Πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους από 15 Ιουλίου – Ανοίγουν 18 Μαΐου οι αρχαιολογικοί χώροι

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Νέα μέτρα για την στήριξη του Πολιτισμού παρουσίασε η υπουργός Λίνα Μενδώνη, κάνοντας αρχικά αναφορά στα υφιστάμενα οριζόντια μέτρα που κατά την ίδια κάλυψαν εν μέρει εργαζόμενους του χώρου.

Η κα Μενδώνη έκανε λόγο για «πρωτόγνωρες συνθήκες» που ανέδειξαν δομικά προβλήματα στον Πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της εργασίας, με υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας και «αχαρτογράφητο τοπίο», καθώς και στα δικαιώματα των καλλιτεχνών, αφού εντάθηκαν τα φαινόμενα διαδικτυακής πειρατείας εν μέσω της πανδημίας.

 

Επιδόματα και εκδηλώσεις 

Η υπουργός διαβεβαίωσε πως ο Πολιτισμός δεν υπήρξε εξαίρεση στα μέτρα που ακολουθήθηκαν οριζόντια αλλά παραδέχθηκε ότι ο χώρος «έχει και τις ιδιαιτερότητές του», λέγοντας πως στόχος είναι η θωράκιση του κλάδου και η προστασία των εργαζομένων. «Ο στόχος μας είναι διπλός – να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες με επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας – δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι».

Η κα Μενδώνη ξεκίνησε λέγοντας πως 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον Πολιτισμό δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ για Μάρτιο και Απρίλιο (35,5 εκατ. ευρώ), αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και διευκολύνσεις στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα, από 13/5 έως 19/5 θα καταβληθούν τα 800 ευρώ σε όλους όσοι έλαβαν το εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου αλλά δεν ήταν δικαιούχοι τακτικού επιδόματος ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα από 1 έως 20 Μαρτίου ενώ εντάσσονται αναδρομικά και όσοι είδαν τις συμβάσεις τους να λήγουν πρόωρα από 15 έως 29 Φεβρουαρίου.

«Το κατανοήσαμε και το διορθώνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μενδώνη επισημαίνοντας πως επιχειρήσεις πολιτιστικές ανησύχησαν από την εξέλιξη της πανδημίας και η κίνηση άρχισε να μειώνεται – διακόπτοντας πρόωρα τις συμβάσεις. Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου. Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ. Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής ενώ για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.

 

Δρώμενα σε ανοικτούς χώρους από 15 Ιουλίου  

Όπως είπε η υπουργός, ζωντανά θεάματα & δρώμενα θα ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου μόνο σε ανοιχτούς χώρους. Πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα μπορούν να ξεκινήσουν από 18/5, με ειδικούς κανόνες, μέτρα υγιεινής, μακιγιάζ, κομμωτήρια κλπ και για το ζήτημα θα ακολουθήσουν ειδικές εγκύκλιοι με οδηγίες.

Το υπ. Πολιτισμού σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς και δήμους θα διοργανώσει 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους, που αποτιμώνται σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, κρατικές σκηνές & ορχήστρες και ΔΗΠΕΘΕ καλούνται φέτος να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να ανέβουν παραγωγές.

Σχετικά με τις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, επισήμανε ότι επισπεύτηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα «Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», υποστήριξε. Ακόμη ανέφερε ότι θα δοθεί «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών» σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν.

 

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, θερινά σινεμά  

Όπως είπε, από 18/5 ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι με μέτρα ασφαλείας, περιορισμένο αριθμό προσερχομένων, κανόνες υγιεινής. Μέχρι τότε θα έχουν εκδοθεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Επιπλέον, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Για τα θερινά σινεμά είπε ότι μπορούν να ανοίξουν από 1η Ιουνίου.

Τα μουσεία θα ανοίξουν ξανά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε η υπουργός. Σχετικά με τα μέτρα προστασίας στα μουσεία θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων. Ακόμη θα επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικών ανοικτού κυκλώματος, ανά ώρα θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων.

Όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου.

Δημιουργείται Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών Η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, από 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Παράλληλα, προανήγγειλε την ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας.

ΠΗΓΗlifo.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ