Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Καθηγητής ΑΠΘ: Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα γλυτώσουμε νέα καραντίνα

Καθηγητής ΑΠΘ: Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα γλυτώσουμε νέα καραντίνα

-

Άρση μέτρων: Υπάρχει δρόμος και για να μην ξαναμπούμε σε καραντίνα και να έχουμε εφ εξής κρούσματα από κορονοϊό μετρημένα στα δάχτυλα αλλά και να κερδίσουμε το στοίχημα του τουρισμού. O επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλά στο Dikaiologitika News για το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξε το ΑΠΘ- και βρίσκεται ήδη στα χέρια της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας- και για τις 2 ημερομηνίες που μπορούν να μας σώσουν.

«Αν ξεκινήσουμε την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 11 Μαΐου, αντί για τις 4 θα βγούμε κερδισμένοι από όλες τις απόψεις» λέει στο Dikaiologitika News o Δημοσθένης Σαρηγιάννης επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ μιλώντας για το βασικό συμπέρασμα του υπολογιστικού μοντέλου για την πορεία των μέτρων για τον κορονoϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Όπως μας λέει ο ίδιος πρόκειται για μια ομαδική και διεθνή εργασία που ξεκίνησε ταυτόχρονα με την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, στο συμπέρασμα για την ορθότερη σταδιακή άρση των μέτρων στις 11 Μαΐου και την πλήρη άρση του lockdown στις 11 Ιουλίου, η επιστημονική ομάδα έχει ήδη καταλήξει από τις αρχές Απρίλη.

Και παίζει όντως τόσο σπουδαίο ρόλο μια εβδομάδα καθυστέρησης; O κος Σαρηγιάννης μας λέει με απόλυτη βεβαιότητα:

«Ναι. Μιλάμε για μια εβδομάδα μέσα σε ένα φαινόμενο μη γραμμικό και πολύ δυναμικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια εβδομάδα ισοδυναμεί με πολλές εβδομάδες διαφοράς στο αποτέλεσμα. Μια εβδομάδα επιπλέον στην εθνική οικονομία μπορεί να γίνει ακόμα ανεκτή, για την Δημόσια Υγεία όμως θα είναι πολύτιμη, θα είναι σωτήρια. Προσωπικά θα ήθελα να είχαμε ξεκινήσει τα περιοριστικά μέτρα Μάλιστα, σύμφωνα με το μοντέλο που αναπτύξαμε, εάν τα μέτρα στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα οι θάνατοι θα ήταν 70% λιγότεροι. Αν είχαν ξεκινήσει μια εβδομάδα αργότερα, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και 2 φορές περισσότερους θανάτους».

Όσο για την τελική έκθεση με την πρόταση για τις ημερομηνίες σταδιακής άρσης περιοριστικών μέτρων και lockdown, ο κος Σαρηγιάννης μας είπε ότι την παρέδωσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στον ΕΟΔΥ, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον κο Τσιόδρα και στον Υπουργό Υγείας. «Ξέρουμε ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν διαβάσει την έκθεση και την έχουν βρει χρήσιμη, κι ότι χρησιμοποιείται στη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή. Στόχος μας άλλωστε ήταν να φτιάξουμε ένα εργαλείο επικυρωμένο ώστε να διευκολύνουμε στην λήψη των αποφάσεων. Περιμένουμε κι εμείς να δούμε το τελικό αποτέλεσμα».

Επανεκκίνηση στις 11 Μάϊου – γιατί και πώς
Από αυτή την ημερομηνία κι έπειτα τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να αρχίσουν να χαλαρώνουν αλλά οι επαφές μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξηθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15-25%. Όσο για το υπόλοιπο restart αυτό μπορεί να γίνει ως εξής:

Στις 11 Μαΐου πρέπει να ανοίξουν μικρά καταστήματα τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα και την αποφυγή συγχρωτισμού.
Με περιορισμούς μόνο (αποστάσεις ασφαλείας κτλ) προτείνεται το άνοιγμα της τελευταίας τάξης του λυκείου την ίδια ημερομηνία. Οι μαθητές όλων των υπόλοιπων τάξεων πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις τον Σεπτέμβριο
Τα Πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν κλειστά με πιθανή εξαίρεση την εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων και κλινικών μετά τα μέσα Ιουνίου.
Έπειτα και μετά από διάστημα 2 εβδομάδων από την προηγούμενη φάση, θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα σε επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικονομικοί πολλαπλασιαστές με ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ (π.χ μεταποιητικός τομέας, βιοτεχνίες κτλ).
Επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής πρέπει να ανοίξουν μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου ανάλογα με την πραγματική εξέλιξη της επιδημίας.
Γιατί είναι καλύτερο το συντηρητικό σενάριο
άρση μετρων καραντινα τελος

«Η αλήθεια είναι ότι το δικό μας σενάριο είναι το πιο συντηρητικό απ΄ όλα όσα ακούγονται» τονίζει ο κος Σαρηγιάνης εξηγώντας γιατί είναι οπαδός της συντηρητικής εκδοχής- «Τα άλλα σενάρια στηρίζονται στην λογική: ‘ θα έχουμε κι άλλα ακόμα κρούσματα και μερικούς θανάτους ακόμα, αλλά θα το διαχειριστούμε όπως ήδη ξέρουμε και δεν θα μας ξεφύγει. Αν υπάρξει αναζωπύρωση επαναενεργοποιούμε την καραντίνα’».

O κος Σαρηγιάννης περιγράφει το σενάριο όπου τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν να χαλαρώνουν στις 4 Μαΐου, μια δεύτερη επιπλέον χαλάρωση έρχεται στις 11 Μαΐου και μια επιπλέον χαλάρωση στις 1 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή όμως και διατηρώντας σε καραντίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναμένεται αναζωπύρωση της μεταδοτικότητας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Αν πάλι θέλουμε άρση στις 4 Μαΐου αλλά όχι δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης τότε θα πρέπει το ολικό lockdown να έρθει τέλη Ιουλίου με την σταδιακή άρση των μέτρων να διαρκεί 3 μήνες.

«Στο δικό μας σενάριο, το 11 Μαΐου- 11 Ιουλίου, τα επιπλέον κρούσματα μειώνονται στο ελάχιστο, δεν θα φτάσουν ούτε τα 10 και δε χρειάζεται να κάνουμε διαχείριση εκ νέου το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο σιγουρεύουμε ότι δεν θα έχουμε καμία αναζωπύρωση μέχρι το τέλος του χρόνου, καθόλου νέα καραντίνα όπου και πια θα έχουμε νέες φαρμακευτικές θεραπείες κι εργαλεία αντιμετώπισης του κορονοϊού στα χέρια μας.

Η κρίσιμη επιστροφή στα σχολεία
Για στόχευση στην ανοσία της αγέλης πάντως στη χώρα μας δεν θα έπρεπε να γίνεται καν λόγος σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη. Όπως μας είπε: «θα γκρεμίσουμε ο, τι χτίσαμε ως τώρα, θα ακυρώσουμε την ίδια μας την επιλογή. Εμείς επιλέξαμε από την αρχή την λογική της προάσπισης της δημόσιας υγείας κι όχι της εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό τον λόγο η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών πρέπει να επιστρέψει στα θρανία τον Σεπτέμβριο.

Δεν δέχομαι την πιθανότητα της μαζικής επιστροφής στα σχολεία και την λογική: “ας πάνε τα παιδάκια στο σχολείο, το πολύ –πολύ να κολλήσουν μεταξύ τους, να χάσουμε και 1-2 παιδάκια…” Είναι λάθος λογική. Αφού με τον δρόμο που ακολουθήσαμε κερδίσαμε, ας το δούμε πια το θέμα με όρους κέρδους-οφέλους».

Και ο τουρισμός κερδισμένος από το συντηρητικό σενάριο
«Τουρισμό και διακοπές είναι σωστό να ξεκινήσουμε από τα μέσα Ιουλίου και μετά, το οποίο όμως είναι ένα σημαντικό για την τουριστική περίοδο διάστημα» τονίζει ο κος Σαρηγιάννης και εξηγεί γιατί: «Μια αναζωπύρωση της επιδημίας θα μας κάνει να χάσουμε και με οικονομικούς όρους μιλώντας αλλά και με όρους εμπιστοσύνης- μιας εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει διεθνώς.

O Ιούνιος είναι κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν θέλουμε να χάσουμε τον ξένο τουρίστα που θέλει να κάνει διακοπές στη χώρα με την ηλιοφάνεια, την θάλασσα αλλά και στη χώρα που έχει αντιμετωπίσει τον κορονοϊό καλύτερα από όλους. To κέρδος της εμπιστοσύνης είναι και κέρδος χρηματικό μακροπρόθεσμα. Από εκεί που στην οικονομική κρίση όλοι έλεγαν: “δεν θέλουμε να γίνουμε Ελλάδα” τώρα λένε το ακριβώς αντίθετο: “θέλουμε όλοι να γίνουμε Ελλάδα”».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

www.physionatsis.gr

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Ανακοίνωση του ΚΔΑΠ “Το Αερόστατο των Μετεώρων” για τις αιτήσεις για εγγραφή σε ΚΔΑΠ μέσω ΕΣΠΑ

▶️ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΚΔΑΠ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 17/7 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 5/8. ❗️Εάν επιθυμείτε μπορούμε να αναλάβουμε εμείς να κάνουμε την αίτηση για εσάς εντελώς δωρεάν❗️ Για οποιαδήποτε βοήθεια στην αίτηση ή για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ: ☎ 24320-77609 📱 6970408234 📧 [email protected] Θα μας βρείτε📍Θ.Οικονόμου 13 ( Πρώην...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr