Mέτρα προστασίας των “αδύναμων” από ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ και Δήμους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

DEH REVMA
 
Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος και αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω χρεών, για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των κοινωνικών-προνοιακών δομών, Δήμων, Περιφερειών και της Εκκλησίας, την 1η Νοεμβρίου 2013, αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό τον Υπουργό, κ. Γιάννη Μανιάτη, με συμμετοχή των Προέδρων των Ενώσεων Περιφερειών και Δήμων, κ.κ. Γ. Σγουρού και Κ. Ασκούνη, αντίστοιχα, καθώς και του Προέδρου της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβού.
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Οι λίστες με τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού θα αποσταλούν στις επιτροπές ανά νομό, που, επίσης, αποφασίστηκε σήμερα να συγκροτηθούν, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του Διαχειριστή του Συστήματος, Δήμων και Περιφερειών, όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επανασύνδεση.

Σημειώνεται ότι, οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα αφορούν καταναλωτές που για διάφορους λόγους (άγνοια, έλλειψη τυπικών προϋποθέσεων, κ.λπ.) δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στους οποίους έτσι κι αλλιώς δε γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Πλέον των μέτρων που ανακοινώθηκαν, σήμερα, όπως δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, προωθείται δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους Αττικής και Θεσσαλονίκης, που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (συνολικά 272.000 καταναλωτές), κατά τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, ώστε να περιορίζεται η χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες, κ.λπ.). 

Την Πέμπτη αναμένεται η απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), σε σχετική πρόταση του ΥΠΕΚΑ, που έχει ήδη αποσταλεί.

Σε ό,τι αφορά τις επανασυνδέσεις, στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ολοκληρωθεί. Τεχνικά ο Διαχειριστής του Συστήματος έχει τη δυνατότητα να επανασυνδέει 1.000 μετρητές την ημέρα, πανελλαδικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης μετά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε επίσης:

– Εντατικοποίηση της ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προκειμένου να ενταχθούν νοικοκυριά που δεν έχουν κάνει αιτήσεις, ενώ το δικαιούνται. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 470.000 καταναλωτές, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά, σε σχέση με πέρυσι, οπότε ήταν λιγότεροι από 300.000.

– Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για έκπτωση 70% στο ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, Περιφερειών, Εκκλησίας κ.λπ. (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κ.λπ.).

– Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης σε όλη την Ελλάδα, ώστε όταν ανακύπτει πρόβλημα να επιλύεται άμεσα.

Ο κ. Ασκούνης ζήτησε, από την πλευρά του, αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης, αύξηση της έκπτωσης για τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. και δημιουργία λογαριασμού χρηματοδότησης των δράσεων αυτών.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβός, τόνισε ότι, η Επιχείρηση είναι διατεθειμένη, με τη βοήθεια των Δήμων, να επανασυνδέσει άμεσα όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι, η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αποφευχθούν και περιπτώσεις κατάχρησης του μέτρου των επανασυνδέσεων / αναστολής των διακοπών από άτομα που δεν έχουν πραγματική ανάγκη.

Σε επόμενη σύσκεψη θα εξετασθεί η αντιμετώπιση περιπτώσεων, που δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις ένταξης στο Κ.Ο.Τ. (π.χ. έμειναν άνεργοι μέσα στη χρονιά).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ