Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Τσέρνομπιλ: Το τέλος ενός πειράματος που κράτησε 30 χρόνια

Τσέρνομπιλ: Το τέλος ενός πειράματος που κράτησε 30 χρόνια

-

Το 1986, όταν έγινε η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, μέσα σε μια νύχτα ερήμωσε μια έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό πλέον αλλάζει.

Η δημοσιογράφος του BBC Victoria Gill έμεινε στην περιοχή για μια εβδομάδα και μεταδίδει όταν έζησε στο «καταραμένο μέρος της ιστορίας».

Συναντήθηκε με επιστήμονες που εγκαταστάθηκαν εκεί έκτοτε, αναλύοντας τον αέρα, το έδαφος και το νερό της περιοχής για ραδιενέργεια, σε μια επικίνδυνη και δύσκολη επιχείρησης αποκατάστασης της περιοχής. Το ατύχημα του Τσέρνομπιλ μετέτρεψε την περιοχή σε ένα τεράστιο, μολυσμένο εργαστήριο, όπου εκατοντάδες επιστήμονες εργάζονται για να ανακαλύψουν πως το περιβάλλον ανακάμπτει από μια πυρηνική καταστροφή.

 

Το πείραμα που οδήγησε σε μια μεγάλη καταστροφή

Στις 26 Απριλίου του 1986, στη 1.23 τα ξημερώματα, οι χειριστές κόβουν το ρεύμα σε κάποια συστήματα του αντιδραστήρα 4. Ήταν μέρος ενός πολύ σημαντικού τεστ για να καταλάβουν τι θα συνέβαινε κατά τη διάρκεια ενός μπλακάουτ. Αυτό όμως που δεν γνώριζαν ήταν ότι ο αντιδραστήρας είχε ήδη πρόβλημα.

Η διακοπή επιβράδυνε τους ατμοστροβίλους που έστελναν νερό στους αντιδραστήρες για την ψύξη. Όταν οι χειριστές κατάλαβαν τι συνέβαινε και προσπάθησαν να κλείσουν τον αντιδραστήρα, ήταν πολύ αργά. Μια έκρηξη ατμού έσπασε το καπάκι από τον αντιδραστήρα, εκθέτοντας τον πυρήνα του στην ατμόσφαιρα. Δύο άνθρωποι στο εργοστάσιο σκοτώθηκαν επί τόπου και καθώς η πυρκαγιά έκαιγε για 10 ημέρες, ένα νέφος ραδιενεργού καπνού και σκόνης μεταφέρθηκε με τον άνεμο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από τους πυροσβέστες που έσπευσαν αμέσως στο σημείο, 134 υπέστησαν εγκαύματα λόγω της θερμότητας και της ραδιενέργειες, εν των οποίων 28 πέθαναν, ενώ ως το 2004 διαπιστώθηκαν άλλοι 19 θάνατοι λόγω της ραδιενέργειας.

Ο Gennady περιβαλλοντολόγος στο Ουκρανικό Υδρομετεωρολογικό Ινστιτούτο, άρχισε να εργάζεται στη ζώνη μόλις τρεις μήνες μετά την εκκένωση. «Συνηθίζαμε να πετάμε με ελικόπτερο καθημερινά από το Κίεβο», λέει «για τη συλλογή δειγμάτων νερού και χώματος». «Το σημαντικό ήταν τότε να δούμε την έκταση της μόλυνσης – να σχεδιάσουμε τους πρώτους χάρτες της ζώνης αποκλεισμού».

Σήμερα, η ζώνη αυτή καλύπτει την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, μια έκταση πάνω από 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα – δύο φορές το Λονδίνο. Κάθε χωριό σε ακτίνα 30 χλμ. από το εργοστάσιο, εκκενώθηκε. Δεν επιτράπηκε σε κανέναν να επιστρέψει στο σπίτι του.

Σε αντίθεση με αυτή τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων, κανένα έλεγχος δεν εμποδίζει την είσοδο στα χωριά που βρίσκονται στην άκρη της ζώνης αποκλεισμού. Το Narodichi, μια πόλη με περισσότερα από 2.500 άτομα, είναι ένα παράδειγμα, και για αυτές τις επίσημα μολυσμένες περιοχές, υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Η γη δεν μπορεί να καλλιεργηθεί για να παράγει βρώσιμη τροφή, οπότε οι λιγοστοί κάτοικοι ζουν στην ανέχεια.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, το Narodichi είναι ένα παράδειγμα όπου ο φόβος της ακτινοβολίας προκαλεί περισσότερα προβλήματα στους ανθρώπους από την ίδια την ακτινοβολία.

 

«Εδώ έχει λιγότερη ακτινοβολία από αυτή που παίρνουμε από τα αεροπλάνα»

Ο καθηγητής Jim Smith από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, μελετά τις επιπτώσεις του δυστυχήματος από το 1990. Στα χέρια του έχει το δοσίμετρο, που μετρά τη ραδιενέργεια. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το εργοστάσιο, το δοσίμετρο δείχνει 0,6, δηλαδή το ένα τρίτο από όσο έδειχνε κατά τη διάρκεια της πτήσης του. Όπως εξηγεί ο Smith, ζούμε σε ένα ραδιενεργό πλανήτη, όπου η φυσική ραδιενέργεια είναι παντού γύρω μας. Έρχεται από τις ακτίνες του ήλιου, βρίσκεται στα τρόφιμα, στο έδαφος. Έτσι, όταν το αεροπλάνο βρίσκεται πάνω από τα 12.000 πόδια, και προστατεύεται λιγότερο από την ατμόσφαιρα της γης, λαμβάνουμε μεγαλύτερη δόση ραδιενέργειας.

«Ναι η ζώνη αποκλεισμού είναι μολυσμένη», λέει, «αλλά αν το βάζαμε σε ένα χάρτη με τις δόσεις ραδιενέργειας παγκοσμίως, είναι μόνο μικρά σημεία που ξεχωρίζουν. Η φυσική ραδιενέργεια είναι γύρω μας – ποικίλλει από χώρα σε χώρα, από περιοχή σε περιοχή. Το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης αποκλεισμού έχει χαμηλότερα ποσοστά ακτινοβολίας από πολλές περιοχές με φυσική ραδιενέργεια παγκοσμίως».

Τα μέρη που εγκατέλειψαν οι άνθρωποι, ήρθε η φύση για να καλύψει το κενό. Άγρια ζώα, σε συνδυασμό με εγκαταλελειμμένα κτήρια δίνουν μια εικόνα μετα-αποκάλυψης. Ο Jim και οι συνεργάτες τους λαμβάνουν δείγματα και βάζουν κάμερες για να μελετήσουν τη ζωή των άγριων ζώων. Πολλά από αυτά έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες. Οι λύκοι για παράδειγμα τρώνε και ψάρια ή φρούτα από τα δέντρα που παλιά καλλιεργούσαν οι άνθρωποι που έμεναν στην περιοχή.

Το 1998 οι αρχές της Ουκρανίας άφησε ελεύθερα στην ζώνη περίπου 30 άλογα απειλούμενα προς εξαφάνιση. Ο στόχος ήταν να τρώνε τη βλάστηση για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Τώρα είναι πάνω από 60. Τα άλογα προσαρμόστηκαν στη ζώνη και βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την περιοχή.

Ένα από αυτά τα σημεία με υψηλή δόση είναι το κόκκινο δάσος και εκεί δεν πρέπει να μείνει κάποιος για καιρό. Μέσα στο δάσος το δοσίμετρο έδειχνε 35 -σχεδόν 60 φορές πάνω από το σημείο που ήταν πριν.

Μετά υπάρχουν και τα χωριά μέσα στην ζώνη που οι άνθρωποι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν. Όπως η Μαρία που γύρισε σπίτι της μαζί με τη μητέρα της. Τώρα έκλεινε τα 78, και οι ελάχιστοι κάτοικοι του χωριού της έκαναν ένα πάρτι. Στην κοινότητά τους ζουν μόνο 15 άτομα, αυτά που δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους. Συνολικά στη ζώνη υπάρχουν περίπου 200 τέτοιες περιπτώσεις και η Μαρία παραδέχεται ότι η ζωή είναι δύσκολη. «Είμαστε όλοι μεγάλοι και παίρνουμε την κάθε μέρα όπως έρθει».

Ο περισσότερος κόσμος ζούσε στο Pripyat, μια σοβιετικού τύπου πόλη που είχε φτιαχτεί για τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Ήταν περίπου ένα χιλιόμετρο από το εργοστάσιο και έμεναν περίπου 50.000 άτομα. Άδειασε σε μια νύχτα. Δεν επιτράπηκε σε κανέναν να γυρίσει και μετατράπηκε σε μια πραγματική πόλη φάντασμα.

Πρόσφατα ωστόσο άνοιξε για το κοινό. Επιτράπηκε η είσοδος για μικρό χρονικό διάστημα, και περίπου 60.000 επισκέπτες ξαναέδωσαν ζωή στην πόλη φάντασμα.

Το #chernobyl στο Instagram κατακλύστηκε από φωτογραφίες με άγρια ζώα να αποτελούν τους νέους κατοίκους ή τουρίστες να ποζάρουν μπροστά από τα ερείπια.

Στο Narodichi, λίγο έξω από τη ζώνη, οι άνθρωποι μετά από 30 χρόνια περιμένουν την αλλαγή. Οι έρευνες έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι πλέον ασφαλές για καλλιέργεια.

Πριν την καταστροφή ζούσαν στο Narodichi 360 παιδιά. Έφυγα αμέσως για τις καθαρές ζώνες. Σε τρεις μήνες τους είπαν να επιστρέψουν και γύρισαν μόνο 25. Τώρα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς.«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επέστρεφαν πίσω, κι άλλα παιδιά γεννιόντουσαν και σιγά-σιγά το νηπιαγωγείο μας άρχισε να γεμίζει ξανά», λέει η Tatiana Kravchenko, νηπιαγωγός του Narodichi που έχει τη θέση από πριν την καταστροφή.

Πλέον, στο Narodichi ζουν 130 παιδιά, έτοιμα να δώσουν ξανά ζωή στο μέρος τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

www.physionatsis.gr

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανακοίνωση του ΚΔΑΠ “Το Αερόστατο των Μετεώρων” για τις αιτήσεις για εγγραφή σε ΚΔΑΠ μέσω ΕΣΠΑ

▶️ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΚΔΑΠ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 17/7 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 5/8. ❗️Εάν επιθυμείτε μπορούμε να αναλάβουμε εμείς να κάνουμε την αίτηση για εσάς εντελώς δωρεάν❗️ Για οποιαδήποτε βοήθεια στην αίτηση ή για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ: ☎ 24320-77609 📱 6970408234 📧 [email protected] Θα μας βρείτε📍Θ.Οικονόμου 13 ( Πρώην...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr