Τουρισμός: Στο 81% του 2019 οι αφίξεις στις αρχές Αυγούστου

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Σχεδόν το 81% περίπου των μεγεθών της αντίστοιχης περιόδου του 2019 έχουν ανακτήσει οι διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ σε ορισμένους προορισμούς κινούνται ήδη σε νούμερα υψηλότερα από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2019 που αποτέλεσε και περίοδο ιστορικά υψηλών επιδόσεων.

Τα στοιχεία αυτά, που περιλαμβάνουν και τις πρώτες πέντε μέρες των μεγάλων πυρκαγιών στην επικράτεια, είναι σημαντικά βελτιωμένα και από τις ήδη υπεράνω των προσδοκιών επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού κατά τον Ιούλιο.

Αναλυτικότερα, οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου υπερβαίνουν το 70% εκείνων του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τελευταίου έτους κανονικής δραστηριότητας του διεθνούς τουρισμού πριν την πανδημία, σύμφωνα με πηγές του MR. Ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια των μεγάλων τουριστικών προορισμών της χώρας και ειδικότερα στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο όπου και μεταφέρεται το κυρίως βάρος της τουριστικής περιόδου κατά την περίοδο αυτή ιστορικά.

Στη Μύκονο οι διεθνείς αφίξεις φαίνεται να έχουν προσεγγίσει το 85% εκείνων της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου του 2019, ενώ κοντά στο 85% κινούνται για το ίδιο διάστημα και αφίξεις στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων στην Κρήτη.

Από τα υπόλοιπα νησιά που θεωρούνται ελκυστικοί προορισμοί, στη Σαντορίνη, οι αφίξεις βρίσκονται μέχρι στιγμής τον Αύγουστο σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και από εκείνα του 2019 (101%), σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές.

Εάν η δυναμική αυτή της ανάκαμψης όσον αφορά στις διεθνείς αφίξεις παραμείνει αλώβητη από την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως από την αρνητική δημοσιότητα και ανησυχία που προκάλεσαν διεθνώς οι εικόνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί, ίσως και να υπερκεραστεί, ο στόχος της ανάκτησης του 50% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019 – οι οποίες είχαν διαμορφωθεί στα 18, 2 δισεκατομμύρια.

Καθοριστικός παράγοντας γι΄αυτό θα είναι η ταχύτητα με την οποία θα λήξουν οι πυρκαγιές, θα αποφευχθούν αναζωπυρώσεις, θα αποτραπεί μία νέα εξάπλωση της πανδημίας διεθνώς και εγχώρια και βεβαίως θα συνεχιστεί ο μεγάλος αριθμός των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών προς την Ελλάδα. Αρκεί να σημειωθεί ότι η επίδοση του 81% των αφίξεων του 2019 που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έρχεται σε συνέχεια του 66,5% περίπου που ανακτήθηκε τον Ιούλιο.

Όπως αποκάλυψε το ΜR την προηγούμενη εβδομάδα, τον Ιούλιο οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση 70% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας τα 2,36 εκατομμύρια και ανακτώντας το 65,5% των επιδόσεων του Ιουλίου του 2019. Το διάστημα Μαίου-Ιουλίου, έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα 3,7 εκατ. τουρίστες. Συγκριτικά, τον Ιούλιο του 2019 -τελευταίου κανονικού έτους πριν την πανδημία και χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό- οι αφίξεις έφτασαν τα 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες αλλά τον Ιούλιο του 2020 περιορίστηκαν στα 1,4 εκατομμύρια ήτοι στο 38% περίπου της δραστηριότητας του 2019 σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img