Αρχική ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 Αναλυτικός οδηγός: Τι ψηφίζουμε και πώς ψηφίζουμε - Λεπτομέρειες για τους εκλογείς...

Αναλυτικός οδηγός: Τι ψηφίζουμε και πώς ψηφίζουμε – Λεπτομέρειες για τους εκλογείς του Δήμου Μετεώρων

-

Τετραπλές εκλογές την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, καθώς ψηφίζουμε για Ευρωπαϊκές, Περιφερειακές, Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές.

Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

Ο δεύτερος γύρος (εάν χρειαστεί) των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου, κατά τις ίδιες ώρες.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική. Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α΄ Τμήμα ψηφίζουν για Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Περιφέρεια, ενώ στο Β΄ Τμήμα για Δήμο και Κοινότητα.

Έτσι, αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα, οι πολίτες εξυπηρετούνται από δύο δικαστικούς αντιπροσώπους, και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν μόνο δύο κάλπες.

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/ 2002.

Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών. Στην εκλογική περιφέρεια Τρικάλων οι 17χρονοι ανέρχονται σε 1.483

Η δύναμη του εκλογικού σώματος μετά και από την τελευταία αναθεώρησηανέρχεται σε 9.922.294.

Οι εκλογείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι συνολικά 707.946, εκ των οποίων 147.597 είναι στην εκλογική περιφέρεια Τρικάλων.

Οι εκλογείς στον Δήμο Μετεώρων είναι συνολικά 36.105, εκ των οποίων 5.933 είναι στα τμήματα της πόλης της Καλαμπάκας.

 

Πώς ψηφίζετε

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Γενικά σε όλες τις εκλογές ο κάθε εκλογέας εκφράζεται υπέρ των υποψηφίων με σταυρό προτίμησης. O σταυρός σημειώνεται με στυλό μαύρης ή κυανής απόχρωσης δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε υποψηφίου είτε δεξιά είτε αριστερά. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο θεωρείται ότι δεν είναι σημειωμένος και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 130 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύει.

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία της 2ας Ιουνίου δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, παρόλα αυτά αν κάποιος εκ παραδρομής βάλει σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν πρόκειται να ακυρωθεί.

Επισημαίνεται ότι στον υποψήφιο Δήμαρχο και Περιφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για τον λόγο αυτό.

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Συνεπώς τα πολιτικά κόμματα έχουν καταρτίσει ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.

Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.
Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο της Ελλάδας, ανακοίνωσε τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 12 Μαΐου 2019, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr.

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 ψηφίζουμε:

• για την ανάδειξη περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου
• για την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου
• για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων)

 

Περιφερειακές Εκλογές

Ο εκλογέας που ψηφίζει στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων μπορεί να βάλει μέχρι και 3 σταυρούς σε υποψηφίους συμβούλους.

Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σηµειωθούν περισσότεροι από 3 σταυροί προτίµησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασµού, χωρίς να λαµβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίµησης.

Επισηµαίνεται ότι στον υποψήφιο Περιφερειάρχη δεν σηµειώνεται σταυρός προτίµησης, εάν όµως τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για τον λόγο αυτό.

Συνολικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αποτελείται από 51 συμβούλους (έδρες), εκ των οποίων 9 ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων με βάση τον μόνιμο πληθυσμό της που ανέρχεται σε 131.085 κατοίκους.

Ακολουθούν οι 8 συνδυασμοί στην Π.Ε. Τρικάλων (93 συνολικά οι υποψήφιοι σύμβουλοι) με αλφαβητική σειρά:

• ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον ΔΕΛΗΜΗΤΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ.

• ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον ΝΤΟΥΡΟ ΕΥΣΤΑΘΙΟ.

• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ με υποψήφια Περιφερειάρχη τη ΜΠΙΛΛΗ – ΤΣΙΤΣΕ ΜΑΡΙΑ.

• Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ ΝΙΚΟΛΑΟ

• ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον ΑΚΡΙΒΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΟΥΛΗ)

• ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον ΤΣΙΑΠΛΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ

• ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον ΚΟΥΡΕΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

• ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον ΑΓΟΡΑΣΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ.

 

Δημοτικές Εκλογές

Για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Μετεώρων ο εκλογέας μπορεί να βάλει:

• Εφόσον ανήκει στις εκλογικές περιφέρειες Καλαμπάκας και Χασίων από έναν (1) έως τρεις (3) σταυρούς σε υποψήφιο της εκλογικής του περιφέρειας κι έναν (1) ακόμη σταυρό σε υποψήφιο οποιασδήποτε άλλης εκλογικής περιφέρειας.

• Εφόσον ανήκει στις εκλογικές περιφέρειες Ασπροποτάμου, Βασιλικής, Καστανιάς, Κλεινοβού, Μαλακασίου και Τυμφαίων: έναν (1) σταυρό σε υποψήφιο της εκλογικής του περιφέρειας κι έναν (1) ακόμη σταυρό σε υποψήφιο οποιασδήποτε άλλης εκλογικής περιφέρειας.

Ακολουθούν οι 4 συνδυασμοί στον Δήμο Μετεώρων (186 συνολικά οι υποψήφιοι σύμβουλοι) με αλφαβητική σειρά:

• ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ με υποψήφιο Δήμαρχο τον ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΙΩΑΝΝΗ

• ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ με υποψήφιο Δήμαρχο τον ΣΙΝΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟ

• ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με υποψήφιο Δήμαρχο τον ΧΑΝΤΖΙΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟ

• ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΣ με υποψήφιο Δήμαρχο τον ΑΛΕΚΟ ΘΕΟΔΩΡΟ.

 

Κοινοτικές εκλογές

Για την εκλογή συμβουλίων Κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, ο εκλογές μπορεί να βάλει έναν (1) ή δύο (2) σταυρούς.

Για την εκλογή Προέδρων Κοινοτήτων κάτω των 300 κατοίκων ο εκλογέας μπορεί να βάλει μόνο έναν (1) σταυρό. Ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό ή με περισσότερους από έναν σταυρό θεωρείται άκυρο.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ: ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

www.physionatsis.gr

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

 

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

“Ο Φούρνος με τα ξύλα” ανοικτός την ημέρα του Πάσχα για το ψήσιμο του αρνιού

Το φετινό Πάσχα θα είναι πολύ διαφορετικό για όλους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η επιθυμία των Ελλήνων για μαζική έξοδο ή για να γιορταστεί το Πάσχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο, με το ψήσιμο του οβελία με καλή παρέα και γλέντι. Για όσους λοιπόν φέτος δεν θα ψήσουν...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Θαλάσσιος Κόσμος»: Με ένα τηλεφώνημα η παραγγελία σας στο σπίτι σας!

Για την προάσπιση της υγείας όλων μας και για τη δική σας εξυπηρέτηση, το κατάστημα «Θαλάσσιος Κόσμος» στην Καλαμπάκα παραδίδει τις παραγγελίες σας και στην πόρτα σας με ένα τηλεφώνημα στο 2432077418! Επιλέξετε από τη μεγάλη διαθέσιμη ποικιλία από κατεψυγμένα ψάρια, λαχανικά και σφολιατοειδή ή νωπά ψάρια, καθώς και από...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...