Αρχική ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Κακόβουλο λογισμικό σε κινητά

Κακόβουλο λογισμικό σε κινητά

-

Μπορούν τα τηλέφωνα να προσβληθούν από κακόβουλο λογισμικό;

Η σύντομη απάντηση: ναι, μπορείτε να έχετε κακόβουλο λογισμικό στο smartphone σας, όπως και στον υπολογιστή σας. Τα προγράμματα αυτά στα κινητά τηλέφωνα δεν είναι τόσο κοινά όσο οι παραδοσιακοί ιοί, αλλά υπάρχουν, και η συσκευή σας είναι ευάλωτη σε πολλές άλλες κοινές απειλές. Αν και το τηλέφωνο σας μπορεί να μην επηρεαστεί ποτέ από έναν παραδοσιακό ιό, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθεί από άλλα είδη λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας ή απειλές.

Κίνδυνοι του κακόβουλου λογισμικού σε κινητό

Σε αντίθεση με τα iPhone, τα τηλέφωνα Android περιστασιακά μολύνονται από ιούς, επομένως είναι λογικό να προστατεύσετε τη συσκευή σας.

Άλλα είδη επιβλαβών λογισμικών αποτελούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Οι ιοί είναι ένας μόνο τύπος κακόβουλου λογισμικού (λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας για μικρό χρονικό διάστημα)

Οι Hackers εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των απαρχαιωμένων λειτουργικών συστημάτων ή των προγραμμάτων περιήγησης για να στοχεύσουν το τηλέφωνό σας ή να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες στα δίκτυα WiFi. Εναλλακτικά, μπορεί να προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν ώστε να αποδεχτείτε λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας με τη λήψη μιας ψεύτικης εφαρμογής ή κάνοντας κλικ σε μια σύνδεση σε ένα ψευδές μήνυμα κειμένου ή email ή σε μια αμφίβολη τοποθεσία web. Η πιο κοινή τακτική είναι η απάτη στα social media.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζουμε, και οι τεχνικές και οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες εξελίσσονται συνεχώς.

Γενίκευση του κακόβουλου λογισμικού

Με απλά λόγια, ένας ιός είναι ένας τύπος λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας και το λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας είναι ένας τύπος απειλής.

Αλλά αυτοί οι όροι συχνά χρησιμοποιούνται χαλαρά. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούμε όλους τους τύπους λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας να αναφέρονται ως ιοί. Μπορείτε επίσης να βρείτε άρθρα στο διαδίκτυο, όπου μια απειλή ασφαλείας στο τηλέφωνό σας, η οποία δεν περιλαμβάνει επιβλαβές λογισμικό, περιγράφεται ως ιός ή κακόβουλο λογισμικό.

Ένας ιός, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένας συγκεκριμένος τύπος λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας που εγκαθίσταται στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας.

Το λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας είναι η γενική ονομασία κάθε είδους επιβλαβούς λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των ιών.

Λειτουργίες των κακόβουλων λογισμικών

Τα λογισμικά κακόβουλης λειτουργίας σχεδιάζονται από τους ηλεκτρονικούς εγκληματίες κατά κύριο λόγο για να παράξουν έσοδα. Μπορούν να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, να κάνουν τη συσκευή να στείλει μηνύματα SMS με μεγάλο κόστος ή να εγκαταστήσουν λογισμικό που σας αναγκάζει να προβάλλετε ιστοσελίδες ή να κάνετε λήψη εφαρμογών. Τα λογισμικά – πληροφοριοδότες μπορούν να κλέψουν τη λίστα επαφών σας, τα προσωπικά σας στοιχεία, την τοποθεσία σας, τους κωδικούς πρόσβασής σας, ακόμα και να διεξάγουν παρακολούθηση συνομιλιών στα social media. Με τη βοήθεια του λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας, οι Hackers & Crackers μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συσκευές σας και να σας κλέβουν τις πληροφορίες για δική τους χρήση ή για να τις πουλήσουν στο dark web. Οι hackers χρησιμοποιούν επίσης ransomware που είναι εξειδικευμένα προγράμματα που κλειδώνουν συσκευές και κρυπτογραφούν προσωπικά δεδομένα. Τότε μπορούν να απαιτήσουν μια πληρωμή για λύτρα από το θύμα για να ανακτήσουν πρόσβαση στα αρχεία τους.

Ενδείξεις κακόβουλου λογισμικού στο τηλέφωνο

Τα τηλέφωνα μπορεί να είναι ευάλωτα σε εξωτερικές και εσωτερικές ζημιές. Ενώ η εξωτερική βλάβη είναι συνήθως ορατή, η εσωτερική ζημιά συνήθως αποκρύπτεται από την προβολή. Όπως οι ιοί, έτσι και τα προγράμματα κακόβουλης λειτουργίας είναι γνωστό ότι εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους στις συσκευές σας. Οι ενδείξεις λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας ενδέχεται να εμφανίζονται με αυτούς τους τρόπους όπως για παράδειγμα:

 • Το τηλέφωνό να είναι πολύ αργό.
 • Η φόρτωση των εφαρμογών διαρκεί περισσότερο.
 • Η μπαταρία αποφορτίζεται ταχύτερα από το ότι συνηθίζεται.
 • Υπάρχει πληθώρα αναδυόμενων διαφημίσεων (τύπου cookies).
 • Το τηλέφωνό σας έχει εφαρμογές που δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει.
 • Παρουσιάζεται ανεξήγητη χρήση δεδομένων χωρίς την έγκριση και γνώση του χρήστη.
 • Φτάνουν υψηλότεροι λογαριασμοί και σε διάφορες περιπτώσεις υψηλές και ανεξήγητες χρεώσεις.

Έλεγχος του κινητού τηλεφώνου για ιούς

Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε για Malware στο τηλέφωνο σας είναι να εκτελέσετε μια σάρωση για ιούς.

Πριν αγοράσετε λογισμικό προστασίας από ιούς για το τηλέφωνό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει υπόψη το πιο ολοκληρωμένο προϊόν που είναι διαθέσιμο για τη συσκευή σας.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για antivirus διαθέσιμες στην αγορά. Μερικά είναι δωρεάν και κάποια πωλούνται.

Είναι καλή ιδέα να κάνετε την έρευνά σας για να διασφαλίσετε ότι το λογισμικό ασφαλείας στο οποίο επενδύετε, εκτελεί μια πλήρη σάρωση και δεν παραβλέπει τυχόν τρωτά σημεία. Μια ατελής σάρωση θα μπορούσε να σας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας των δεδομένων σας, στην πραγματικότητα, η συσκευή σας θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε ηλεκτρονικές επιθέσεις.

 

Αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών από το κινητό τηλέφωνο

Εάν νομίζετε ότι έχετε malware στο τηλέφωνό σας, είναι σημαντικό να το σταματήσετε πριν να προκαλεί περαιτέρω ζημιά. Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε.

 • Απενεργοποιήστε το τηλέφωνο και επανεκκινήστε σε ασφαλή λειτουργία. Πατήστε το κουμπί κλειδώματος παρατεταμένα για να αποκτήσετε πρόσβαση στις επιλογές Power Off. Τα περισσότερα τηλέφωνα Android διαθέτουν την επιλογή επανεκκίνησης σε ασφαλή λειτουργία. Δείτε πώς, σύμφωνα με την Google, αν και η ασφαλής λειτουργία μπορεί να διαφέρει από τηλέφωνο σε τηλέφωνο: Πατήστε παρατεταμένα το κουμπί κλειδώματος του τηλεφώνου σας. Όταν ξεκινήσει η κινούμενη εικόνα, πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί έντασης του τηλεφώνου σας. Κρατήστε το μέχρι να τελειώσει η κινούμενη εικόνα και να επανεκκινηθεί το τηλέφωνό σας. Στο κάτω μέρος της οθόνης θα βλέπετε ”Ασφαλής λειτουργία”.
 • Καταργήστε την εγκατάσταση της ύποπτης εφαρμογής. Βρείτε την εφαρμογή στις Ρυθμίσεις. Κάντε scroll προς τα κάτω μέχρι να δείτε την ενότητα με το όνομα ”Εφαρμογές” και πατήστε επάνω της. Μόλις βρεθείτε εκεί, αν γνωρίζετε ποια είναι, βρείτε την και εν συνεχεία επιλέξτε την και καταργήστε την. Αυτό μπορεί να μην αφαιρέσει πλήρως το κακόβουλο λογισμικό, αλλά μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω ζημιά στη συσκευή σας ή να μεταδώσει το λογισμικό σε άλλες συσκευές στο δίκτυό σας.
 • Υπάρχει πιθανότητα κάποιες εφαρμογές να έχουν μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό. Αναζητήστε όσες πιστεύετε ότι έχουν μολυνθεί και διαγράψτε τις αμέσως.
 • Εγκαταστήστε μια ισχυρή εφαρμογή ασφαλείας για κινητές συσκευές στο τηλέφωνό σας.

Συμβουλές προστασίας κινητού τηλεφώνου από κακόβουλο λογισμικό

Ακολουθούν επτά βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην προστασία από μελλοντικούς κινδύνους. 

 • Επενδύστε και χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας για την προστασία της συσκευής Android που διαθέτετε.
 • Διατηρήστε ενημερωμένα όλα τα λειτουργικά συστήματα και το λογισμικό με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις.
 • Μην κάνετε κλικ σε ύποπτους ή άγνωστους συνδέσμους, σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα κειμένου.
 • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς, σύνθετους κωδικούς πρόσβασης ή έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.
 • Να χρησιμοποιείτε πάντα ασφαλείς συνδέσεις WiFi και να χρησιμοποιείτε πάντα VPN όταν συνδέεστε σε δημόσιο WiFi.

Σημείωση: Η σύνδεση VPN είναι εικονικό δίκτυο το οποίο δημιουργεί μια εικονική γέφυρα μεταξύ του χρήστη (εμάς, για παράδειγμα) και ενός διακομιστή (ο οποίος βρίσκεται οπουδήποτε στη γη). Αυτό το δίκτυο μπορεί να είναι ιδιωτικό και να χρειάζεται να έχουμε λογαριασμό με πιστοποιητικά σύνδεσης VPN (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) ή μπορεί να είναι δημόσιο. Έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πιθανότητες εισβολής στην συσκευής από Hackers ή Crackers ελαχιστοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

 • Πάντα να χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας στο ίντερνετ σε όλες τις συσκευές που συνδέεστε.
 • Να εγκαθιστάτε πάντα εφαρμογές από αξιόπιστες πηγές, όπως το Play Store της google ή το App Store της Apple.

Είναι καλή ιδέα να µην περιμένετε μέχρι η συσκευή σας να μολυνθεί. Κάντε προτεραιότητα την προστασία της συσκευής που διαθέτετε. Η ύπαρξη καλού λογισμικού προστασίας από ιούς που βοηθά στην προστασία των υπολογιστών, των tablet και άλλων συσκευών θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας από συσκευή σε συσκευή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...