Τι πρέπει να κάνεις αν βγει θετικό το Self Test – Οδηγίες για τους μαθητές

Από την επόμενη Τετάρτη, 7 Απριλίου, θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία τα πρώτα self test. Ένα ακόμη διαγνωστικό “εργαλείο”, μαζί με τους μοριακούς ελέγχους PCR και τα Rapid test, που αναμένεται να “ξεκλειδώσει” το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και πρώτα την εκπαίδευση.

Οι μαθητές Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί θα είναι αυτοί που θα πάρουν το “βάπτισμα του πυρός” με ορίζοντα την αναμενόμενη επαναλειτουργία των Λυκείων στις 12 Απριλίου.

Αν βγει θετικό;
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την Τετάρτη). Ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ.εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή. Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα ακολουθήσει επικοινωνία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση (οι γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους).

Εντούτοις οι ειδικοί προειδοποιούν ότι λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου της νόσου σήμερα στη χώρα, δεν θα πρέπει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ να καθησυχάζει. Θα πρέπει να φοράει την μάσκα του και να αποφεύγει να συναθροίζεται, τηρώντας τις αποστάσεις. Η συστηματική και επαναληπτική χρήση των ατομικών τεστ, ταυτόχρονα με την χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας, θα μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο, τονίζουν.

“Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δεν δηλώσει το θετικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να μην κάνει καθόλου το τεστ, οπότε δεν θα το γνώριζε ότι είναι θετικός. Εφόσον το κάνει, άμα δεν το δηλώσει, τουλάχιστον θα αυτοπεριοριστεί. Οπότε πάλι, σε κάθε περίπτωση, θα βγούμε κερδισμένοι από τη χρήση αυτού του εργαλείου” είπε ο αναπλ. Υπουργός Υγείας.

Η διαδικασία τροφοδοσίας
Τα self test παραλαμβάνονται κεντρικά σε δυο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρίες, αυτά μεταφέρονται στις φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα (περίπου 11 χιλιάδες φαρμακεία). Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις με την Πολιτική Προστασία.

“Από τις 19/3, εντός δύο εβδομάδων από την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης να εντάξουμε ως συμπληρωματικό πυλώνα τα self test στην εθνική μας στρατηγική διαγνωστικών ελέγχων, ολοκληρώσαμε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια 10 εκ τεστ και κατακυρώσαμε με απόλυτη διαφάνεια και με την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου σε 5 αναδόχους την προμήθεια των πρώτων τεστ” ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Οι οδηγίες για τους μαθητές
Ειδικές οδηγίες δόθηκαν για τους μαθητές και τις βεβαιώσεις που θα πρέπει να έχουν για να μπουν στην τάξη:

– Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν

– Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα

– Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

– Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο

– Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ