Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Σύσκεψη για τον συντονισμό τής αντιμετώπισης της ευλογιάς των προβάτων

Σύσκεψη για τον συντονισμό τής αντιμετώπισης της ευλογιάς των προβάτων

-

HARAKOPOYLOS-SYSKEPSI-EVLOGIA-PROVATON

Τον συντονισμό της αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων είχε ως στόχο η ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Μελάς καθώς και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Αριστείδης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης, o Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Ευαγγέλου και o Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νίκος Μάρκου. Παρόντες ήταν, από την Ελληνική Αστυνομία ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, από το Πυροσβεστικό Σώμα ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ιωάννης Καραλιάς, από το ΥΠ.ΕΘ.Α. ο Συνταγματάρχης Κτηνίατρος Κωνσταντίνος Τερψίδης, οι Διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων των παραπάνω Περιφερειών, εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και αρμόδια στελέχη των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάσθηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της νόσου καθώς και οι τρόποι ενίσχυσής τους μέσω του καλύτερου συντονισμού του ΥπΑΑΤ και των τεσσάρων Περιφερειών, προκειμένου οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες να επιτελέσουν ακόμη αποτελεσματικότερα το έργο τους με τη συνδρομή των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.
Όσον αφορά στις τιμές των αποζημιώσεων για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται, στόχος είναι αυτές να ανταποκρίνονται κατά το δυνατόν στις πραγματικές αγοραίες τιμές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανασύστασης του κοπαδιού. Οι αποζημιώσεις, όμως, δεν μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλές και να λειτουργούν ως δέλεαρ για τη διασπορά του νοσήματος σκόπιμα ή από αμέλεια. Επιπλέον, υπήρξε διευκρίνιση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τις άμεσες ενισχύσεις του 2013 σε όσους θανάτωσαν τα κοπάδια τους.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν κρούσματα ευλογιάς στα πρόβατα στην περιοχή του Έβρου λάβαμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού. Παράλληλα αποφασίσαμε την αποζημίωση των αιγοπροβατοτρόφων, των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και τη στήριξη όσων τα κοπάδια εγκλείστηκαν με επιδότηση αγοράς ζωοτροφών.
Δυστυχώς, παρά τις ενέργειές μας, η νόσος εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα πέραν της ΠΕ Έβρου στη Μακεδονία και τη Λέσβο. Υπό το βάρος των νέων δεδομένων συγκαλέσαμε διευρυμένη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συντονίσουμε καλύτερα την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων.
Ζήτησα από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, και Βορείου Αιγαίου να στηρίξουν την προσπάθεια με ενέργειες όπως, η δημιουργία σημείων απολύμανσης των οχημάτων που διέρχονται από τις πληγείσες περιοχή και η έγκριση της υπερωριακής απασχόλησης των κτηνιάτρων των ΠΕ.
Επίσης, καθοριστικής σημασίας θα είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών στην επιτήρηση των εκάστοτε περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν οι κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές, αλλά και των πυροσβεστικών αρχών στη λειτουργία των σημείων απολυμάνσεως. Ενώ, οι ένοπλες δυνάμεις θα βοηθήσουν με τη διάθεση Στρατιωτικών Κτηνιάτρων για τη διεξαγωγή κλινικών και επιδημιολογικών ερευνών που σχετίζονται με το νόσημα.
Ταυτόχρονα, εγκρίθηκαν από το ΥπΑΑΤ οι διαδικασίες πρόσληψης 67 ατόμων -κτηνιάτρων, τεχνολόγων ζωικής παραγωγής, διοικητικών και βοηθών εργαστηρίων- για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων.
Βεβαίως, οι κτηνοτρόφοι αποτελούν βασικό κρίκο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ευλογιάς. Η συνεργασία τους είναι πολύτιμη και τους καλώ να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Από την πλευρά του ο κ. Καράογλου, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:
«Η νόσος της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά προκειμένου να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά πανδημίας, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα θέσει σε κίνδυνο το ζωικό κεφάλαιο της Βόρειας Ελλάδας.
Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ μια γόνιμη και εποικοδομητική σύσκεψη με όλους τους υπηρεσιακούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Μακεδονίας και της Θράκης.
Μέσα από το διάλογο καταλήξαμε στο εύλογο συμπέρασμα ότι άμεσα πρέπει να τεθεί σε ισχύ πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των κτηνοτρόφων, προκειμένου το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Ελληνικού Στρατού.
Ενδεικτικά μονάχα αναφέρω ότι μια πρόταση που συζητήθηκε είναι, για παράδειγμα, η αξιοποίηση των στρατιωτικών κτηνιάτρων στην πραγματοποίηση των ειδικών ελέγχων ή ακόμη και των κτηνιάτρων που υπηρετούν ως έφεδροι στον Ελληνικό Στρατό.
Μέσα από την κοινή προσπάθεια είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η νόσος της ευλογιάς είναι γνωστή και χρειάζεται σωστός και άμεσος συντονισμός από όλους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

 

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]