Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Τέλος τα 800 ευρώ - Έρχεται νέο πλαίσιο προστασίας

Τέλος τα 800 ευρώ – Έρχεται νέο πλαίσιο προστασίας

Πώς θα «στηρίξει» την αγορά εργασίας η κυβέρνηση

-

Τα στελέχη της κυβέρνησης, και ειδικότερα του οικονομικού επιτελείου, έχουν ήδη προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί ως είχε το πρόγραμμα επιδότησης με 800 ευρώ εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης, αλλά μελετά άλλους τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Στα “σκαριά” βρίσκεται κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ενόψει της αναμενόμενης σταδιακής άρσης της αναστολής λειτουργίας μιας σειράς κλάδων της οικονομίας.

Βασικός άξονας του σχεδίου αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το capital.gr και προέρχονται από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θα είναι η κάλυψη ενός ποσοστού της ενδεχόμενης απώλειας του μισθού των εργαζομένων στις επιχειρήσεις οι οποίες θα ανοίξουν ξανά – ίσως και από τον επόμενο μήνα – ύστερα από σχεδόν δύο μήνες προσωρινού “λουκέτου” με κρατική εντολή λόγω κορωνοϊού.

Το κόστος ενός τέτοιου πλάνου δημόσιας επιδότησης μέρους της μισθοδοσίας των επιχειρήσεων που θα επαναλειτουργήσουν θα καλυφθεί από πόρους ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τους οποίους έχει διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση από το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “SURE”. Αντικείμενο του προγράμματος αυτού είναι η παροχή δανείων στις πληττόμενες από τον κορωνοϊό χώρες-μέλη της Ε.Ε. με στόχο την «υποστήριξη προσωρινών σχημάτων απασχόλησης» προκειμένου «να προστατευτούν θέσεις απασχόλησης», έτσι ώστε εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι «να αποφύγουν τον κίνδυνο της ανεργίας και της μείωσης του εισοδήματός τους».

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση, αντλώντας δανειακές επιχορηγήσεις από το κοινοτικό πρόγραμμα “SURE”, θα μπορεί να αναλάβει μεταβατικά, δηλαδή στο πλαίσιο τής “βήμα το βήμα” επιστροφής της αγοράς σε μια κατάσταση σχετικής “ομαλότητας” (μετά την εν εξελίξει “καραντίνα”) να πληρώσει ένας μέρος του μισθού που, πιθανόν, θα χάσει ένας υπάλληλος μιας επιχείρησης μετά την επαναλειτουργία της, εφόσον συμφωνήσει με τον εργοδότη χαμηλότερο μισθό σε σχέση με εκείνον που είχε προ καραντίνας.

Έτσι, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, αν, για παράδειγμα, μια επιχείρηση επαναλειτουργήσει, και μάλιστα υπό ορισμένους περιοριστικούς όρους, και συμφωνήσει, προσωρινά τουλάχιστον, με τον εργαζόμενό της, αντί για μισθό 1.000 ευρώ, να λάβει μισθό 500 ευρώ (π.χ. λόγω αλλαγής στους όρους της σύμβασής του), το κράτος θα μπορεί να καλύπτει ένα κομμάτι – κατά 50%, σύμφωνα με ένα σενάριο – του μισθού που θα χάσει ο εργαζόμενος. Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος θα καταβάλει τα 250 ευρώ από τα 500 ευρώ που θα χάσει ο εργαζόμενος σε σχέση με το προ κορωνοϊού καθεστώς.

Στο πλαίσιο του ίδιου, σχεδιαζόμενου πακέτου στήριξης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο κάλυψης από το κράτος και του αντίστοιχου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών. Με βάση το παραπάνω παράδειγμα, το κράτος θα μπορούσε να αναλάβει τις εισφορές οι οποίες αντιστοιχούν στα 250 ευρώ, ενώ οι εισφορές που αντιστοιχούν στα 500 ευρώ που θα καταβάλει ο εργοδότης θα πληρωθούν από τον ίδιο μαζί με τον εργαζόμενο.

Συνεπώς, για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα επαναλειτουργήσουν, έστω και με την εφαρμογή κάποιου (κατά περίπτωση) περιοριστικού πλαισίου, θα πάψει να ισχύει η αποζημίωση των 800 ευρώ για τους εργαζομένους των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, αλλά και η αποζημίωση των 800 ευρώ για τους εργοδότες με έως 20 άτομα προσωπικό.

Τι θα ισχύσει για όσους παραμείνουν κλειστοί
Ωστόσο, οι αποζημιώσεις προς τους υπό αναστολή εργαζομένους και τους εργοδότες με έως 20 άτομα προσωπικό θα συνεχίσουν να ισχύουν και τον Μάιο, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές παραμείνουν και τον επόμενο μήνα κλειστές.

Οι ενισχύσεις αυτές, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, θα αναπροσαρμοστούν, όμως, σε μηνιαία βάση (δηλαδή για 30 ημέρες).

Σε αυτή την περίπτωση, θα ανέλθουν στα 533 ευρώ και όχι στα 800 ευρώ, τα οποία καλύπτουν 45 μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου. Συνεπώς, για διάστημα 30 ημερών θα αντιστοιχήσουν τα 2/3 των 800 ευρώ (δηλαδή 533 ευρώ). Για τις επιχειρήσεις, θα καλυφθούν οι εισφορές των υπό αναστολή εργαζομένων για έναν επιπλέον μήνα, υπολογισμένες επί των ονομαστικών αποδοχών τους. Επίσης, θα δοθεί παράταση και για τις εισφορές του Απριλίου. Έτσι, θα πρέπει να πληρωθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, αντί για τέλη Μαΐου.

Τι είναι το “SURE”
Το κοινοτικό πρόγραμμα “SURE” στόχο έχει, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., τον «περιορισμό της απότομης αύξησης των δημόσιων δαπανών» που αφορούν τη «διατήρηση της απασχόλησης».

Αφορά, συγκεκριμένα, «δάνεια», τα οποία «θα βοηθήσουν» τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη «να καλύψουν τα κόστη τα οποία συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία ή την επέκταση εθνικών προσωρινών σχημάτων εργασίας» και «άλλων παρόμοιων μέτρων τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τους αυτοαπασχολούμενους» λόγω της τρέχουσας κρίσης.

Πεποίθηση στις Βρυξέλλες είναι πως με αυτόν τον τρόπο «μπορεί να αποφευχθεί ένα προσωρινό σοκ λόγω περισσότερο σοβαρών και μακροχρόνιων αρνητικών συνεπειών στην οικονομία και την αγορά εργασίας». Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των «οικογενειακών εισοδημάτων» και της «παραγωγικής ικανότητας», αλλά και του «ανθρωπίνου κεφαλαίου των επιχειρήσεων» και «συνολικά της οικονομίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ