Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Σε αυτές τις πόλεις οι πεζοί αποτελούν προτεραιότητα

Σε αυτές τις πόλεις οι πεζοί αποτελούν προτεραιότητα

-

Οι πολεοδόμοι και οι τοπικές αρχές  πρέπει να βελτιώσουν την καταλληλότητα των πόλεων για τους πεζούς, για να αντιμετωπίσουν τα υγειονομικά ζητήματα και την κοινωνική ανισότητα, ανακοίνωσαν την Πέμπτη επιστήμονες, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε τη σημασία του να μπορεί κάποιος πεζός να μετακινείται εύκολα και με ασφάλεια μέσα στην πόλη.

Το Παρίσι, το Λονδίνο, η Μπογκοτά και το Χονγκ Κονγκ συγκαταλέγονται στις πόλεις εκείνες που είναι πιο φιλικές προς τους πεζούς σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε δείγμα σχεδόν 1.000 πόλεων που εκπόνησε το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Πολιτικής των Μεταφορών και της Ανάπτυξης, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η βελτίωση της καταλληλότητας των πόλεων για τους πεζούς είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα καθώς η ανησυχία για θέματα δημόσιας ασφάλειας έχει προκαλέσει τη ραγδαία μείωση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς εκθέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον ευάλωτο πληθυσμό, λέει η Χέδερ Τόμσον, επικεφαλής του Ινστιτούτου.

«Ο κορωνοϊός έχει εκθέσει δραματικά τις ανισότητές μας σε κάθε επίπεδο, περιλαμβανομένων των επιλογών για τις μετακινήσεις μας. Όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα τείνουν να έχουν πρόσβαση τόσο σε συνοικίες φιλικές προς τους πεζούς όσο και στα μέσα μεταφοράς, ενώ εκείνοι με χαμηλό εισόδημα δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα από τα δύο», εξηγεί.

«Είναι απαραίτητο να αλλάξει η ισορροπία του χώρου στις πόλεις εις βάρος των αυτοκινήτων. Έχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε από τον καθαρότερο αέρα και την καλύτερη υγεία ως τις ισχυρότερες τοπικές οικονομίες και τους βαθύτερους κοινωνικούς δεσμούς εντός των κοινοτήτων», προσθέτει.

Στη διάρκεια των lockdowns για τον περιορισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού οι κάτοικοι των πόλεων σε όλο τον κόσμο στράφηκαν στο περπάτημα και στην σωματική άσκηση στους δρόμους που είχαν κλείσει για την κυκλοφορία. Ωστόσο, καθώς χαλάρωναν οι περιορισμοί, η κίνηση αυξανόταν. Τα περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα, αυξάνουν τις εκπομπές αέριων τοξικών ρύπων και δημιουργούν μεγαλύτερους κινδύνους για τους πεζούς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Η έρευνα του Ινστιτούτου κατατάσσει τις πόλεις με κριτήρια όπως η πυκνότητα των αστικών οικοδομικών τετραγώνων, η εγγύτητα των κατοίκων σε ανοιχτούς χώρους χωρίς αυτοκίνητα και η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες περιλαμβανομένης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

Πόλεις στις ΗΠΑ βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη, όπως προκύπτει από την έρευνα. «Οι φιλικές προς τους πεζούς πόλεις δεν προκύπτουν έτσι τυχαία», εξηγεί ο δρ Τέιλορ Ράιχ, ένας συνεργάτης του Ινστιτούτου και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι αρχές θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο σχεδιασμός ο οποίος είναι προσανατολισμένος στα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια μπορούν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προχωρώντας στην αστική ανάπτυξη «μικτής χρήσης» – την ενσωμάτωση, δηλαδή, διαφορετικών τύπων κτιρίων και χρήσεων, οικιστικών ή εμπορικών, παλαιών ή καινούργιων- μέχρι τον εξοπλισμό των δρόμων με παγκάκια, μεγάλους πεζοδρόμους και σκίαστρα.

Μια συνοικία κατάλληλη για τους πεζούς συνδέεται με καλύτερη υγεία για τους κατοίκους της και λιγότερους θανάτους από τροχαία. Επιπλέον, ενισχύει τις τοπικές επιχειρήσεις, μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες και αυξάνει την ανθεκτικότητα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στα οικονομικά σοκ, σημειώνει ο Ράιχ.

Μια ξεχωριστή έρευνα από επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου του Γουόρικ έδειξε ότι ένα περισσότερο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο θα μπορούσε να βοηθήσει την διεθνή κοινότητα να ανακάμψει οικονομικά από την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα θα πετύχαινε τους στόχους για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στη διάρκεια των lockdowns, βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα πιθανόν να είχαν σώσει περισσότερες ζωές, ενώ η μείωση της ηχορύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης οδήγησαν στην αύξηση του αριθμού των πολιτών που γυμνάζονταν σε εξωτερικούς χώρους, αναφέρεται στη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. Τους τελευταίους μήνες πολλές πόλεις πρόσθεσαν ποδηλατοδρόμους, διεύρυναν τα πεζοδρόμια και μετέτρεψαν χώρους στάθμευσης.

Σήμερα, η καταλληλότητα των πόλεων για τους πεζούς θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολεοδομίας και η απαλλαγή των δρόμων από τα αυτοκίνητα είναι ένας «σύντομος και οικονομικά αποδοτικός τρόπος» για να γίνουν οι πόλεις πιο φιλικές προς τους πεζούς, συμπλήρωσε η Τόμσον. «Στην νέα μας κανονικότητα, ο κόσμος μας έχει γίνει πολύ μικρότερος και το περπάτημα είναι σημαντικότερο από ποτέ», καταλήγει.

ΠΗΓΗcnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

www.hamogelo.gr

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

www.hotelkostafamissi.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
www.thessalia-espa.grwww.efepae.gr,
www.aedep.grwww.espa.gr

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]