Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Σε εξέλιξη κρίσιμη σύσκεψη στα Σκόπια μετά το ευρωπαϊκό «όχι»

Σε εξέλιξη κρίσιμη σύσκεψη στα Σκόπια μετά το ευρωπαϊκό «όχι»

-

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά την απόρριψη του αιτήματος της χώρας για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια μετά την απόφαση του Ζόραν Ζάεφ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

O Στέβο Πενταρόφσκι μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της συνάντησης, δήλωσε ότι «η χώρα μας βρίσκεται στην ίδια θέση για τρίτη φορά, με τη διαφορά ότι τώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε».

Επισήμανε ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν πως «ο δρόμος της ΕΕ είναι ο μοναδικός για την Μακεδονία και ο μοναδικός που θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον».

«Παρά τα αποτελέσματα της συνόδου έχουμε ομοφωνία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη νέα μεθοδολογία που προτείνεται διότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, και όλοι οι παρόντες δεν εξέφρασαν άποψη διαφορετική σχετικά με την αναγκαιότητα συνέχισης της ενταξιακής πορείας. Υπάρχουν προτάσεις να τοποθετηθούμε στην κατηγορία της εταιρικής σχέσης αλλά είμαστε μέρος της Ευρώπης και δεν αναζητούμε εναλλακτική λύση από την πλήρη ένταξη».

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης ο πρόεδρος της χώρας τόνισε οτι θα συζητηθεί το θέμα των πρόωρων εκλογών και το πότε και αν αυτές θα διεξαχθούν. Επιπλέον είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να προκηρύξει εκλογές και ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση στο θέμα.

Προειδοποίησε πάντως ότι σύντομα το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα έρθει προς έγκριση στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι πρόωρες εκλογές δεν θα καθυστερήσουν την ένταξη της χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Να σημειωθεί ότι με το πρακτορείο ΜΙΑ ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει συνομιλίες αργότερα με στελέχη του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μετά το ναυάγιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας, προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους να ορίσουν άμεσα νέα ημερομηνία, πριν δηλαδή από τον Μάιο του 2020 που είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί η διεύρυνση της Ε.Ε.

Στη συνάντηση υπό τον πρόεδρο Πενταρόβσκι που σύμφωνα με το πρακτορείο MIA γίνεται στη Villa Vordo, θα συζητηθούν τα επόμενα πιθανά βήματα και σε αυτή συμμετέχουν εκτός από τον Ζόραν Ζάεφ ο πρόεδρος της VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μικοφσκι, ο πρόεδρος του DUI Αλι Αχμέτι, ο πρόεδρος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς Ζιζάντι Σέλα, ο πρόεδρος της Alternativa Afrim Gashi και ο πρόεδρος της Besa Bilal Kasami

Η απογοήτευση και ο εκνευρισμός για την άρνηση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου κυριαρχούν στην γειτονική χώρα με τους εθνικιστές να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό.

 

Ρίσκο οι δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές

Ο Ζόραν Ζάεφ έχει την στήριξη των ΗΠΑ αλλά και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Γερμανίας, όμως αυτό δεν σημαίνει απόλυτα πως θα κερδίσει τις εκλογές. Οι πολίτες της Βορείου Μακεδονίας είδαν να μην πιάνουν τόπο οι υποχωρήσεις που έκαναν μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι τον Μάιο του 2020 θα πάρουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Στόχος του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας θέλει να στηθούν όσο τον δυνατόν γρηγορότερα οι κάλπες, καθώς εκτιμά πως το κλίμα τον ευνοεί. Γι’ αυτό τον λόγο ο Ζόραν Ζάεφ έδωσε από την πρώτη στιγμή δημοψηφισματικού χαρακτήρα στις εκλογές προκειμένου να πολώσει το πολιτικό κλίμα.

Όμως το «ναυάγιο» της Παρασκευής δείχνει να έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο έλλειμα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης της Βόρειας Μακεδονίας για τις Βρυξέλλες, το οποίο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης που πριν προκηρυχθούν οι εκλογές έχει αρχίσει ήδη τον προεκλογικό αγώνα.

Ο Πρόεδρος του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι από την πρώτη στιγμή ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης «Όσο κι αν αντιστέκεται ο Ζάεφ είναι κοντά στο πολιτικό του τέλος. Την επόμενη περίοδο θα απαιτήσουμε άμεσες μεταρρυθμίσεις και το κόμμα μας θα παρουσιάσει ένα σχέδιο εφαρμογής τους όσο γίνεται νωρίτερα έπειτα φυσικά από διαβουλεύσεις με τους ειδικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκλογές ζήτουν και τα αλβανόφωνα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν τήρησε όσα είχε υποσχεθεί.

 

Ανησυχία στην Αθήνα

Το Μαξίμου επισήμως επιχειρεί να κρατήσει μια ουδέτερη στάση τονίζοντας ότι είναι υπέρ της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων αλλά σημειώνει πως θα πρέπει οι δύο χώρες, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, να μείνουν προσηλωμένες στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τηρώντας τα συμφωνηθέντα.

Ωστόσο η ανησυχία είναι έκδηλη για το ρευστό κλίμα που επικρατεί στα Σκόπια καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί η γειτονική χώρα να γυρίσει στα «πέτρινα χρόνια» τότε που κυριαρχούσε ο εθνικισμός. Επίσης στην περίπτωση που χάσει ο Ζόραν Ζάεφ, τότε η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και τότε η «καυτή πατάτα» θα επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς για να ακυρωθεί μια διακρατική συμφωνία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών καλεί «τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».

Παράλληλα διπλωματικές πηγές απέφευγαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία «Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών».

ΠΗΓΗthetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Θαλάσσιος Κόσμος»: Με ένα τηλεφώνημα η παραγγελία σας στο σπίτι σας!

Για την προάσπιση της υγείας όλων μας και για τη δική σας εξυπηρέτηση, το κατάστημα «Θαλάσσιος Κόσμος» στην Καλαμπάκα παραδίδει τις παραγγελίες σας και στην πόρτα σας με ένα τηλεφώνημα στο 2432077418! Επιλέξετε από τη μεγάλη διαθέσιμη ποικιλία από κατεψυγμένα ψάρια, λαχανικά και σφολιατοειδή ή νωπά ψάρια, καθώς και από...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...