Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Γιατί «κατέβασε ρολά» η Ηλεκτρονική Αθηνών μετά από 50 χρόνια

Γιατί «κατέβασε ρολά» η Ηλεκτρονική Αθηνών μετά από 50 χρόνια

-

Τίτλοι τέλους για την Ηλεκτρονική Αθηνών μετά τη χθεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει σε κατάσταση πτώχευσης τη γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, η οποία διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, απασχολώντας συνολικά περίπου 450 εργαζόμενους. Τα καταστήματα θα παραμείνουν από αύριο κλειστά.

Η Ηλεκτρονική γνωστοποίησε ότι βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πτώχευσης με ανακοίνωσή της όπου ουσιαστικά επισημαίνει ότι πέραν της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, τα capital controls το περασμένο καλοκαίρι ήταν η εξέλιξη εκείνη που οδήγησε τελικώς στην απόφαση να καταθέσει την αίτηση πτώχευσης στις 9 Μαρτίου 2016, όπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου που είδε το φως της δημοσιότητας.

 

Γιατί «κατέβασε ρολά» η Ηλεκτρονική Αθηνών μετά από 50 χρόνια

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ηλεκτρονικής, «τον Απρίλιο του 2015 είχε καταρτιστεί, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές, ένα επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία κάνει λόγο για δημιουργία ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας, απώλεια μεριδίων αγοράς και αύξηση των ζημιών.

Η αλυσίδα κατέληξε να μην μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της και σταδιακά τους τελευταίους μήνες οι πιστώτριες τράπεζες και οι προμηθευτές να προχωρούν σε καταγγελίες των συμβάσεων πίστωσης και να ζητούν την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών.

 

Πωλήσεις

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης η Ηλεκτρονική είδε τα έσοδά της να μειώνονται δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονταν οι υποχρεώσεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το οικονομικό έτος 2008-2009 (Ιούλιος 2008 – Ιούνιος 2009) οι πωλήσεις είχαν ανέλθει στα 151,45 εκατ. ευρώ για να μειωθούν το οικονομικό έτος 2014-2015 (Ιούλιος 2014 – Ιούνιος 2015) στα 65,375 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις οι οποίες ανέρχονταν στις 30 Ιουνίου 2009 στα 72 εκατ. ευρώ είχαν φθάσει στις 30 Ιουνίου 2015 στα 85,7 εκατ. ευρώ.

Από την αίτηση πτώχευσης προκύπτει ότι η περιουσία της Ηλεκτρονικής επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας, καθώς αποτελείται από ακίνητα, συνολικής αντικειμενικής αξίας 16,17 εκατ. ευρώ και απόθεμα εμπορευμάτων συνολικής αξίας περίπου 8 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως οι εργαζόμενοι έχουν λάβει και τον μισθό του Μαρτίου 2016, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες και παράλληλα με την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης είχε ξεκινήσει μία τελευταία προσπάθεια διάσωσης της αλυσίδας με τη διοίκηση να προχωρεί πριν από μερικές ημέρες στο κλείσιμο 11 καταστημάτων και την πώληση των αποθεμάτων σε αυτά, προκειμένου να καλύψει μέρος των υποχρεώσεών της και επιδιώκοντας ενδεχομένως να μειώσει σε τέτοιο βαθμό το μέγεθός της ώστε να μπορέσει να επιβιώσει διατηρώντας έναν πολύ μικρό αριθμό σημείων πώλησης. Όμως, η αποδοχή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης πτώχευσης έβαλε τέλος και σε αυτή την προσπάθεια και η Ηλεκτρονική έχει πλέον κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης.

 

Η Σερβία, οι πολυεθνικές και η οικονομική κρίση

Η Ηλεκτρονική Αθηνών ξεκίνησε το 1966 από ένα κατάστημα στην οδό Δραγατσανίου στο κέντρο της Αθήνας, αν και τη σημερινή νομική μορφή της την πήρε το 1989. Βασικός μέτοχος είναι η οικογένεια Στρούτση, η οποία έχει φθάσει πλέον να ελέγχει σχεδόν το 90% της εισηγμένης εταιρείας.

Ο Γιάννης Στρούτσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο άνθρωπος που επεδίωξε να μεγαλώσει την Ηλεκτρονική εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Η προσπάθεια για επέκταση στη Σερβία την περασμένη δεκαετία δεν στέφθηκε με επιτυχία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι αυτή η αποτυχία ήταν και η απαρχή των μεγάλων προβλημάτων για την Ηλεκτρονική, η οποία θεωρείτο για πολλά χρόνια από τα πιο γνωστά «ονόματα» στην αγορά των ηλεκτρικών ειδών.

Πολλοί θυμούνται την επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια του «Αλέκου» που είχε βοηθήσει την Ηλεκτρονική να αποκτήσει αρκετά υψηλά μερίδια αγοράς, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που υπήρχε από αλυσίδες που έχουν τη στήριξη πολυεθνικών ομίλων, όπως συμβαίνει με την «Κωτσόβολος» που ελέγχεται από τη βρετανική Dixons και τη Media Markt της γερμανικής Media Saturn.

Πάντως, γι’ αυτό που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον κ. Στρούτση ήταν ότι δεν κατέβαλε σημαντική προσπάθεια για να διασώσει την Ηλεκτρονική, έχοντας μάλιστα δαπανήσει σημαντικό μέρος της περιουσίας του γι’ αυτό τον σκοπό. Σημειωτέον πως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που κάλυψε η οικογένεια Στρούτση τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε όλα αυτά, υπήρξε και μία εμπλοκή της εταιρείας σε μία υπόθεση φορολογικής απάτης που οδήγησε αρχικά στην επιβολή ενός τεράστιου προστίμου ύψους 80 εκατ. ευρώ, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι η εταιρεία είχε «παγιδευτεί» και το πρόστιμο να μειωθεί τελικώς στο 1,5 εκατ. ευρώ. Υπόθεση που στοίχισε σε χρόνο αλλά και αξιοπιστία σε μία περίοδο, μάλιστα, που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για την επιβίωση της εταιρείας.

Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Στρούτσης έδειχνε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ήταν και ένας από τους λόγους που οι τράπεζες αλλά και οι προμηθευτές δεν είχαν, στο πρόσφατο παρελθόν, «τραβήξει το χαλί» και προσπάθησαν να βοηθήσουν ώστε η Ηλεκτρονική να επιβιώσει. Όμως, οι εξελίξεις στο β’ εξάμηνο του 2015 ήταν τέτοιες που το συγκεκριμένο στοίχημα δεν ήταν δυνατόν να κερδηθεί, ιδίως από τη στιγμή που «οι πελάτες εγκατέλειψαν την Ηλεκτρονική» όπως ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο «Ψηστήρι» στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Elli’s Gift | Καλαμπάκα

Το κατάστημα της Έλλης Παπαγεωργίου στην Καλαμπάκα με ιστορία πλέον των 60 χρόνων ανακαινίστηκε πλήρως και είναι πάλι κοντά σας, για να σας προσφέρει όλα τα γνωστά είδη, κεντήματα, νήματα, είδη ραπτικής, κεριά και λαμπάδες, και μαζί μια πλούσια συλλογή με σύγχρονα και μοντέρνα είδη δώρων από τις κορυφαίες...

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΝΕΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας-Ρινοχειρουργικής Δ.Π.Θ Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Κ.Π.Α.   ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών - Αδενοειδών εκβλαστήσεων Σιελογόνων Αδένων - Παρωτίδας Θυρεοειδούς Αδένα - Τραχηλικών...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...