Στο ΕΣΠΑ το σιδηροδρομικό έργο ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε το σημαντικό σιδηροδρομικό έργο ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα.

Η ένταξη του έγινε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και στόχος είναι η δημοπράτηση του η επαναδημοπράτηση του έργου.

Tο έργο είχε δημοπρατηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ το 2018, όντας ενταγμένο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, αλλά ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, λόγω προβλημάτων των συμμετεχόντων σε αυτό.

Πλέον, η ένταξη του έργου στο κεντρικό επιχειρησιακό πρόγραμμα ανοίγει την πόρτα υλοποίησης του έργου, με την ελπίδα αυτή τη φορά ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί και να τρέξουν τα έργα.

Kαθώς το ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώνεται στις 31.12.2023, το έργο θα τρέξει και ως γέφυρα στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 που προετοιμάζεται.

Το έργο για το Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα έρχεται να συμπληρώσει τα έργα αναβάθμισης του “Θεσσαλικού Σιδηρόδρομου”, από την ΕΡΓΟΣΕ. Αυτή την εποχή τρέχει ήδη και ο διαγωνισμός για το έργο ηλεκτροκίνησης της γραμμής Λάρισα-Βόλος.

Τι περιλαμβάνεται στο έργο

Με το έργο αυτό θα εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και ETCS στα 80,4 χιλιόμετρα της μονής γραμμής που ξεκινά από τον Παλαιοφάρσαλο, περνά από Καρδίτσα και Τρίκαλα και καταλήγει στην Καλαμπάκα.

Πιο αναλυτικά οι εργασίες περιλαμβάνουν:

 • Ηλεκτρονικό σύστημα σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση από το ΚΕΚ Λάρισας για την σηματοτεχνική εξασφάλιση της γραμμής και σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών ETCS γραμμής επιπέδου1 (level 1)
 • Σύστημα ηλεκτροκίνησης (εναέρια γραμμή επαφής 25 kV/50Hz, ενός Υποσταθμού Ισχύος Έλξης 2X15 MVA), και τηλεδιοίκησης (SCADA) και προσαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτροκίνησης με τις υφιστάμενες όμορες εγκαταστάσεις
 • Τα απαραίτητα τηλεπικοινωνιακά συστήματα
 • Συμπλήρωση της περίφραξης της σιδηροδρομικής γραμμής
 • Προσθήκη συστήματος κύλισης βελόνης (κυλισιοτριβείς – ράουλα) στις αλλαγές τροχιάς που θα ενταχθούν στο σύστημα σηματοδότησης
 • Υποδομή και επιδομή σιδηροδρομικής γραμμής με την συμβατική μέθοδο της σκυρογραμμής (σιδηροτροχιές επί σκύρων) στην περιοχή των Σοφάδων, όπου θα κατασκευαστεί γραμμή υπέρβασης (παρακαμπτήριος) μήκους 650μ (ΧΘ 14+250 – ΧΘ 14+900 περίπου).

Επίσης:

 • Κατασκευή αποβάθρας στην περιοχή των Σοφάδων για την εξυπηρέτηση του κοινού, μήκους 150μ (αντίστοιχων διαστάσεων με την υφιστάμενη), και στην εγκατάσταση σε αυτήν φωτισμού και δυο ανελκυστήρων στην υφιστάμενη πεζογέφυρα
 • Εργασίες ανακαίνισης ή και επισκευής μικρής κλίμακας σε χώρους των υφισταμένων κτηρίων των Σ.Σ. Σοφάδων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας, όπου θα στεγασθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης
 • Εγκατάσταση ηλεκτρικής θέρμανσης αλλαγών τροχιάς στις αλλαγές του Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου με τροφοδότησή τους από την Εναέρια Γραμμή Επαφής
 • Αντικατάσταση 38 υφιστάμενων ΑΣΙΔ και την προσθήκη ενός επιπλέον ΑΣΙΔ στην χ.θ. 61+250
 • Οι εργασίες της σύμβασης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΟΣΕ για τη σύνδεση του Υ/Σ ισχύος έλξης στη θέση Βασιλική Τρικάλων με το δίκτυο της ΔΕΗ.
ΠΗΓΗypodomes.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ