Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Γάλλος ποπ και ροκ τραγουδοποιός Christophe

-

Et j’ai crie, crie, Aline, pour qu’elle revienne Et j’ai pleure, pleure, oh! j’avais trop de peine…

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΚΟΛΛΗΤΙΚΑ, έτσι κι αλλιώς, ρεφρέν των ελληνικών sixties (για τα γαλλικά δεν το συζητάμε) ανήκει βεβαίως στον Christophe – αυτόν τον εξαιρετικό Γάλλο τροβαδούρο, που έσπασε καρδιές το 1965, όταν… θερμοπαρακαλώντας την Aline του να επιστρέψει, προκειμένου να γιατρέψει τις πληγές του, έγραφε ένα ακόμη λήμμα στο διαχρονικό pop lexicon.

Γεννημένος το 1945 στα περίχωρα του Παρισιού, ο Christophe (ή Daniel Bevilacqua, όπως ήταν το αληθινό όνομά του) εμφανίζεται με τα πρώτο σόλο τραγούδια του το 1963-64 (το “Reviens Sophie” ήταν ένα σπουδαίο ντεμπούτο), για να σπάσει τα κοντέρ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την “Aline”, την επόμενη χρονιά (που θα γίνει επιτυχία και στην ιταλική, σε στίχους Mogol).

Παντού (εννοούμε σε πολλές χώρες) κυκλοφόρησαν και βεβαίως, χορεύτηκαν τόσο το 45άρι όσο και το ανάλογο LP, σε ετικέτα disc AZ. Εκεί, ακούγονταν επίσης τα εξαιρετικά κομμάτια “Les marionettes” και “La fille aux yeux bleus”, που φανέρωναν το ταλέντο του Christophe στο να οικειοποιείται τους ρυθμούς της εποχής, προσφέροντας ασυναγώνιστους ποπ αδάμαντες.   Το 1966 αυτή η ξερή, παράξενα τενόρο, φωνή, θα ερμηνεύσει ένα ακόμη big hit, το “J’ai entendu la mer”.

Όλως περιέργως τα επόμενα χρόνια ο Christophe κάπου θα χαθεί, προετοιμάζοντας το περισσότερο σοφιστικέ comeback του, μετατρέποντας την εφηβική cleancut εικόνα του, σε κάτι περισσότερο απαιτητικό.

Το 1966 αυτή η ξερή, παράξενα τενόρο, φωνή, θα ερμηνεύσει ένα ακόμη big hit, το “J’ai entendu la mer”.

Η μεγάλη επιστροφή θα γίνει με το σάουντρακ του φιλμ του Georges Lautner La Route de Salina (1970), στο οποίο πρωταγωνιστούσαν η Mimsy Farmer και ο Robert Walker Jr. Εκεί ο Christophe θα τραγουδήσει το “The girl from Salina”, δίνοντας έναν ακόμη μυστηριακό τόνο σ’ αυτή την σπουδαία ερωτική περιπέτεια.

Το 1972 είναι η σειρά του κλασικού “Oh! Mon amour”, που τραγουδήθηκε και αγαπήθηκε πολύ, ενώ το 1973 ο Christophe θα συνεργαστεί με τον (και) στιχουργό Jean Michel Jarre – κατ’ αρχάς στο “Les Paradis Perdus” το 1973. Πρόκειται για ένα έργο με progressive χαρακτηριστικά, με ωραίες κιθάρες από τον Patrice Tison, φορτωμένα πλήκτρα από τον Dominique Perrier, αλλά και με τον ίδιο τον Christophe να σε κερδίζει με τις συνθέσεις και βεβαίως με την ιδιότροπη φωνή του. Μικρή αποκάλυψη από το “Les Paradis Perdus” το rhythm n’ blues “Mama”.

Από το LP “Les Mots Bleus” [Motors, 1974] ξεχωρίζουν κομμάτια όπως το “La mélodie”, αλλά κι ένα άλλο σήμα κατατεθέν το “Le dernier des Bevilacqua” (να υπενθυμίσω πως Bevilacqua είναι το πραγματικό επώνυμο του Christophe) ένα 9λεπτο progressive έπος, που μετατρέπεται σε ποπ μόνον όταν ο Γάλλος ξεκινά να τραγουδά.

Διάφορα προσωπικά θέματα θα φέρουν τον Christophe σε δύσκολη θέση, από την οποία θα βγει προσωρινώς(;) με το “Samouraï” (1976).

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που έχει πει ποτέ ο Γάλλος τραγουδοποιός (και αυτό σε στίχους τού Jarre) είναι το “Macadam” (1976). Βγήκε σε 45άρι αρχικά κι είναι ένα opus του electronic rock. Όμως και το “La dolce vita” το ’77, σε στίχους πάλι του J.M. Jarre θα του χαρίσει επιτυχία, δείχνοντας πως στη Γαλλία, την Ελλάδα και αλλαχού ο Christophe παρέμενε πάντοτε «κεφάλαιο».

Το “Le Beau Bizarre” [Motors, 1978] ήταν ροκάδικο, αλλά και poppy και disco ταυτοχρόνως την ώρα που το διακρίνει και μιαν ερμηνευτική αυθάδεια (αν την πω punky θα υπερβάλλω;). Eυτυχεί όμως και αυτό λόγω “Ce mec lou”.

Το “Pas Vu Pas Pris” [Motors, 1980] δείχνει πως, παρόλο το προχωρημένο του καιρού, ο Christophe δεν είχε λησμονήσει να γράφει ωραίες μελωδίες (“Minuit boul’vard”), δίνοντας πάντα και ιδιότροπα ρυθμικά κομμάτια (“Agitation”).

Το 1983 ο Christophe θα δώσει ένα από τα πιο μεστά «ύστερα» άλμπουμ της καριέρας του. Το “Cliches D’Amour” (πράγματι, αυτό ήταν) περιελάμβανε διασκευές των κλασικών “Besame mucho”, “Perfidia”, “Cry me a river”, “As time goes by”, “White Christmas” κ.ά., εκεί όπου μέσω των μελοδραματικών ενορχηστρώσεων, θα δημιουργούσε το προσωπικό του lounge opus.

Ένα ακόμη σπουδαίο τραγούδι από τις 45 στροφές ήταν το electro “Cœur défiguré” (1983), όπως και το “Voix sans issue” (1984), που εξακολουθεί να εκπέμπει και σήμερα το synth φως του, ενώ ένα από τα τελευταία σημαντικά κομμάτια του Christophe στα 80s ήταν οπωσδήποτε το “Un tour d’Harley avec Lucy” (1988), ένα σχεδόν δίλεπτο track, με κλασικό late 80s ήχο, μπολιασμένο όμως με «κόλπα» (off φωνές, ήχοι, jingles κ.λπ.).

Πάντα κοντά στο πρωτότυπο και το νεωτερικό, ο Christophe φλερτάρει ακόμη και με το techno στο “Bevilacqua” CD του 1996, στο οποίο συνεργάζεται με τον Alan Vega των Suicide.

Στα 00s ο Christophe θα συνεργαστεί και με τζαζίστες αυτή τη φορά, όπως με τον τρομπετίστα Erik Truffaz το 2007, ενώ την επόμενη χρονιά (2008) θα δώσει ένα ακόμη σημαντικό άλμπουμ, το “Aimer Ce Que Nous Sommes”, στο οποίο κατά τόπους ακουγόταν έως και πειραματικός. Μεγάλα ονόματα είχαν βρεθεί δίπλα του σ’ εκείνη την προσπάθεια (Carmine Appice, Isabelle Adjani, Jac Berrocal, Erik Truffaz κ.ά.).

To 2004 το “Sunny road to Salina” από την ταινία του Georges Lautner θα ακουγόταν και στο σάουντρακ του Kill Bill: Vol. 2 του Quentin Tarantino (κι αυτό σήμαινε πολλά), αν και το κομμάτι δεν θα εμφανιζόταν τελικά στον δίσκο.

Το τελευταίο σπουδαίο άλμπουμ του Christophe ήταν το “Les Vestiges Du Chaos” από το 2016, στο οποίο θα συνεργαζόταν ξανά με τον Alan Vega.

Το 1972 κυκλοφορεί από την Columbia το άλμπουμ του Christophe “The Girl from Salina”. Το τελευταίο σπουδαίο άλμπουμ του Christophe ήταν το “Les Vestiges Du Chaos” από το 2016.   Στην Ελλάδα Στην Ελλάδα ο Christophe αγαπήθηκε από νωρίς φυσικά, από την εποχή του “Aline”. Κυκλοφορούν δίσκοι του και δισκάκια του, ενώ γίνεται και εξώφυλλο στο περιοδικό Μοντέρνοι Ρυθμοί (τεύχος 54, 4 Μαΐου 1966). Επίσης διασκευάζονται τραγούδια του: το “Aline” για παράδειγμα το λένε οι Rabbits και οι Trio Latino, ενώ το “Je ne t’aime plus” το διασκευάζουν οι Ελληνοκύπριοι The Skyrockets and Dimitris Pierides. Επίσης ο Δάκης λέει εξαιρετικά το “J’ai entendu la mer” το 1966.

Το 1972 κυκλοφορεί από την Columbia το άλμπουμ του Christophe “The Girl from Salina” (που έχει μέσα και το κομμάτι από την ταινία του Georges Lautner και το “Oh! Mon amour”) κάνοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ τυπώνονται και τα υπόλοιπα LP του από την ίδιαν εποχή (“Les Mots Bleus”, “Samouraï” κ.λπ.).

Φυσικά, διασκευές σε τραγούδια του Christophe ακούγονται και όλες τις επόμενες δεκαετίες στη χώρα, από τον Λευτέρη Πανταζή (“Oh! Μon amour”), μέχρι τους Ελένη Πέτα / Παναγιώτη Μάργαρη, που διασκευάζουν και αυτοί το “Oh! Mon amour” στο άλμπουμ τους “Duende” [Lyra, 2011] και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (με ελληνικά λόγια το “Parle lui de moi”).

Στις 9 Ιουλίου 2012 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δίνει μια μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, στην οποία θα βρεθούν μαζί του στη σκηνή οι Salvatore Adamo, Angelo Branduardi, Tonino Carotone, Ι Nomadi και ανάμεσα σε άλλους και ο Christophe, ο οποίος θα πει τα βασικά κλασικά τραγούδια του (“Aline”, “The girl from Salina”, “Oh! Mon amour”) και ακόμη το «Παρ’ όλο που» (Tandis que) και με τους ελληνικούς στίχους του Ισαάκ Σούση.

Ο Christophe έφυγε χθες από τη ζωή, στα 74 χρόνια του. Έπασχε από εμφύσημα και νοσηλευόταν με αναπνευστική ανεπάρκεια τον τελευταίο καιρό στο Παρίσι. Οι πληροφορίες πως είχε προσβληθεί από τον Covid-19 δεν επιβεβαιώθηκαν.

ΠΗΓΗlifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Θαλάσσιος Κόσμος – Γεύματα στη Λαδόκολλα

Ο Θαλάσσιος κόσμος ΤΩΡΑ φέρνει στην Καλαμπάκα τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ. Ολοκληρωμένες συνθέσεις γευμάτων κλεισμένες στη λαδόκολλα που περιμένουν από εσάς απλά ψήσιμο. Χαρακτηριστικές προσφορές: • Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μόνο 9,85 ευρώ • Σολομός με φαρφάλες μόνο 9,85 ευρώ. • Γαριδομακαρονάδα μόνο με 9,40 ευρώ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΨΗΣΙΜΟ! Επωφεληθείτε από τη...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Ευχές στον Δήμαρχο Μετεώρων από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου Διάβας

Ευχόμαστε σε όσους δοκιμάζονται από τον ιό, γρήγορη ανάρρωση. Ευχές και στον Δήμαρχο Μετεώρων και συντοπίτη μας κ. Θοδωρή Αλέκο. Του στέλνουμε την φωτογραφία αυτή, από την σημερινή Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Διάβας, έχοντας στην αγκαλιά μας τον Άγιο Δημήτριο, που πολύ αγαπά και τιμά. Σας περιμένουμε σύντομα κοντά...

Καλά στην υγεία του ο Δήμαρχος Μετεώρων – Ανυπομονεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του

Πέρασε ακριβώς μία εβδομάδα από τότε που ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος ανακοίνωσε ότι μετά από τεστ που έκανε διαγνώσθηκε με κορωνοϊό και ξεκίνησε η καραντίνα του. Ο κ. Αλέκος εισήχθη στην μονάδα covid του Νοσοκομείου Τρικάλων την περασμένη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 με ήπια συμπτώματα για καθαρά προληπτικούς...

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας: Διαδικτυακή συνάντηση με τον συγγραφέα Στέφανο Ξενάκη

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με το γνωστό συγγραφέα κ. Στέφανο Ξενάκη. Θα υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση με τον συγγραφέα με τη μορφή ερωταποκρίσεων σχετικά με θέματα αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης, τα οποία υπηρετεί τόσο στα κείμενα του όσο και στις ομιλίες του. Ο κ....

Τροχαίο ατύχημα με εκτροπή αυτοκινήτου χθες το βράδυ στην Ε.Ο. Καλαμπάκας – Ιωαννίνων

Ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο 4ο Χλμ. της Εθνικής οδού Καλαμπάκας – Ιωαννίνων, ένα χιλιόμετρο περίπου πριν από την ΠΑΠ. Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο που είχε κατεύθυνση προς Καλαμπάκα βγήκε εκτός δρόμου με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές χωρίς ωστόσο, σύμφωνα πάντα με...

Έμπλεξε για τα καλά, υποχρεωμένη να κυνηγήσει και τη διαφορά!

Συνεχίζεται η δράση στα προκριματικά του Eurobasket 2022, με το οποίο καταπιάνεται στη σημερινή στήλη του στο FoxbetοΣτέφανος Μαρολαχάκης. Μάθε εδώ τα πάντα για τη βετ365 Ο Νεμάνια Νέντοβιτς μας δικαίωσε χθες, καθώς πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και έβγαλε το over 13.5, στέλνοντάς μας στο ταμείο. Με αργά βήματα, η στήλη...

Πότε η γρίπη γίνεται φονική

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα ανακάλυψαν τον μηχανισμό που οδηγεί σε ανάπτυξη δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων στους ασθενείς με γρίπη και εκτιμούν ότι ο ίδιος μηχανισμός πιθανώς τίθεται σε λειτουργία και σε βαριά νοσούντες με Covid-19. Μυστήριο συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να αποτελεί το γιατί η λοίμωξη με τον ιό της γρίπης...

Νέο “πακέτο” μέτρων στήριξης για τον Δεκέμβριο – Παράταση ενός μήνα στα τέλη κυκλοφορίας

Αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία θα υπολογιστεί επί της βάσης των 800 ευρώ –δηλαδή ο κάθε υπάλληλος θα εισπράττει 26,66 ευρώ ανά ημέρα αναστολής- θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και για τον μήνα Δεκέμβριο. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της παράτασης του lockdown, την Δευτέρα θα ανακοινωθεί και η παράταση των...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...