Λάρισα: Δύο χρόνια συμπληρώνει το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων είναι ένα νεοσύστατο, βιομηχανικό μουσείο και στεγάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μύλου του Παππά στη Λάρισα.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει την ιστορική και τεχνολογική εξέλιξη της παλαιάς αλευροβιομηχανίας, αλλά και πτυχές της βιομηχανικής επεξεργασίας των σιτηρών. Παράλληλα με τα αυθεντικά αντικείμενα, ψηφιακά και διαδραστικά εκθέματα ρίχνουν φως στη λειτουργία και τεχνολογία των βασικών μηχανημάτων. Επίσης μία ενότητα της μόνιμης έκθεσης παρουσιάζει σειρά φωτογραφικών έργων του περιώνυμου Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα σχετικά με την προμηχανική καλλιέργεια των σιτηρών στο θεσσαλικό κάμπο.

Ο Μύλος του Παππά ιδρύθηκε το 1892 και λειτούργησε για 90 χρόνια υπό τη διαχείριση της οικογένειας Παππά, κατά διαστήματα μαζί με άλλους συνεργάτες. Ξεκινώντας ως ατμόμυλος, ακολουθεί τις εκάστοτε τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της άλεσης των σιτηρών και της κίνησης των μηχανημάτων. Η πορεία της επιχείρησης επηρεάζεται άμεσα από τα κοινωνικά και οικονομικά τεκταινόμενα κάθε περιόδου. Κατά διαστήματα, ο Μύλος επιτάχτηκε και λεηλατήθηκε από τους εκάστοτε κατακτητές ενώ υπέστη ποικίλες καταστροφές από πυρκαγιά, σεισμούς και βομβαρδισμούς. Παρόλα αυτά λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι και το 1982 οπότε έκλεισε οριστικά.

Το 1988 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Λάρισας και κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, το 2002 μία ακόμη περιπέτεια έρχεται να προστεθεί στην ιστορία του Μύλου: μια πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε φθορές στο κτήριο, σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα που διατηρούνταν εντός του παλαιού εργοστασίου. Μετά την αποκατάσταση και συντήρηση του κτηρίου και των μηχανημάτων, νέα μηχανήματα από παρεμφερείς θεσσαλικούς μύλους συμπληρώνουν τη συλλογή για τις ανάγκες της μόνιμης έκθεσης.

Τον Φεβρουάριο του 2020, το Μουσείο θα συμπληρώσει δύο χρόνια λειτουργίας από τα επίσημα εγκαίνιά του. Στο διάστημα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα και περιηγήσεις για σχολικές ομάδες, εκπαιδευτικές δράσεις ελεύθερης συμμετοχής για παιδιά και ενήλικες, περιοδικές εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, θεματικά αφιερώματα και κινηματογραφικές προβολές και ποικίλες συνεργασίες με διάφορους φορείς.

Ένα Μουσείο στο κέντρο της πόλης, σ’ ένα κτήριο μοναδικής αρχιτεκτονικής, μέρος ενός δυναμικού πολιτιστικού πεδίου της πόλης, του Μύλου του Παππά, καρτερεί την επαναφορά στην κανονικότητα…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ