Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Γιάννης Στουρνάρας: «Το 11,3% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στους Ο.Τ.Α. α' βαθμού»

Γιάννης Στουρνάρας: «Το 11,3% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού»

-

STOYRNARAS

Κατά την εισήγησή του, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» αναλύοντας τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., τόνισε πως «ο φόρος επί των ακινήτων αποτελεί ένα πρόσφορο μέσο για την εξασφάλιση πολύτιμων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και συνέχισε:
«Στο πλαίσιο αυτό, προβαίνουμε στην μείωση από 01/01/2014, του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων σε 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, από 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ φορολογητέας αξίας και 10% για μεγαλύτερες αξίες. Έτσι, μειώνουμε το φόρο που βαρύνει τις αγοροπωλησίες, συμβάλλοντας στη βελτίωση του κλίματος στην αγορά ακινήτων.

Επιπλέον, μεριμνούμε για τη διασφάλιση των πόρων των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με την πρόβλεψη απόδοσης ποσοστού 11,3% επί των συνολικών ετήσιων εσόδων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ισοδύναμο ποσό με αυτό που αποδιδόταν από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Για το μέλλον η Κυβέρνηση προτίθεται να διερευνήσει την περίπτωση εκχώρησης όλων των εσόδων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντίστοιχη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων».

Επίσης, κατά την αρχή της ομιλίας του, ο κ. Στουρνάρας αιτιολόγησε την ύπαρξη Άρθρων και Διατάξεων – διαφορετικών απ’ αυτών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. – λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο λόγος που βάλαμε αρκετά Άρθρα, πέρα από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., είναι ότι τελειώνει ο χρόνος. Είναι το τελευταίο νομοσχέδιο και έχουμε υποχρέωση σε θέματα που ξεκινούν από 01/01/2014 να είμαστε έτοιμοι πριν από το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό έχει μπει για παράδειγμα η διαδημοτική κινητικότητα.
Αν δεν ψηφιστούν οι Κώδικες που φέρνουμε, θα ισχύσουν νέες διατάξεις χωρίς μεταβατικές περιόδους και θα είναι πολύ πιο αυστηρές από ότι αυτό που κάνουμε τώρα. Φέρνουμε αυτούς τους δύο Κώδικες γιατί θέλουμε ένα ενιαίο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο».

Σε ότι αφορά τα εκτιμώμενα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και το «βάρος» από την εφαρμογή αυτού στους φορολογουμένους, ο κ. Στουρνάρας, είπε:

«Τα έσοδα από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2014 αναμένεται να κυμανθούν στο επίπεδο του αθροίσματος των εσόδων του Ε.Ε.Τ.Α. και του Φ.Α.Π. του 2013 και, βέβαια, πολύ χαμηλότερα από τα έσοδα των συσσωρευμένων φόρων διαφόρων ετών που κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μέσα στο 2013. Σημαντικά χαμηλότερα.

Συνεπώς, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ελαφρύνει κατοικίες, μαγαζιά, επιχειρήσεις που πλήρωναν μέχρι τώρα και να φορολογήσει με λογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν πλήρωναν φόρο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να επισημάνω και κάτι σημαντικό. Η σύγκριση που γίνεται για τη φορολόγηση αστικών κέντρων και επαρχίας δεν είναι σωστή και βασίζεται σε λάθος παραδοχές.

Και αυτό, διότι σπίτια και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού υπάρχουν παντού, και στα αστικά κέντρα και στην επαρχία, και φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Παράλληλα, τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ανήκουν τόσο σε κατοίκους πόλεων, όσο και χωριών.

Ειδικότερα, αναμένουμε ότι το Ε.Ε.Τ.Α. του 2013 θα αποδώσει 1.9 δισ. €, ενώ ο κύριος φόρος του ΕΝ.Φ.Ι.Α., που μπορεί να συγκριθεί με το Ε.Ε.Τ.Α., θα είναι όχι απλώς χαμηλότερος κατά 100 εκατ. €, αλλά το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε περισσότερες ιδιοκτησίες από αυτές που πλήρωναν μέχρι τώρα.

Άρα, το όφελος για όσους πλήρωναν Ε.Ε.Τ.Α. θα είναι σημαντικά υψηλότερο και εκτιμάται ότι, θα κυμανθεί από περίπου 20%, για τις φτηνότερες περιοχές, έως 4% για τις ακριβότερες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 85% των κτιρίων βρίσκονται σε τιμές ζώνης κάτω των 1.500 € ανά τετραγωνικό μέτρο και για αυτά το όφελος θα είναι από 13% έως 21%.

Δεδομένης της συγκέντρωσης των κτιρίων σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης, το μέσο όφελος των φορολογουμένων εξ’ αυτού του λόγου, αναμένεται να είναι της τάξης του 16%.

Από την άλλη πλευρά, τα οικόπεδα, τα οποία δεν φορολογούντο μέχρι τώρα, παρά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που αποτελούσαν μέρος της περιουσίας του 10% των φορολογουμένων που πλήρωναν Φ.Α.Π., δεν επιφέρουν μεγάλη φορολογική επιβάρυνση καθώς, σχεδόν το 80% των φορολογουμένων από αυτούς που έχουν οικόπεδα, θα κληθούν πληρώσουν από 3 € έως 60 € το στρέμμα.

Παράλληλα, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους πλέον αδύναμους εισοδηματικά συμπολίτες μας.

Για το λόγο αυτό προβλέπεται έκπτωση στο φόρο κατά 50%, από τα νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι και 9.000 €, ποσό που προσαυξάνεται κατά 1.000 € για τον ή την σύζυγο και κάθε τέκνο, ώστε το εισοδηματικό κριτήριο για μία οικογένεια με 2 παιδιά να είναι 12.000 €.

Από το εισοδηματικό αυτό κριτήριο ωφελούνται πρωτίστως νοικοκυριά που τα έχει πλήξει η ανεργία τα οποία εξ ορισμού έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Επί πλέον, εφ’ όσον τηρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, οικογένειες που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, ή κάποιο προστατευόμενο μέλος με αναπηρία, τότε η έκπτωση του 50% μετατρέπεται σε πλήρη απαλλαγή από το φόρο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

 

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]