Εξοικονομώ 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα 10 μυστικά για τις αιτήσεις

Τι επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του νέου προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ η οποία και θα παραμείνει ανοικτή για έναν μήνα.

Η επιδότηση πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 κυμαίνεται από 40% έως 75% της συνολικής δαπάνης και κλιμακώνεται βάσει κυρίως εισοδηματικών κριτηρίων.

Στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40% ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Τα μυστικά για τις αιτήσεις
1. Θα πρέπει να φροντίσει να έχει όλα τα έγγραφα – σχέδια πολεοδομίας του ακινήτου και να προχωρήσει άμεσα σε νομιμοποίηση όποιων αυθαιρεσιών υπάρχουν πριν την αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

2. Υπάρχει πλαφόν στον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει: α) το γινόμενο του 1,0 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, β) Το γινόμενο του 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9 και στη συνέχεια από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου), γ) τις 28.000 € για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία,

3. Λόγω των ανωτέρω περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται παράλληλα να επιτύχει αναβάθμιση της κατοικίας του κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με το 1ο ενεργειακό πιστοποιητικό, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει τις κατάλληλες παρεμβάσεις που με το λιγότερο κόστος θα του εξασφαλίσουν μεγαλύτερη

4. Εξοικονόμηση ενέργειας. Οι παρεμβάσεις που δίνουν την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και αναβαθμίζουν σημαντικά την κατοικία ενεργειακά είναι οι μονώσεις, τα ηλιακά για ζεστά νερά χρήσης και η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με αυτόνομη όπως Λέβητας Φυσικού Αερίου ή Αντλία Θερμότητας.

5. Για την επιλογή των παρεμβάσεων φυσικά, θα χρειαστεί η συμμετοχή ενός έμπειρου ενεργειακού επιθεωρητή, οποίος θα δει την κατοικία και θα κάνει μελέτη για την επιλογή των καταλληλότερων παρεμβάσεων.

6. Λόγω της μοριοδότησης που ισχύει στο νέο πρόγραμμα, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με κατασκευή προ του 1980, δίνει περισσότερα μόρια στον ενδιαφερόμενο συγκριτικά με νεότερες κατοικίες που αναβαθμίζονται και έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν και να εγκριθούν οι αιτήσεις τους.

7. Προς το παρόν έχουν βγάλει εκτός προγράμματος τις αιτήσεις για νεοαποκτηθέντα, γίνονται όμως συζητήσεις στο υπουργείο για να τα επανεντάξουν στο πρόγραμμα. Θα το δούμε στον τελικό οδηγό του προγράμματος.

8. Μπορεί να γίνει αίτηση για παρεμβάσεις σε πολυκατοικία αρκεί να αφορά τα διαμερίσματα και τα κοινόχρηστα, όχι μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

9. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται για αίτηση κάποιος σε κατοικία που την έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση ή την νοικιάζει, η επιχορήγηση είναι 40% και δεν εξαρτάται από το εισόδημα.

10. Για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, για κάθε φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή (1) μόνο αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.

Παρότι αρχικά υπήρχε η σκέψη να αποκλειστούν από την επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης οι κατοικίες των οποίων το εμπράγματο δικαίωμα αποκτήθηκε μετά από την 31/12/2020, εντέλει απορρίφθηκε από τον οδηγό του προγράμματος.

Ετσι, όσες κατοικίες άλλαξαν χέρια εντός του τρέχοντος έτους θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν επιδότησης για εργασίες ενεργειακής ανακαίνισης.

Συνεπώς όσοι απέκτησαν εντός του 2021 κάποιο ακίνητο (κυρίως αφοράς τις «μεταχειρισμένες» κατοικίες) θα έχουν το δικαίωμα επιδότησης εργασιών ανακαίνισής του.

Εξοικονόμηση ενέργειας με το λιγότερο κόστος
Καθώς έχει ήδη δοθεί μια πρώτη έκδοση του οδηγού του προγράμματος, αλλά εκκρεμεί ακόμη η τελική, ενιαία μορφή του, ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Γ’ Τάξης και ιδιοκτήτης της τεχνικής εταιρείας CPCengineering Ευάγγελος Πάνος, συστήνει στους ενδιαφερόμενους ποιες είναι οι κατάλληλες παρεμβάσεις που με το λιγότερο κόστος θα τους εξασφαλίσουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά:
Ιδιοκτήτη που είναι πλήρης κύριος ή επικαρπωτής που το χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία ή το έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση ή το νοικιάζει

Ιδιοκτήτη που είναι ψιλός κύριος που το χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία

Επιπλέον:

Το κτήριο / κατοικία πρέπει να υφίσταται νόμιμα

Να έχει οικοδομική άδεια

Να μην έχει αυθαιρεσίες (αν υπάρχουν να έχουν τακτοποιηθεί πριν την αίτηση)

Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο

Να είναι ενεργειακή κατηγορίας “Γ” ή χειρότερο.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης

Αντικατάσταση κουφωμάτων / Μηχανικός Αερισμός

Τοποθέτηση θερμομόνωσης/θερμοπρόσοψης κελύφους (τοιχοποιία, ταράτσες, πυλωτές)

Τέντες – συστήματα σκίασης

Αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης (λέβητες Φ.Α., υγραερίου, αντλίες θερμότητας κλπ)

Αντικατάσταση / Εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων

Εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού θέρμανσης

Τοποθέτηση συστημάτων Ζεστών Νερών Χρήσης με χρήση ΑΠΕ (ηλιακοί θερμοσίφωνες, ηλιακά συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας)

Έξυπνα συστήματα [Smart Home] (π.χ. έξυπνος φωτισμός, έξυπνοι θερμοστάτες για διαχείριση συστήματος ψύξης / θέρμανσης, έξυπνοι αισθητήρες για απομακρυσμένο έλεγχο κλπ).

Αίτηση και κριτήρια για την αξιολόγηση
Αναβάθμιση κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με το 1 ο ενεργειακό πιστοποιητικό.

Δεν ισχύει πλέον ο τρόπος αίτησης με την πιο γρήγορη καταχώρηση

Πλέον θα γίνει με μοριοδότηση η οποία θα εξαρτάται από 8 παράγοντες, όπως Εξοικονόμηση Ενέργειας, Βαθμοημέρες, Ενεργειακή Κλάση αρχική, Παλαιότητα κατασκευής, Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, ΑμεΑ, Πολύτεκνοι, Μονογονεϊκή Οικογένεια.

ΠΗΓΗnewmoney.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ