Πανελλαδικές 2020: Πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Μια εξεταστική χρονιά «των άκρων», με περισσότερους αριστούχους, αλλά και περισσότερους υποψηφίους με γραπτά «κάτω από τη βάση» ήταν η φετινή.

Οπως φαίνεται από τα βαθμολογικά στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας, μια μικρή μείωση βάσεων διαφαίνεται φέτος στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά πιθανώς και στις ιατρικές σχολές, με τα συμπεράσματα που αφορούν τα άλλα πεδία να δείχνουν απλές αυξομειώσεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση η σύγκριση με τα περσινά στοιχεία φέτος δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια καθώς έχουν καταργηθεί οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, οπότε θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η κλιμάκωση των μορίων που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι, στοιχεία που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, στη Βιολογία (κρίσιμο μάθημα για τις ιατρικές σχολές) φέτος είχαμε μείωση του ποσοστού των άριστων γραπτών, καθώς πέρυσι καταγράφηκαν γραπτά με περισσότερα από 18.000 μόρια σε 4.316 άτομα και φέτος μόνο σε 1.670 άτομα. Αντίστοιχα, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία από 16% που ήταν πέρυσι οι υποψήφιοι που έπεσαν κάτω από τη βαθμολογική βάση, είχαμε φέτος μια θεαματική αύξηση των χαμηλόβαθμων γραπτών, στο 27,3%. Στα Αρχαία Ελληνικά αντίστοιχα από 31% που ήταν πέρυσι τα γραπτά κάτω από τη βαθμολογική βάση, φέτος φτάσαμε στο 47%. Στα Μαθηματικά, αντίθετα, οι επιδόσεις φέτος ήταν καλύτερες.

 

Ανά πεδίο

Κατά τα άλλα, και συγκεκριμένα όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Φλωρόπουλος, εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις θα εμφανίσουν ελαφρές αυξομειώσεις με πιθανή μικρή αύξηση στα υψηλόβαθμα τμήματα, μικρή πτώση στα μεσαία και σταθερότητα στα χαμηλά. Η αναμενόμενη ισορροπία προήλθε από την κατάργηση των συντελεστών που τις αυξάνει και τις μικρότερες βαθμολογίες στην Κοινωνιολογία, σε σύγκριση με τα Λατινικά που εξετάζονταν πέρυσι, οι οποίες τις μειώνουν.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών θα δούμε τις βάσεις να κατεβαίνουν από την πίεση που ασκούν οι βαθμολογίες κυρίως στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και ακόμα περισσότερο στη Χημεία. Η κατάργηση των συντελεστών δεν θα καταφέρει να τις συγκρατήσει. Στη Χημεία είχαμε φέτος περισσότερους υποψήφιους που έδωσαν γραπτά «κάτω από τη βάση», αλλά και περισσότερους αριστούχους. Κατ’ επέκταση στο μάθημα αυτό καθρεφτίζεται καλύτερα το φετινό αξίωμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής αναμένεται σχετική σταθερότητα στις υψηλόβαθμες και μικρή πτώση στις μεσαίες, που σε καμία όμως περίπτωση δεν θα προσεγγίζει την πτώση του 2ου Πεδίου Θετικών Επιστημών. Στο πεδίο αυτό δεν υπάρχουν χαμηλόβαθμες σχολές και το επίπεδο των υποψηφίων είναι υψηλότερο από τα άλλα πεδία.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αναμένουμε αυξήσεις βάσεων στις περισσότερες σχολές που οφείλονται τόσο στα ευκολότερα θέματα, με εξαίρεση το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, όσο και στην κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας που ευνοεί την αύξησή τους. Επειδή όμως στο πεδίο αυτό, όπως και στο δεύτερο, υπάρχει μεγάλος αριθμός σχολών στην περιφέρεια, θα δούμε να εισάγεται το μεγαλύτερο ποσοστό και να θυμίζει την «ελεύθερη πρόσβαση».

ΠΗΓΗtanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ