Αδόμητη Ζώνη Α΄ Καλαμπάκας

Η φωτογραφία είναι από την αυτοψία που πραγματοποίησε στην έκταση της Αδόμητης Ζώνης Α΄ επιτροπή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Μετέωρα», η αυτοψία είχε προγραμματιστεί μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ στα τέλη του Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, μετά από αίτηση που είχε υποβάλει η Φανή Σαββίδη και ο Δήμος Καλαμπάκας.

Τα μέλη της Επιτροπής επιθεώρησαν την περιοχή της Αγίας Τριάδας, και έξω από το κοιμητήριο τους περίμεναν, για να τους εκθέσουν τις απόψεις τους, ο δικηγόρος Γιώργος Μαγκούρας (κάτοικος της περιοχής) και ο επικεφαλής της επιτροπής ιδιοκτητών εκτάσεων στην Αδόμητη Ζώνη Α΄, Θεόδωρος Καρακαντάς.

Και οι δύο τόνισαν στον επικεφαλής της Επιτροπής, νομικό σύμβουλο Αντώνη Κλαδιά, ότι η μετατροπή της εν λόγω ζώνης σε ζώνη ελεγχόμενης δόμησης δεν θα έβλαπτε τον ιερό χώρο των Μετεώρων.

Τα μέλη του ΚΑΣ συνόδευε η Διευθύντρια της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Κρυσταλλία Μαντζανά, στο γραφείο της οποίας είχε προηγηθεί η κατάθεση απόψεων του Αρχιμ. Αθανάσιου Αναστασίου, της Φανής Σαββίδη και του Δημάρχου Καλαμπάκας Βύρωνα Μπουτίνα. Ο π. Αθανάσιος είχε ταχθεί υπέρ της προστασίας του Μετεωρίτικου περιβάλλοντος και της ανάλογης αποζημίωσης των ιδιοκτητών, ενώ ο κ. Μπουτίνας και η κ. Σαββίδη είχαν ζητήσει τη μετατροπή της Αδόμητης Ζώνης σε ζώνη ελεγχόμενης δόμησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here