Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Η φόρμουλα για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων

Η φόρμουλα για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων

-

Στην κατάργηση της έννοιας των «οικιστικών πυκνώσεων» προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ετσι, στις περιοχές όπου υπάρχουν δασικά αυθαίρετα – και είχαν εξαιρεθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών – θα γίνει κανονικά η ανάρτηση και θα ακολουθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το υπουργείο αναζητείται μια φόρμουλα προκειμένου τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις» να ενταχθούν – υπό προϋποθέσεις – σε ειδικές ρυθμίσεις. Με τα έως τώρα στοιχεία, η σκέψη είναι οι ρυθμίσεις να κινούνται στο πνεύμα αυτών που προβλέπονται από τον νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τους βασικούς άξονες του νέου σχεδιασμού για τις «οικιστικές πυκνώσεις». Το θέμα αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα που έχουν κτίσματα (ο αριθμός τους εκτιμάται ότι είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο) σε δάση και δασικές εκτάσεις. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνεται (με μια σειρά από άλλα θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η Ψηφιακή Τράπεζα Γης) σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Αυτή τη στιγμή μπαίνουν οι τελικές πινελιές στον νέο σχεδιασμό σε μια προσπάθεια να είναι συμβατός με τις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου) έκρινε ως αντισυνταγματική διάταξη νόμου με την οποία εξαιρούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών οι περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί «οικιστικές πυκνώσεις».

Οπως προαναφέρθηκε, προβλέπεται πλέον κανονικά η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε αυτές τις περιοχές αλλά και η υποβολή των αντιρρήσεων – με βάση τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Επιστρέφονται πρόστιμα. Στην περίπτωση αυτή (δηλαδή της υποβολής αντιρρήσεων) ο έως τώρα σχεδιασμός προβλέπει πως αν η αίτηση αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος χάρτη γίνει δεκτή, τα ποσά που τυχόν έχουν καταβληθεί ως δόσεις για την εξόφληση του ενιαίου δασικού προστίμου επιστρέφονται.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπεται η σύνταξη τεχνοοικονομικής μελέτης για τις εκτάσεις που έχουν χάσει εξαιτίας της δόμησης τον δασικό τους χαρακτήρα και η υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση του δασικού ισοζυγίου. Από την ίδια μελέτη θα καθοριστούν και τα κριτήρια για την εξαίρεση από την κατεδάφιση αλλά και την αναστολή έκδοσης διοικητικών μέτρων γι’ αυτά τα κτίσματα και τις κατασκευές που τα συνοδεύουν.

 

Οι εξαιρέσεις

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος εξαιρεί τα κτίρια που βρίσκονται σε Εθνικούς Δρυμούς, Υγροτόπους, αλλά και σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Επίσης δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου τα κτίσματα που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (με βάση σχετικό νόμο του ’79) αλλά και σε περιοχές με ρέματα που έχουν οριοθετεί και βρίσκονται εντός Ζώνης Δυνητικού Κινδύνου.

Επιπλέον προβλέπεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να καθορίζονται – με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος – οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας πληροφοριακού συστήματος στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου (που αναμένεται να ψηφιστεί).

Μετά την έγκριση των οικονομοτεχνικών μελετών, με Προεδρικό Διάταγμα, που θα εκδίδεται με κοινή πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, θα καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής των κτιρίων, ο χρόνος εξαίρεσης από την κατεδάφιση των κατασκευών που ανεγέρθηκαν πριν και μετά την 11η Ιουνίου 1975 και μέχρι την 28η Ιουλίου 2011, τα μέσα απόδειξης του χρόνου ανέγερσης και ο φορέας διαχείρισης και ελέγχου των αποδεικτικών στοιχείων.

 

Οι οικιστικές πυκνώσεις

Με τα έως τώρα δεδομένα, ο προσδιορισμός μιας έκτασης ως οικιστικής πύκνωσης είναι είτε να υπάρχουν (ελάχιστος αριθμός) 50 κτίρια σε 25 στρέμματα (ελάχιστη έκταση), είτε 100 κτίρια σε 100 στρέμματα, είτε 200 κτίρια σε 200 στρέμματα

 

Αναστέλλονται οι κατεδαφίσεις έως την υπαγωγή στη ρύθμιση

Ο υπολογισμός του ενιαίου δασικού προστίμου (για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου) θα γίνεται με βάση το κτίριο, την αξία της δασικής γης, το κόστος αναδάσωσης ανά στρέμμα, την αντικειμενική αξία της πλησιέστερης στην κατασκευή ζώνης, την επιφάνεια του κτιρίου (σε τετραγωνικά μέτρα), την παλαιότητά του, ενώ θα υπάρχουν μειωτικοί και αυξητικοί συντελεστές.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό (ο οποίος δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του μορφή), μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, όσοι έχουν συμφέρον από τη ρύθμιση (δηλαδή οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων δασικών κατασκευών) θα πρέπει μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την ισχύ του να συμπληρώσουν τη δήλωση υπαγωγής (στο νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί) καταβάλλοντας το ενιαίο δασικό πρόστιμο (το οποίο διευκρινίζεται ότι θα καθοριστεί με ΠΔ). Στη συνέχεια, μετά την καταβολή του προστίμου θα εκδίδεται η πράξη ολοκλήρωσης.

Στο μεταξύ, ο σχεδιασμός προβλέπει πως η κατεδάφιση των δασικών κτισμάτων, όπως και των άλλων εγκαταστάσεων είτε έχουν οριστική είτε προσωρινή μορφή, αλλά και η εκτέλεση και είσπραξη των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, αναστέλλονται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής. Επιπλέον, προβλέπεται η αναστολή να ισχύει και για τις αποφάσεις κατεδάφισης και τα πρωτοκόλλα που έχουν εκδοθεί πριν από την ισχύ του νόμου.

Διευκρινίζεται ότι με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό η αναστολή δεν ισχύει για τα κτίρια αλλά και τις άλλες εγκαταστάσεις και κατασκευές για τις οποίες δεν θα υποβληθεί δήλωση υπαγωγής αλλά και για όσες κατασκευές έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατέθεσε, στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, σχέδιο νόμου (το οποίο τελικά πάγωσε) για τις «οικιστικές πυκνώσεις». Με βάση εκείνον τον σχεδιασμό, προβλεπόταν η διατήρηση των παράνομων κτισμάτων που είχαν χτιστεί μέσα στις «οικιστικές πυκνώσεις» και κατασκευάστηκαν μετά τον Ιούνιο του ‘75 (έως την 28η Ιουλίου 2011) για 25 χρόνια.

ΠΗΓΗin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Νέο κουρείο στην Καλαμπάκα από τον Ευριπίδη Κωστόπουλο

Ο Ευριπίδης Ηλ. Κωστόπουλος δημιούργησε έναν όμορφο χώρο στην οδό Ευθ. Βλαχάβα 11, όπου δραστηριοποιείται με όρεξη και μεράκι. Το ‘Old School BARBERSHOP’ σας περιμένει… OLD SCHOOL BARBERSHOP Ευριπίδης Κωστόπουλος Ευθ. Βλαχάβα 11, Καλαμπάκα Τηλ. 6980 177 860  

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ