Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Οι πρώτες σκέψεις για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων - Γιατί αισιοδοξούν Μητσοτάκης...

Οι πρώτες σκέψεις για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων – Γιατί αισιοδοξούν Μητσοτάκης και Τσιόδρας

Τα μικρά καταστήματα, εκεί δηλαδή που δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλος συνωστισμός, θα είναι τα πρώτα που θα σηκώσουν τα ρολά

-

Η φθίνουσα πορεία που παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα η εξάπλωσης της πανδημίας στην χώρα μας, ενισχύει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης αλλά και των επιστημόνων για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Εκείνο που προέχει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων τις ημέρες του Πάσχα προκειμένου να συνεχιστεί η ικανοποιητική εικόνα που υπάρχει, έτσι ώστε με αργά βήματα να επιστρέψει η κοινωνία στην κανονικότητα. Είναι ένα μήνυμα που θα τονίζεται συνεχώς τις επόμενες ημέρες από όλους τους αρμόδιους φορείς για να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός τις επόμενες κρίσιμες ημέρες.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας που “μετράει τα λόγια του” στις καθιερωμένες απογευματινές ενημερώσεις, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τα θετική εικόνα που παρουσιάζει η πορεία του Κορωνοϊού.

Ευχάριστα νέα από Τσιόδρα: Ο κορονοϊός σβήνει και σιγά σιγά εξαφανίζεται
“Η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτή η διατήρηση των μεγεθών θα μας επιτρέψει τις επόμενες μέρες να δούμε με προσοχή, σαν επιστημονική ομάδα, ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον. Ένα συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση”.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με στελέχη της ερευνητικής κοινότητας έστελνε το ίδιο αισιόδοξο μήνυμα.

“Έχουμε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι τα περιστατικά μειώνονται, οι αριθμοί των κρουσμάτων που νοσηλεύονται στις εντατικές μειώνονται. Οι θάνατοι, δυστυχώς, κάθε θάνατος είναι και μια τραγωδία… αλλά σίγουρα τα νούμερα δεν είναι συγκρίσιμα με τα νούμερα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό το οποίο έχουμε κάνει” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αποφάσεις μετά το Πάσχα
Αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της πανεπιστημιακής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα υπάρχει εκείνη την στιγμή από την εξάπλωση της νόσου, καθώς καθημερινά τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν.

Γι’ αυτό τον λόγο τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας εφιστούν την προσοχή στους πολίτες να εξακολουθούν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

“Φυσικά και οργανωνόμαστε όλο και περισσότερο και υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος φυσικά θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα του, έτσι; Αυτή την ώρα νομίζω η επαγρύπνηση είναι το κύριο μέλημα. Υπάρχουν σχεδιασμοί και θα τους μάθετε εν καιρώ” τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Δεν θα περιμένουμε μηδενικά κρούσματα
Η επιστημονική ομάδα εξετάζει όλα τα δεδομένα προκειμένου να καταστρώσει τα σχέδια της για την επόμενη μέρα. Όλα θα γίνουν σταδιακά με προσεκτικά και συντονισμένα βήματα, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και το καλοκαίρι, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει εκ νέου σημαντική εξάπλωση της νόσου τότε θα επιστρέψουμε στα περιοριστικά μέτρα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Όπως εξηγούν οι λοιμωξιολόγοι η χαλάρωση των μέτρων δεν θα γίνει μόλις υπάρξει μηδενικός αριθμός κρουσμάτων αλλά θα αρχίσει να γίνεται προσεχτικά από τον επόμενο μήνα. Τόσο οι επιδημιολόγοι όσο και στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την κοινωνική κόπωση που υπάρχει και εκτιμούν πως με την άρση ορισμένων μέτρων θα αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών αλλά και θα αρχίσει να ξαναζεσταίνεται η οικονομία.

Το γεγονός αυτό επεσήμανε και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

“Δεν περιμένεις φυσικά να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα, έτσι; Και βλέπετε ότι στον περισσότερο κόσμο αυτή τη στιγμή που κάνει τη συζήτηση για άρση των μέτρων – και πιστέψτε με και εμείς την κάνουμε τη συζήτηση σε συνεργασία με την ηγεσία”.

Μητσοτάκης: Το πρώτο που θα απελευθερώσω θα είναι η άθληση
Ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με ολυμπιονίκες και με αθλητές που έχουν διακριθεί με την ελληνικά χρώματα ανέφερε ότι, εφόσον ο Απρίλιος κυλήσει ομαλά, από τον Μάιο μπορεί να αρχίσει η βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα, που θα περιέχει αύξηση και των ευκαιριών για άθληση.

“Θέλω να πιστεύω ότι εφ’ όσον συνεχίσουμε αύτη την καλή πορεία θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε την καραντίνα και το πρώτο πράγμα που εγώ είμαι διατεθειμένος να απελευθερώσω είναι η άσκηση για λόγους σωματικής και ψυχικής υγείας. Η ατομική άθληση δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ο συνωστισμός είναι το ζήτημα” είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχή της άρσης με τα μικρά καταστήματα
Όλα δείχνουν πως τα μικρά καταστήματα, εκεί δηλαδή που δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλος συνωστισμός θα είναι τα πρώτα που θα σηκώσουν τα ρολά μετά από περίπου ένα μήνα. Θα ακολουθήσουν ορισμένα εστιατόρια τα οποία θα λειτουργήσουν κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να προστατευτεί τόσο το προσωπικό όσο και οι πελάτες. Αν ισχύσει αυτό τότε θα πρέπει να αναμένουμε αλλαγές στους κωδικούς που θα στέλνουμε 13033.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς προτεραιότητα αυτή την στιγμή δίνεται μόνο στους υποψηφίους της Γ΄ λυκείου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ύλη του Μαρτίου και στην συνέχεια να διαγωνιστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις που πιθανότατα θα διεξαχθούν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Ωστόσο οι υποψήφιοι θα είναι ελάχιστοι σε κάθε εξεταστικό κέντρο προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός και το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου.

Όσον αφορά τους μαθητές των άλλων βαθμίδων η εικόνα είναι ιδιαιτέρως θολή καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από τους επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας. Οι προαγωγικές εξετάσεις πιθανότατα δεν θα διεξαχθούν, ενώ αμφίβολο είναι αν οι μαθητές του δημοτικού επιστρέψουν φέτος στα θρανία τους. Το βέβαιο πάντως είναι πως η εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιστεί.

ΠΗΓΗthetoc.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ