Με 153 υπέρ, 142 κατά και ένα «παρών» ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

BOULH

Με τη στήριξη 153 βουλευτών της συγκυβέρνησης υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014.

Ειδικότερα, το αποτέλεσμα έχει ως εξής

– Ψήφισαν 296 βουλευτές

– Υπέρ ψήφισαν 153

– Κατά 142

«Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης.

Απόντες ήταν επίσης οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.
O Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έστειλε επιστολή, με την οποία δήλωνε ότι θα ψήφιζε υπέρ, ωστόσο αυτή η επιστολή δεν αποτελούσε επιστολική ψήφο, διότι καθυστέρησε αδικαιολόγητα να επιστρέψει από την αποστολή που βρισκόταν στο ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά την ψηφορορία, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι: “Είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, προοπτικής και ελπίδας”, ενώ όταν ρωτήθηκε για την καθυστέρηση της άφιξης της Τρόικας, είπε ότι δεν αποστελεί ένδειξη δυσφορίας και όλα θα γίνουν εγκαίρως.

Σκληρή επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα

Εστιασμένη στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, τον οποίο κατηγόρησε για “αθεράπευτο λαικισμό”, ενώ του καταλόγισε προσπάθεια για χρεοκοπία της χώρας.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Υπηρετείτε τις εμμονές σας και παράγετε φανατισμό, σας ενόχλησε ότι μιλήσαμε για τις επιτυχίες της Ελλάδας, σας προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό και αμφισβητείται τις επιτυχίες της χώρας. Σας χαροποιούσε το Grexit, ενώ τώρα στεναχωριέστε για το Grecovery, σας στεναχωρεί που αλλάξαμε πορεία στο καράβι. Αυτά είναι κακοπιστία και τύφλωση από ιδεοληψία. Είσαστε μισαλλόδοξοι στις επιτυχίες της χώρας και αυτό σας οδηγεί σε λάθος αντιπολίτευση. Δεν ψηφίσατε καμία περικοπή σπατάλης που φέραμε. Καλλιεργείτε σύγχυση στην κοινή γνώμη με ψέματα που αξιοποιούν οι λαικιστές”.

Σας θυμίζω τα ψέματα που λέγατε, είπε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

– Πρώτο, ότι θα φορολογηθούν τα ακίνητα με μεγαλύτερους φόρους που θα φθάνουν στη δήμευση. Με το νέο φόρο ακινήτων το 75% των φορολογουμένων, θα πληρώσει λιγότερα από το 2013 και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, δεν θα πληρώνεται από το λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ είναι και από τους χαμηλότερους διεθνώς.

– Δεύτερο ψέμα ότι θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί. Οι κατοικίες των ανέργων, των φτωχών και των μικρομεσαίων, θα προστατευθούν. Αυτή είναι η δική μας θέση.

– Επίσης, ότι θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, είναι έγκλημα και μόνο να το υπονοείτε… Αντίθετα, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πιο θωρακισμένες. Τώρα θα αρχίσει να αποκαθίσταται και η ρευστότητα που καθυστέρησε όχι από δική μας ευθύνη.
Όσον αφορά στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, προβλέπει το νέο έτος ένα πακέτο μέτρων συνολικής απόδοσης 5,4 δισ. ευρώ που προκύπτει από: αύξηση εσόδων κατά 2,2 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ. Βασίζεται σε διπλάσιο Πρωτογενές Πλεόνασμα φέτος (812 εκατ. ευρώ αντί για 344 στο προσχέδιο) και 2,95 δισ. ευρώ το 2014.

Καταγράφει κοινωνικό μέρισμα 568 εκατ. ευρώ από επιπλέον πλεόνασμα το οποίο τον Απρίλιο όταν και αν επικυρωθούν τα στοιχεία θα διατεθεί σε προσωρινά μέτρα στήριξης αδυνάτων. Αναφέρει ότι θα πληρωθούν το 2014 1,5 δισ. ευρώ χρέη κράτους προς ιδιώτες από τον λογαριασμό των 8 δισ. ευρώ που φέτος δεν θα καταφέρουν να δοθούν. Ο στόχος του 2013 αναπροσαρμόζεται σε 6,59 δισ. ευρώ μαζί με επιστροφές φόρων.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση έκανε επανάσταση:

– Πρώτον, με το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως είπε και εξήγησε ότι για πρώτη φορά η χώρα δεν θα χρειαστεί δανεικά, για να βγάλει τις ανάγκες της. Είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να αποδεσμευτούμε από το Μνημόνιο. Το δέχονται όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ.

– Εξαλείφουμε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και διορθώνουμε έτσι μακροχρόνιες αδυναμίες της οικονομίας

– Πετύχαμε τους στόχους του προυπολογισμού στις δαπάνες, στα έσοδα, στην ύφεση, στην πάταξη φοροδιαφυγής. Υπήρξε υστέρηση στην ανεργία, που όμως σταθεροποιήθηκε στο 27% και από του χρόνου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Η σημαντικότερη επανάσταση, όμως, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η στροφή στην ανάκαμψη. Σχεδόν όλοι προεξοφλούν ότι το 2014 θα είναι έτος επιστροφής στην ανάκαμψη έπειτα από έξι οδυνηρά χρόνια ανάκαμψης, που θα γίνει με δικές μας δυνάμεις.

Είναι αυτό, είπε ο κ. Σαμαράς, μία πραγματική επιτυχία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, δίνοντας έτσι στήριξη στον κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε βολές από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, έγιναν πολλές θυσίες από το λαό, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο και βάζουν τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.

Δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα, γιατί εμείς το εμποδίσαμε, όπως επίσης δεν χρεοκόπησε η εξωστερέφεια και η ανταγωνιστικότητα. Έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη αναδιάρθωση χρέους που έχει γίνει παγκοσμίως και χωρίς να χρεοκοπήσουμε, είπε ο κ. Σαμαράς.

Για την Παιδεία, σημείωσε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και ότι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας έχει χάσει 800.000 θέσεις εργασίας, εμείς ασχολούμαστε με μερικές εκατοντάδες στον δημόσιο τομέα.

Υπαινίχθη ότι “κάποιοι από αυτούς που χάνουν τις θέσεις τους είναι συνεπώνυμοι”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν κυκλώματα συγγενών που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Θέλετε κλειστά τα πανεπιστήμια αν κινδυνεύσετε να χάσετε τον έλεγχο” είπε χαρακτηριστικά.

Θα τα αλλάξουμε όλα, θα προχωρήσουμε σε πείσμα όλων αυτών των αντιστάσεων, είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε τα επόμενα βήματα για το 2014:

– Θα λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, αφού επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο.

– Θα δοθεί επιστροφή από το πρωτογενές πλεόνασμα στην κοινωνία, 200 εκατομμύρια θα πανε στους χαμηλοσυνταξιούχους και 100 στους ένστολους. Εμείς δίνουμε ελπίδα στην κοινωνία, ενώ εσείς την θέλετε σε απόγνωση, είπε, απευθυνόμενος πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ.

– Η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές

Όλα αυτά θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και τη μείωση της ανεργίας. Εφέτος ξεπεράσαμε τους στόχους, θα τους ξεπεράσουμε και του χρόνου, ενώ θα αρχίσουν να αποδίδουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Παράλληλα, όσο ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ