Τα «καλά» μυαλά της Ελλάδας, φεύγουν στη Γερμανία

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

STELEXH EPIXEIRHSEVN

Με ένα ρεπορτάζ που προκαλεί πίκρα αλλά αποτυπώνει την πραγματικότητα, η Deutsche Welle θίγει το θέμα της μετανάστευσης των Ελλήνων πολιτών στη Γερμανία. Σε σχέση, μάλιστα, με το παρελθόν δεν πρόκειται για ανειδίκευτους εργάτες που πηγαίνουν για μεροκάματο σε κάποια «φάμπρικα», αλλά για τα «καλύτερα» μυαλά των πανεπιστημίων μας.

Το ρεπορτάζ εξηγεί το φαινόμενο της «διαρροής» σημαντικών «εγκεφάλων» από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι πέτυχαν σε κάποιο πανεπιστήμιο στη χώρα τους, σημειώνει, πάρα πολλοί νέοι φεύγουν πλέον στο εξωτερικό να σπουδάσουν. Μόνο στη Γερμανία, μεταξύ 2012 και 2013, υπήρξε αύξηση κατά 13% των εισαγόμενων φοιτητών από Ελλάδα. Οι στατιστικές υπηρεσίες της Γερμανίας ανεβάζουν τον αριθμό σε 6.000 φοιτητές, εκ των οποίων οι 1.100 ξεκίνησαν εξαρχής τις πανεπιστημιακές σπουδές τους στη χώρα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το μέλλον δεν φαίνεται να είναι ανθηρό για τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς το ποσοστό του εθνικού προϋπολογισμού προς την παιδεία ολοένα και περισσότερο μειώνεται. Μάλιστα, φέρνει το παράδειγμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης που επισήμως βρίσκεται στα 100 καλύτερα του κόσμου, για να επιβεβαιώσει τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η μείωση των παροχών. Από το 2011 έως και το 2013 τα χρήματα που έχει λάβει το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν περικοπεί πέραν του 50%.

Από την μεριά της η διευθύντρια του Ινστιτούτου Goethe στην Αθήνα, Ούρλικε Ντρίσνερ, σημειώνει: «Οι αιτήσεις που έχουμε για γερμανικά μαθήματα έχουν ανέβει στο κατακόρυφο». Το 2009 μετείχαν στα προγράμματα περίπου 1700 ενδιαφερόμενοι και τώρα ξεπερνούν τους 2000.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περαιτέρω αύξηση, αλλά η κα Ντρίσνερ παραδέχεται πως αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια αναστροφή της κρίσης, αλλά διότι αρκετοί δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ