα τα πραγματικά αίτια αυτής της κατάρρευσης. Ασφαλώς και υπήρχαν και στη χώρα μας λάθη, «ανισότητες», υπερβολικός καταναλωτισμός. Πιστεύω πως η κρίση μας έκανε -έστω σε ένα ποσοστό- να αναθεωρήσουμε τη σημασία της υπερβολής στις δαπάνες. Δυστυχώς, η κατανάλωση υλικών αγαθών είχε ταυτιστεί με την ευτυχία και κάπου υπήρξε εκτροχιασμός.

Ζούμε σε εποχές σκοτεινές… Για ποιο μέλλον θα μπορούσαμε να μιλήσουμε σήμερα;
Ασφαλώς και οι εποχές είναι δύσκολες. Δεν είμαι υπεραισιόδοξος ούτε είναι καιρός για εξωραϊσμούς. Παρατηρώ πως από τις γενιές της αστικοποίησης και των μετακινήσεων προς την πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις, περάσαμε στην αποχή της μετανάστευσης στο Εξωτερικό για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως σήμερα, παρά τη γενικότερη δυσφορία, θα προκύψουν λύσεις που θα αποτρέψουν περαιτέρω κοινωνικές αστάθειες, φανατισμούς και ακρότητες, κυρία Δούλη.

Τι είναι αυτό που σας τρομάζει περισσότερο από όλα, όσα συμβαίνουν, κύριε Γιαντά;
Στο πεδίο του τόπου μας, με προβληματίζει η ερήμωση, η εγκατάλειψη του από τη νέα γενιά, η διάχυτη αίσθηση πως δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Υιοθετήθηκε και προβλήθηκε εδώ και δεκαετίες, μια ρηχή κουλτούρα, που το μόνο που πέτυχε ήταν να παραδώσει μια χώρα «έρμαιο» στις ορέξεις και τους σκληρούς όρους της νεοφιλελεύθερης αγοράς.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει και σας βοήθησε ως άνθρωπο;
«Να είσαι καλός με τους ανθρώπους».

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Γιώργος Γιαντάς κατάγεται από τη Μυτιλήνη της Λέσβου.

Συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό το 2011 μέσω του βιβλίου του, «Ως Την Τελευταία Πνοή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, από τότε κυκλοφορήσαν από τον ίδιο Εκδοτικό οίκο τα μυθιστορήματά του: «Mindland» (2012) και «O Θίασος της Μαριάννας Μαλτέ» (2014).

Έχει έναν πολύ όμορφο τρόπο να αποτυπώνει τις λέξεις στο χαρτί και το χάρισμα να κερδίζει τον αναγνώστη εξαρχής. Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο «Αύριο» και κυκλοφορεί επίσης από τον Εκδοτικό οίκο Λιβάνη.

Το προσωπικό του blog στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://giorgogianta.blogspot.gr/.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω Facebook στη σελίδα Giorgos Giantas.

 

*Η συνέντεξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 29 Απριλίου 2016.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Θαλάσσιος Κόσμος – Γεύματα στη Λαδόκολλα

Ο Θαλάσσιος κόσμος ΤΩΡΑ φέρνει στην Καλαμπάκα τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ. Ολοκληρωμένες συνθέσεις γευμάτων κλεισμένες στη λαδόκολλα που περιμένουν από εσάς απλά ψήσιμο. Χαρακτηριστικές προσφορές: • Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μόνο 9,85 ευρώ • Σολομός με φαρφάλες μόνο 9,85 ευρώ. • Γαριδομακαρονάδα μόνο με 9,40 ευρώ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΨΗΣΙΜΟ! Επωφεληθείτε από τη...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Άνοιξε η βαθύτερη πισίνα στον κόσμο

Η βαθύτερη πισίνα του κόσμο με βάθος 45,5 μέτρων, που προορίζεται για δύτες, άνοιξε αυτό το Σαββατοκύριακο κοντά στη Βαρσοβία. Το Deepspot, όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει υποβρύχια σπήλαια, ερείπια των Μάγια, όπως και ένα μικρό ναυάγιο για εξερευνήσει κανείς. Η πισίνα έχει γεμιστεί με 8000 κυβικά μέτρα νερό, ήτοι τον εικοσαπλάσιο όγκο...

Νίκη-πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ με ανατροπή πέτυχε η Εθνική

Με μεγάλη ανατροπή απέναντι στη Βουλγαρία, η εθνική κατάφερε να οδηγήσει τον αγώνα σε παράταση (71-71) και εν συνεχεία να επικρατήσει με 84-78, εξασφαλίζοντας πρόωρα την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2022. Τα τρίποντα του Γιάννη Αθηναίου (21π. με 6/9 τρίποντα), δύο στα τέλη της κανονικής διάρκειας, έναμε την...

Formula 1: Σοκαριστικό ατύχημα για τον Γκροζάν – Εξερράγη και κόπηκε στη μέση το μονοθέσιό του

Σοκάρει το ατύχημα που είχε ο Ρομέν Γκροζάν στο GP του Μπαχρέιν για το πρωτάθλημα της Formula 1, με τον πιλότο της Haas να χάνει το έλεγχο του μονοθεσίου του και να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα επάνω στα προστατευτικά διαζώματα της πίστας. Από τη σφοδρή σύγκρουση, το μονοθέσιο εξερράγη και...

Ευχές στον Δήμαρχο Μετεώρων από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου Διάβας

Ευχόμαστε σε όσους δοκιμάζονται από τον ιό, γρήγορη ανάρρωση. Ευχές και στον Δήμαρχο Μετεώρων και συντοπίτη μας κ. Θοδωρή Αλέκο. Του στέλνουμε την φωτογραφία αυτή, από την σημερινή Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Διάβας, έχοντας στην αγκαλιά μας τον Άγιο Δημήτριο, που πολύ αγαπά και τιμά. Σας περιμένουμε σύντομα κοντά...

Καλά στην υγεία του ο Δήμαρχος Μετεώρων – Ανυπομονεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του

Πέρασε ακριβώς μία εβδομάδα από τότε που ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος ανακοίνωσε ότι μετά από τεστ που έκανε διαγνώσθηκε με κορωνοϊό και ξεκίνησε η καραντίνα του. Ο κ. Αλέκος εισήχθη στην μονάδα covid του Νοσοκομείου Τρικάλων την περασμένη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 με ήπια συμπτώματα για καθαρά προληπτικούς...

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας: Διαδικτυακή συνάντηση με τον συγγραφέα Στέφανο Ξενάκη

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με το γνωστό συγγραφέα κ. Στέφανο Ξενάκη. Θα υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση με τον συγγραφέα με τη μορφή ερωταποκρίσεων σχετικά με θέματα αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης, τα οποία υπηρετεί τόσο στα κείμενα του όσο και στις ομιλίες του. Ο κ....

Τροχαίο ατύχημα με εκτροπή αυτοκινήτου χθες το βράδυ στην Ε.Ο. Καλαμπάκας – Ιωαννίνων

Ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο 4ο Χλμ. της Εθνικής οδού Καλαμπάκας – Ιωαννίνων, ένα χιλιόμετρο περίπου πριν από την ΠΑΠ. Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο που είχε κατεύθυνση προς Καλαμπάκα βγήκε εκτός δρόμου με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές χωρίς ωστόσο, σύμφωνα πάντα με...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...