ΕΝΦΙΑ: Τι γίνεται με τις δόσεις που έχουν καταβληθεί αλλά δεν φαίνονται

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ENFIA 1

Καθησυχαστική είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όσον αφορά στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη καταβληθεί αλλά οι υπόχρεοι δεν τις «βλέπουν» στο σύστημα. Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, η ειδοποίηση των δόσεων που εκτυπώνεται από το ΟΠΣ Περιουσιολόγιο αναφέρεται μόνο στις εκ του νόμου προβλεπόμενες ημερομηνίες καταβολής των δόσεων με βάση την αρχική εκκαθάριση, ενώ η πίστωση των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους εμφανίζονται στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του TAXISNet, στην οποία εμφανίζονται οι καταβολές.

Όσον αφορά στις διορθώσεις που αφορούν στον τρόπο υπολογισμού της αξίας των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, προκειμένου να ανέβουν τα νέα εκκαθαριστικά στο TAXIS. Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί (από τις 22 του μήνα και μετά η ανάρτηση), θα τηρηθεί στο ακέραιο.

Ως προς τον συμψηφισμό των διορθώσεων και των εκπτώσεων που προβλέπει το πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ (χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι- πολύτεκνοι, ανάπηροι, ξενοίκιαστα) με τις δόσεις που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από το τέλος Σεπτεμβρίου, η εκτίμηση είναι ότι θα μπορεί να γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή με την τέταρτη δόση του φόρου. Αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό είναι να ολοκληρωθεί ταχύτατα η εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων που θα υποβάλλονται έως το τέλος Νοεμβρίου και θα αφορούν χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως το εάν είναι ημιτελή, ο όροφος τους κ.λ.π.

Εν τω μεταξύ, με Απόφαση της ΓΓΔΕ, απαλλάσσονται οι πολίτες από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31/12/2013, ανεξάρτητα από το χρόνο μεταγραφής τους. Διευκρινίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις πράξης τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, που αφορά κοινόχρηστους χώρους ακινήτου, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού από όλους τους συνιδιοκτήτες, αλλά μόνο από αυτούς που έχουν μεταβολή στις οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ