Πρόσω ολοταχώς για τους εμβολιασμούς: Από Δευτέρα με Johnson & Johnson – Πότε εμβολιάζονται 50άρηδες και ευπαθείς ομάδες

Στο επόμενο στάδιο περνά ο εμβολιασμός. Τι αλλάζει μετά την προσθήκη του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Παίρνουν σειρά οι άνω των 50 ετών

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Με τέσσερα πλέον διαθέσιμα εμβόλια, μετά την παραλαβή αύριο των πρώτων 33.600 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, θα συνεχιστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, ενώ το στοίχημα της ανοσίας και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιών έρχεται πιο κοντά, μετά το άνοιγμα των ραντεβού για περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, 70 χιλιάδες δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν τον Απρίλιο, 300 χιλιάδες τον Μάιο και 960 χιλιάδες τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 60-64 που μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca, πλέον θα το κάνουν για όλα τα εμβόλια.

Ποιοι παίρνουν σειρά στον εμβολιασμό
Από την επόμενη Παρασκευή 16 Απριλίου μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ανοίγει σταδιακά η ομάδα Β, που περιλαμβάνει όσους εμφανίζουν υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κ.ά), από 18-59 ετών. Το άνοιγμα της ομάδας αυτής θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα.

Επίσης, την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-59. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 50-54 ετών.

“Ευελπιστούμε ότι αν πάνε όλα βάσει σχεδίου και τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και άλλες ηλικιακές ομάδες, έτσι ώστε να φτάσουμε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας” σημείωσε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Εμβολιασμοί και στα φαρμακεία
Ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια εμβολιασμών και στα φαρμακεία, δεδομένου πως με το άνοιγμα της πλατφόρμας για ηλικίες κάτω των εξήντα ετών, η ζήτηση των ραντεβού θα είναι μεγαλύτερη.

Εκτός όμως από τους φαρμακοποιούς, υπάρχουν σκέψεις να γίνονται εμβολιασμοί και σε ιδιωτικά ιατρεία, αλλά και σε πολυιατρεία. Όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος των παραδόσεων εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες.

Επί του παρόντος, επίσης, στη “φαρέτρα” παραμένει ο σχεδιασμός για το παράλληλο σύστημα εμβολιασμών εθελοντικά σε μικρότερες ηλικίες, για τα ραντεβού που δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής με το εμβόλιο της AstraZeneca.

“Προχωράμε στο άνοιγμα τριών πολύ μεγάλων ηλικιακών ομάδων και όταν τις επόμενες μέρες δούμε πώς θα κινηθούν τα ραντεβού και ο προγραμματισμός, θα δούμε αν χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι στο σχεδιασμό μας. Μέχρι στιγμής και με βάση το άνοιγμα των τριών αυτών πολύ μεγάλων ηλικιακών ομάδων, δεν θα προβούμε σε κάποια άλλη ενέργεια” εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο “επίλογος” για τα περιστατικά θρομβώσεων
Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται ότι είναι 1 προς 100.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 2 στο 1.000.000, αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση.

Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο Covid είναι συντριπτικά μεγαλύτερη. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως τις 31/12/2020 η συχνότητα θανάτου είναι 23 έως 35 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα ηλικίας 30-39 ετών και 46 έως 94 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα ηλικίας 40-49 ετών και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία.

“Συμπερασματικά, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών” είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

ΠΗΓΗthetoc.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ