Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τις αποδείξεις. Τι θα ζητά η Εφορία ανάλογα με το εισόδημα

Ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματός τους θα πρέπει να συγκεντρώνουν και τις αντίστοιχες αποδείξεις οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για το 2016, σύμφωνα με την τελική πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών προς τους Θεσμούς, με το ποσοστό να φτάνει μέχρι και το 40%.

Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι σύμφωνα με αυτή την πρόταση, η οποία εκτιμάται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 9.500 ευρώ (που είναι σήμερα το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους) θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματός τους.

Οσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 9.501 ευρώ ως 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.

Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν όμως και μία ηπιότερη κλιμάκωση. Με τη συγκέντρωση των αποδείξεων οι πολίτες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.

Από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά οι αποδείξεις θα μετρούν μόνο εφόσον γίνονται μέσω «πλαστικού» χρήματος ή μέσω e-banking. Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά.

Εξαίρεση αποτελούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όσοι είναι άνω των 65 ετών, για τους οποίους δεν είναι είναι υποχρεωτική η χρήση «πλαστικού» χρήματος για τη συγκέντρωση αποδείξεων.

Στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορέσει το Taxis να ανοίξει και να ξεκινήσουν οι πολίτες να υποβάλλουν τις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις μέσα στον Μάρτιο. Αυτό για να έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους τους σε περισσότερες δόσεις.

Στη Γενική Γραματεία Δημοσίων Εσόδων περιμένουν την ψήφιση των σχετικών διατάξεων που θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για να ανάψει το “πράσινο φως” για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Οι διατάξεις αυτές θα καλύψουν μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως η φορολόγηση των ανέργων, των φοιτητών και όσων αποκτούν εισόδημα περιστασιακά. Ακόμη θα καλυφθούν οι περιπτώσεις όσων έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2015) δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τον κωδικό 049.

Πως θα γλιτώσετε τα τεκμήρια

Με την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως επαγγελματίες θα φορολογηθούν όσοι είχαν το 2015 περιστασιακά εισοδήματα ως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτά ως 9.500 ευρώ. Για αυτούς θα ισχύσει αφορολόγητο 9.545 ευρώ και δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Η σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και ουσιαστικά έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει για μια μεγαλύτερη κατηγορία φορολογουμένων που πιάνονται στην “τσιμπίδα” των τεκμηρίων και κινδυνεύουν να φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί πραγματικών, δηλαδή να θεωρηθούν ελεύθερο επαγγελματίες συν προκαταβολή φόρου 75%.

Πιεριστασιακά εισοδήματα θεωρούνται ότι έχουν φοιτητές, άνεροι και όσοι μέσα στο 2015 είχαν μοναδικό εισόδημα από ενοίκια ή ελάχιστους τόκους καταθέσεων και φορολογούνται επί του τεκμαρτού εισοδήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ