Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ Το βαρέλι που «βγάζει» δήμαρχο στο Oktoberfest

Το βαρέλι που «βγάζει» δήμαρχο στο Oktoberfest

-

Μια παράδοση που «κρατά» από τις απαρχές της γιορτής μπύρας Oktoberfest αναβιώνει στη φετινή διοργάνωση, στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μπορεί να μην είναι γνωστή η χρονιά που έγινε για πρώτη φορά το άνοιγμα του βαρελιού, ωστόσο είναι σίγουρο ότι καθιερώθηκε από τα πρώτα, κιόλας, χρόνια της γιορτής, που ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου του 1820 για τους γάμους του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’ και της πριγκίπισσας Θηρεσίας. Η ιδέα προέρχεται από την περιοχή Τερεζινβίζε του Μονάχου, όπου αναβίωνε κάθε χρόνο η διοργάνωση, ωστόσο δεν ήταν καθόλου εύκολο για κάποιον να ανοίξει το βαρέλι.

«Το βαρέλι, για να ανοίξει, πρέπει να τρυπηθεί με μια κάνουλα η οποία έχει ένα αιχμηρό σωληνάκι, από το οποίο θα αρχίσει να τρέχει η μπύρα. Παραδοσιακά την έναρξη του Oktoberfest την κηρύσσει ο δήμαρχος της πόλης του Μονάχου, ο οποίος με ένα μεγάλο ξύλινο σφυρί χτυπάει την κάνουλα με το αιχμηρό σωληνάκι πάνω στο βαρέλι. Ο αριθμός των χτυπημάτων υποδηλώνει την ευστοχία και την επιδεξιότητα του δημάρχου, γεγονός που καθιστά το άνοιγμα του βαρελιού μια πρόκληση.

Ο δήμαρχος που θα καταφέρει με δύο μόλις χτυπήματα να ανοίξει το βαρέλι κατακτά και το ρεκόρ. Αυτό το ρεκόρ κατέχει μέχρι σήμερα ένας από τους δημάρχους του Μονάχου από το 1985, χωρίς να έχει καταφέρει κάποιος άλλος ως τώρα να τον ξεπεράσει» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σχολείου της Γερμανικής Σχολής που διοργανώνει το Oktoberfest στη Θεσσαλονίκη, Αγγελική Μαυρουδή.

Η ίδια σχολίασε, παράλληλα, ότι πολλοί δήμαρχοι κάθε χρόνο εξασκούνται από νωρίς στο χτύπημα του βαρελιού ενώ κάποιος από αυτούς έζησε στιγμές αμηχανίας μπροστά στο κοινό όταν χρειάστηκε να το χτυπήσει με το σφυρί επτά φορές για να το ανοίξει. «Οι πολίτες του Μονάχου λένε, μάλιστα, αστειευόμενοι ότι ο δήμαρχος «ανεβαίνει» και «πέφτει» ανάλογα με τα χτυπήματα του ανοίγματος του βαρελιού» πρόσθεσε.

Ένα αντίστοιχο ξύλινο βαρέλι, μικρότερο, ωστόσο, σε μέγεθος, μαζί με το ξύλινο σφυρί, έχει πάρει τη θέση του από νωρίς σήμερα στα τραπέζια που στήθηκαν στη Γερμανική Σχολή περιμένοντας να τηρηθεί και φέτος η παράδοση.

Στη Θεσσαλονίκη η διαδικασία γίνεται δύο φορές. Το μεσημέρι έγινε από τον Διευθυντή της Σχολής Alexander Viering και το απόγευμα θα γίνει από την Γενική Πρόξενο της Γερμανίας Sibylla Bendig και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Η γιορτή άρχισε ήδη το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 12 το βράδυ με γερμανικές σπεσιαλιτέ, το κότσι, το ξινό λάχανο, το leberkaese, λουκάνικα λευκά και κόκκινα, πατατοσαλάτα, διάφορα είδη μπίρας, μουσική και χορό.

Στους στόχους, μάλιστα, των διοργανωτών είναι να «μυήσουν» από την επόμενη χρονιά και τους Έλληνες επισκέπτες στους παραδοσιακούς Βαυαρικούς χορούς, στους οποίους σε έξι μεγάλες σκηνές ανεβαίνουν 14.000 άνθρωποι, οι οποίοι πιασμένοι χέρι χέρι, χορεύουν όλοι αγκαλιασμένοι σε μια εκστασιακή ατμόσφαιρα.

Στη σημασία της γιορτής μπύρας Oktoberfest για τη λειτουργία της Γερμανικής Σχολής αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο διοικητικός και οικονομικός διευθυντής της Σχολής, Ιάκωβος Φωστηρόπουλος. «Επειδή όλα έχουν μια οικονομική διάσταση πρέπει το κοινό να ξέρει ότι είμαστε ένα σχολείο στο οποίο όποιος μπει έχει από την αρχή 50% υποτροφία.

Και το Oktoberfest λοιπόν έχει μια οικονομική διάσταση, οργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής με σκοπό οικονομικό να συνδράμει στη χρηματοδότηση των σχολικών δραστηριοτήτων. Άρα τα έσοδα από αυτή την εκδήλωση θα έχουν χρήση για τη σχολή για τους μαθητές» τόνισε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μιλώντας για τις ξεναγήσεις και τις ενημερώσεις του κοινού για το σχολείο, που περιλαμβάνονται και στο φετινό Oktoberfest, η γυμνασιάρχης της Γερμανικής Σχολής Γιολάντα Παπαθανασοπούλου διευκρίνισε ότι ουσιαστικά αφορούν τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στο γυμνάσιο και το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου.

Σημειώνεται ότι για μία ακόμη εβδομάδα δίνεται η δυνατότητα εγγραφών μαθητών για τα προπαρασκευαστικά μαθήματα της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά αυτά να εισαχθούν τα δύο επόμενα χρόνια στο Γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για τη Γερμανική Γλώσσα

Το φροντιστήριο Γερμανικής Γλώσσας της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΠΑΝΤΕΚΑ-ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους μαθητές του ότι εκδόθηκε η προκήρυξη για τις εξετάσεις λήψης του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ (Κ.Π.Γ.) Γερμανικής Γλώσσας περιόδου Νοεμβρίου 2019. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 έως ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το ΣΑΒΒΑΤΟ 23...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψητοπωλείο «Ψηστήρι» στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...