Για ποιούς το κράτος θα πληρώσει τους φόρους και τις οφειλές

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Το αόρατο χέρι του κράτους θα πληρώνει τις οφειλές επαγγελματιών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντί λοιπόν μέχρι το τέλος του έτους, ο φορολογούμενος να έχει το άγχος των πληρωμών προς την ΑΑΔΕ και προς τον ΕΦΚΑ, η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα.

Ποιοι είναι οι “τυχεροί”
Ποιοι θα είναι οι “τυχεροί” που θα έχουν αυτή τη μεταχείριση; Υπολογίζονται σε περίπου 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές μέσα στο 2020 αλλά και μεγάλη μείωση εσόδων άνω του 30% κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Πώς θα πληρώσει το κράτος τις οφειλές μας σε φόρους και οφειλές
Η αυτόματη πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά ουσιαστικά αυτούς που είχαν αυξημένες πάγιες δαπάνες μέσα στο 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλα μέτρα στήριξης όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή. Πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των δαπανών – ακόμη και το 70-80%- θα καλυφθεί τώρα με ποσά τα οποία όμως ο επαγγελματίας δεν θα πάρει στα χέρια του αλλά θα τα δει να μηδενίζουν ή να μειώνουν αισθητά τις οφειλές του προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το χρονοδιάγραμμα
Το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, παρουσίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως τόνισε, προβλέπεται να υπάρχει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν από το τέλος Μαίου. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα γίνει αρχικά με αίτηση στην πλατφόρμα my business support η οποία και θα μείνει ανοικτή περίπου μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Ουσιαστικά εκδήλωση ενδιαφέροντος θα κληθούν να κάνουν οι ζημιογόνες επιχειρήσεις του 2020 οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αυξημένες δαπάνες για ρεύμα, ενοίκια (δεν χαρίστηκαν όλα από το κράτος), μισθούς (για όσους δεν εργαζόμενους δεν μπήκαν σε αναστολή) κλπ παρά το γεγονός ότι το κράτος τους είχε κρατήσει κλειστούς ή περιορισμένους με αποτέλεσμα ο τζίρος τους να υποχωρήσει πάνω από 30%. Επίσης, το σύστημα θα “κόψει” όσους δεν απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο προσωπικό.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα, θα ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ώστε να αποτυπωθούν -στο έντυπο Ε3 της εφορίας- οι πάγιες δαπάνες της περυσινής χρονιάς. Έτσι, το όλο πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ως ένα ισχυρό κίνητρο για την επίσπευση της διαδικασίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Από το έντυπο Ε3 θα προκύψουν οι πάγιες δαπάνες, θα αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό η όποια οικονομική ενίσχυση έχει ήδη λάβει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας και η διαφορά θα είναι η “βάση” υπολογισμού της επιδότησης. Το ποιο θα είναι το ποσοστό επιδότησης, θα εξαρτηθεί από το ύψος των δαπανών που θα έχει προκύψει για όλες τις επιχειρήσεις. Και αυτό διότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και δεν πρέπει να υπάρξει υπέρβαση αυτού του ποσού. Όσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό των ακάλυπτων δαπανών, τόσο μεγαλύτερο θα μικρότερο θα είναι το ποσοστό της επιδότησης.

Με το κλείδωμα του ποσοστού της επιδότησης, θα γίνει και η κατανομή των χρημάτων στον ΕΦΚΑ και στην εφορία. Δηλαδή, για κάθε επαγγελματία θα μπορούν να πληρωθούν αυτόματα και οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι. Μετά την κατανομή, ο δικαιούχος θα βλέπει το κράτος να πληρώνει για όλο το 2021 τις οφειλές του μέχρι να εξαντληθεί το ποσό της επιδότησης που του αναλογεί. Εκτιμάται ότι η διαδικασία υπολογισμού των επιδοτήσεων, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img