Κοινότητες Ελλάδος: «Αναχρονιστικές διατάξεις, παραταξιακές λογικές και υποβάθμιση της Δημοκρατίας στον νέο εκλογικό νόμο»

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Ανακοίνωση για το προωθούμενο προς έγκριση από τη Βουλή σχέδιο νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος.

Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, παρά τις αντιδράσεις των Προέδρων των Κοινοτήτων, τελικά δεν θα είναι δυνατές οι υποψηφιότητες στις κοινότητες εκτός συνδυασμού, ενώ η πλειοψηφία των εδρών στα τοπικά συμβούλια σε Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων θα ανήκει στον Δήμαρχο κατά τα 3/5.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνιστά κατάφωρη υποβάθμιση της Δημοκρατίας. Προωθείται η συγκέντρωση εξουσίας σε όλα τα επίπεδα.

Καταργείται η ξεχωριστή εκλογή των Κοινοτικών Συμβούλων.

Καθιερώνονται δύο μέτρα και δύο σταθμά “δημοκρατίας” και “πλειοψηφίας” ακόμα και σε διπλανά χωριά (!). Σε χωριό κάτω των 300 κατοίκων εκλέγεται Πρόεδρος ο πλειοψηφών υποψήφιος (από όποιον συνδυασμό και αν προέρχεται) και σε χωριό π.χ. 400 κατοίκων εκλέγεται Πρόεδρος ο υποψήφιος του συνδυασμού του εκλεγέντος Δημάρχου. Η δημοκρατία και η πλειοψηφία αποκτούν πλαφόν στους 300 κατοίκους. Από εκεί και πάνω επιβάλλεται δημαρχιακή πειθαρχία.

Ο εκλογικός νόμος στερεί τη δυνατότητα συμμετοχής ανθρώπων στα κοινά μακριά από παραταξιακές και κομματικές λογικές. Μειώνεται ο δημόσιος χώρος καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισότητας και ισονομίας.

Ο σχεδιασμός του μέλλοντος του τόπου σύμφωνα με τις οραματικές επιδιώξεις και επιθυμίες των κατοίκων του πάει περίπατο. Στον βωμό της “κυβερνησιμότητας” θυσιάζεται η λογική και η δημοκρατία.

Ένα σύστημα που δεν δοκιμάστηκε ποτέ καταργείται και επανερχόμαστε δεκαετίας πίσω, εντελώς μακριά από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Ο εκλογικός νόμος είναι αναχρονιστικός, παραβιάζοντας ουσιώδη συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας.

19 Μαΐου 2021, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ