ελεγχοι εφορια

Διπλάσιους φόρους σε σχέση με πέρυσι καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι, όπως προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση της φορολογίας. Η εφημερίδα, που επικαλείται στοιχεία μεγάλων λογιστικών γραφείων, αναφέρει ότι η μεσοσταθμική αύξηση στα εκκαθαριστικά σημειώματα είναι της τάξεως του 35-40%, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο φόρος έχει διπλασιαστεί.

Μάλιστα, τα εν λόγω λογιστικά γραφεία τονίζουν ότι ο φόρος πέρασε τη διαφορά (μεταξύ των εισοδημάτων 2015-2016) του εισοδήματος.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα ύψους περίπου 66.000 ευρώ το 2015 και 76.000 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει 21.646 ευρώ από 10.692 ευρώ το προηγούμενο έτος. Από το παράδειγμα προκύπτει ότι το επιπλέον ποσό των 10.000 ευρώ που «έβγαλε» ο φορολογούμενος το πήρε στο ακέραιο η εφορία.

Η αύξηση στη φορολογία οφείλεται στην αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά κυρίως στον τρόπο φορολόγησης όσων έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ή ελευθέριο επάγγελμα.

Το 40% των φορολογουμένων που έχουν λάβει χρεωστικό σημείωμα δύσκολα θα καταφέρει να πληρώσει τα ποσά αυτά σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και το πιθανότερο είναι να ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να αντεπεξέλθουν ούτε σε αυτήν την περίπτωση, τότε θα ενταχθούν στη μεγάλη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ, που θα κάνει δυσκολότερη την κατάσταση για τους φορολογουμένους.

Τα εφετινά εκκαθαριστικά σημειώματα είναι αρκετά υψηλότερα από αυτά που είχαν εκδοθεί πέρυσι και από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις ιστορικά.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here