Περιμένουν τη σύνταξή τους για χρόνια – Tο μεγάλο στοίχημα του Χατζηδάκη με τις 300.000 που εκκρεμούν

Αναλαμβάνει ειδικός μάνατζερ και συγκροτούνται ειδικά κλιμάκια προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Μπορεί η πορεία της πανδημία, οι εμβολιασμοί και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας να εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει ο ίδιος προεκλογικά. Άλλωστε αυτός ήταν ένα ένας από τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος ήταν να τρέξουν ακόμη πιο γρήγορα οι αλλαγές που αφορούν την κοινωνία.

Μια από τις μεταρρυθμίσεις που αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η απονομή των συντάξεων. Ένα ζήτημα που πολλοί προκάτοχοι του το είχαν εξαγγείλει ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν το έχει καταφέρει με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να περιμένουν μέχρι και πέντε χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη τους, ενώ μόλις 1 στους 3 καταφέρνει να πάρει προσωρινή σύνταξη. “Πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης και θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το υπουργείο Εργασίας.

Στην αναμονή 170.000 κύριες συντάξεις
Από τις εκκρεμείς 300 χιλιάδες συντάξεις, οι 170 χιλιάδες είναι κύριες, οι 122 χιλιάδες είναι επικουρικές και 60 χιλιάδες αιτήσεις αφορούν το εφάπαξ. Ο αριθμός σε σχέση με το παρελθόν μπορεί να είναι μικρότερος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ικανοποιηθεί την κυβέρνηση που έχει βάλει στόχο να τις μηδενίσει μέσα στο 2021.

Το πρώτο βήμα έγινε στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού με την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος “ΑΤΛΑΣ” στο οποίο εντάσσονται όλες οι αιτήσεις και μπαίνει τέλος στην γραφειοκρατία καθώς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται θα αντλούνται ηλεκτρονικά από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην πρώτη φάση απονέμονται εκκρεμείς συντάξεις που θα αντιστοιχούν στο 40% ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να η κάλυψη να φτάνει το 90%.

Μάνατζερ και ειδικά κλιμάκια
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σημαντικός στόχος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την αύξηση των πόρων αλλά του ανθρώπινου δυναμικού που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μείωσης των εκκρεμών συντάξεων. “Δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συγκροτηθούν ειδικά κλιμάκια τα οποία θα αποτελούνται από εργαζόμενους που έχουν εμπειρία στα θέματα των συντάξεων και αναμένεται να λάβουν επιπρόσθετο επίδομα καθώς θα δουλεύουν περισσότερες ώρες απ’ όσες προβλέπονται στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα έχουν τεθεί και συγκεκριμένοι στόχοι ανά μήνα καθώς κάθε εργαζόμενος θα καλείται να προχωρά 345 εκκρεμείς συντάξεις που θα αφορούν το ΙΚΑ τον ΟΓΑ, το δημόσιο και τον ΟΑΕΕ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης που αναδεικνύεται σε πρόσωπο των ειδικών αποστολών καθώς μετά από την διάσωση της ΔΕΗ ως υπουργός Ενέργειας, τώρα από την θέση του υπουργού Εργασίας καλείται να κερδίσει ένα ακόμη σημαντικό στοίχημα. “Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το Υπουργείο. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί πρότζεκτ μάνατζερ που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με αυτό το θέμα” τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

ΠΗΓΗthetoc.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ