Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Ένας χρόνος φυλάκιση με τριετή αναστολή για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Ένας χρόνος φυλάκιση με τριετή αναστολή για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

-

PAPAKONSTANTINOY DIKASTHRIO


«Συμβολικό στιγματισμό» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου χαρακτήριζαν πολιτικοί κύκλοι την απόφαση των 13 δικαστών του Ειδικού Δικαστηρίου να επιβάλλει την πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινή της φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή για την αλλοίωση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Την ίδια στιγμή έντονη αίσθηση προκάλεσε η σύνεση του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαου Πάσσου προς τον κ. Παπακωνσταντίνου να «είναι προσεκτικός στο μέλλον», αλλά και η επίκληση που έκανε ο κ. Πάσσος: «Και μηκέτι αμαρτάνετε».

Ειδικότερα, ο κ. Πάσσος μετά την εκφώνηση της καταδικαστικής απόφασης είπε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου:

«Κύριε κατηγορούμενε το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του σε εσάς, πέραν από τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες, ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει οδηγό στη μελλοντική ζωή σας.

Αν και όπως φάνηκε δεν θα ασχοληθείτε εκ νέου με την πολιτική, καθώς την έχετε εγκαταλείψει. Να είστε προσεκτικός γιατί η ποινή ανεστάλη επί τριετία, αλλά αν διαπράξετε κι άλλο αδίκημα θα εκτίσετε και αυτή την ποινή».

Και κατέληξε ο κ. Πάσσος: «Και μηκέτι αμαρτάνετε».

Με άλλα λόγια ο κ. Πάσσος χρησιμοποίησε τμήμα της φράσης που είχε πει ο Ιησούς στον παράλυτο που θεράπευσε στην Ιερουσαλήμ: «Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτ ἁμάρτανε, ἵνα μὴ χεῖρόν σοί τι γένηται».

Όμως, δεν πέρασε απαρατήρητη και η φράση της εισαγγελέως της έδρας Ξένης Δημητρίου λίγο πριν το δικαστήριο αποφασίσει για το ύψος της ποινής: «Αυτή η δίκη δεν είναι δίκη του κ. Παπαπακωνσταντίνου. Είναι μια δίκη για τον ελληνικό λαό, τον οποίο ευτέλισε και διέσυρε και κόστισε πολλά εκατομμύρια. Ακριβώς γιατί έχει αυτά τα προσόντα, γι’ αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου».

Οι πολιτικές επιπτώσεις από την δικαστική απόφαση, όπως όλα δείχνουν, θίγουν μόνο τον ίδιο τον κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς όπως ο ίδιος είχε πει, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το κόμμα του είχε πετάξει σαν σκυλί. Άρα οι ομοϊδεάτες πολιτικοί φίλοι τον εγκατέλειψαν αρκετά νωρίς…

Η «ελαφρά» αυτή απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αναμφίβολα θα επηρεάσει και τη δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη που θα δικαστεί στα Ποινικά Δικαστήρια για την εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τον κ. Διώτη, όπως και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο έδειξαν τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και οι τρεις δικηγόροι του, ότι ήταν τα πρόσωπα που διέπραξαν τη λαθροθηρία στη λίστα Λαγκάρντ και διέγραψαν τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Έντονη ήταν η αντίδραση, νομικών κύκλων, για τη δικαστική απόφαση, καθώς τόνιζαν ότι εάν στη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ένας πολίτης δεν θα είχε την ίδια ποινική αντιμετώπιση με αυτήν του πρώην υπουργού Οικονομικών. Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα ήταν αμείλικτος για τον απλό πολίτη, έλεγαν με νόημα οι ίδιοι νομικοί κύκλοι.

Πάντως, δεν παρέλειπαν να αναφέρουν ότι το ύψος της δαπάνης της διεξαγωγής της επίμαχης δίκης (πρόσθετες αμοιβές δικαστών, έξοδα μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών, υπερωρίες δικαστικών υπαλλήλων, λειτουργικά έξοδα, γραφική ύλη, κ.λπ.) ήταν αρκετά μεγάλος και την επωμίσθηκε και πάλι στις πλάτες του ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου όχι μόνο έριξε στα μαλακά τον κ. Παπακωνσταντίνου, όπως είχε προαναγγείλει με την έναρξη της δίκης το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αλλά τον αθώωσε για ένα από τα δύο αδικήματα που τον παρέπεμψε το βούλευμα του συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου.

Οι δικαστές που με το βούλευμά τους παρέπεμψαν τον κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο διαπίστωσαν δύο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, του καταλόγισαν τα κακουργήματα: 1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και 2) της απόπειρας απιστίας.

Αντίθετα, τα 13 μέλη του Υπουργοδικείου απάλλαξαν τον κ. Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της κακουργηματικής απόπειρας απιστίας και τον καταδίκασαν, αφού μετέτρεψαν το κακούργημα σε πλημμέλημα, με φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για το αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα καταθετών στην τράπεζα «ΗSBC» της Γενεύης (Ελβετία), η οποία εστάλη από την πρεσβεία μας στο Παρίσι χέρι με χέρι στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών, αφαίρεσε τρία ονόματα συγγενικών προσώπων του (εξαδέλφες του).

Αναλυτικότερα, χθες, το δικαστήριο κατ’ αρχάς έκρινε ότι δεν συντρέχει περίπτωση εξάλειψης αξιόποινου (παραγραφή αδικημάτων, λόγω διάλυσης της Βουλής).

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης σε βαθμό πλημμελήματος.

Αντίθετα, τρία μέλη του δικαστηρίου, που αποτέλεσαν τη μειοψηφία, είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για το συγκεκριμένο αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, με την πράξη της νόθευσης ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του υπόσταση. Αντίθετα όμως, κατά τη γνώμη της μειοψηφίας, ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώος, διότι υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν τέλεσε την πράξη της νόθευσης.

Στη συνέχεια το Ειδικό Δικαστήριο κήρυξε αθώο τον πρώην υπουργό Οικονομικών για τη δεύτερη πράξη -αυτή της απόπειρας απιστίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...