Με την ευρεία πλειοψηφία 178 μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, που συναποτελούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την ηχηρή αποχή του ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του οποίου καυτηρίασε σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, η Βουλή ενέκρινε νέες δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να μην επιτραπεί η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές εγκληματικών οργανώσεων υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, κάτι το οποίο επιδιώκει ο καταδικασθείς για συμμετοχή σε τέτοια οργάνωση Η. Κασιδιάρης.
Η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, που προβλέπει τη διαδικασία λήψης απόφασης συνολικά από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, η οποία αναμένεται ως γνωστόν το αργότερο έως τις 5 Μαΐου, προγραμματίστηκε στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης της Βουλής πριν από τη διάλυσή της ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου.
Εξαρχής ήταν εμφανές ότι την τελευταία αυτή συνεδρίαση της Βουλής θα αξιοποιούσε η αντιπολίτευση για μια εφ’ όλης της ύλης προεκλογική επίθεση στην κυβέρνηση, εκτός των άλλων και με αφορμή το γεγονός ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο –στο οποίο εντάχθηκε και η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση– αφορούσε διευθέτηση ζητημάτων αρμοδιότητας σχεδόν όλων των υπουργείων.
Ωστόσο, αφενός η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί θετική ψήφο στη διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη και αφετέρου η επιλογή των επιχειρημάτων με τα οποία ο κ. Τσίπρας αιτιολόγησε τη στάση αυτή, οδήγησε σε κυβερνητική αντεπίθεση.
«Αναμέναμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα συναινούσε στο να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικής οργάνωσης στις εκλογές. Δεν το έκανε. Επέλεξε να μη σταθεί απέναντί τους. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τον αφήνουμε στην κρίση των δημοκρατικών πολιτών», σχολίασε τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης υποστήριξε με τρόπο καυστικό ότι «η βασική επιχειρηματολογία που πρόκειται να αναπτύξουν όσοι θίγονται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση», δυστυχώς ακούστηκε εντός του Κοινοβουλίου από τον κ. Τσίπρα: «Θα πουν: είδατε τα ποσοστά να ανεβαίνουν και έπρεπε να φέρετε τη ρύθμιση, ότι υπάρχει κίνδυνος αντισυνταγματικότητας. Δεν είναι το μέτωπο με τον φασισμό το να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών σε μια τέτοια διαδικασία».
Από το ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας «κάνει τον Πόντιο Πιλάτο ψαρεύοντας στα θολά νερά» (Δημ. Μάντζιος, εκπρόσωπος Τύπου). «Σε αυτό το μείζον ζήτημα κρατήσαμε στάση που υπαγορεύεται από υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης.
Ούτε στιγμή δεν διανοηθήκαμε να ασκήσουμε κομματική πολιτική. Εμείς λειτουργούμε αξιακά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρχει μέσα στη Βουλή εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», είπε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης. «Η δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατεύεται», τόνισε και η κ. Ευαγγελία Λιακούλη.
Ως προς τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερα για τα πολιτικά ζητήματα ενόψει των εκλογών, ο κ. Οικονόμου σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σε ομιλία του, τα άπαντα των ψεμάτων που εκστομίζει όλη την τετραετία. Καταφεύγει σε αλλεπάλληλα ουρανομήκη ψέματα, γιατί δεν μπορεί να αντέξει την αλήθεια που τον συντρίβει ηθικά και πολιτικά. Η αλήθεια των γεγονότων δείχνει πόσο αποτυχημένος πρωθυπουργός υπήρξε».
Κρίσιμη απόφαση με ορόσημο την 5η Μαΐου
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει αυξημένη σύνθεση δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των πολιτικών κομμάτων στις επικείμενες εκλογές, η απόφαση του Αρείου Πάγου εστιάζεται στην κρίση των ανωτάτων δικαστικών για το κόμμα που ίδρυσε ο έγκλειστος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.
Με βάση τη νέα ρύθμιση, την απόφαση για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, αλλά και για όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς, θα λάβει το σύνολο των δικαστών του Α1 Tμήματος του Αρείου Πάγου.
Πρόκειται για δεκαμελή δικαστική σύνθεση στην οποία μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου του Τμήματος Χρήστου Τζανερίκου, θα προεδρεύσει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου. Η παραίτηση του αντιπροέδρου του Τμήματος, που υποβλήθηκε προχθές στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ήταν απότοκο της δημόσιας τοποθέτησης του κ. Τζανερίκου, ο οποίος χαρακτήρισε τη ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες ως «πρωτοφανή παρέμβαση στον Αρειο Πάγο» και ως δηλωτική «της δυσπιστίας και της ελλείψεως εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από την κυβέρνηση».
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!