TaMeteora.gr

TaMeteora.gr

Η ψυχολογία τής ψήφου… πριν την κάλπη

FAMISSIS-KOSTAS


«Η ψήφος του πολίτη είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας»,

«Ο ελληνικός λαός καλείται να ψηφίσει για το μέλλον των παιδιών του», στις 25 Ιανουαρίου 2015.

– Η εκλογική πράξη, «συνιστά μια συμβολική και ουσιαστική πολιτική πράξη του ανθρώπου που επιλέγει ελεύθερα, έχοντας ως κριτήριο την γνώση του ». Αριστοτέλης.
Δεν είναι υπερβολική η εκτίμηση ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι σημαντικότερες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για τις δεκαετίες που έρχονται. Οι αναποφάσιστοι , πολλές φορές καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ποσοστό αυτό, των ψηφοφόρων, μειώνεται την ημέρα των εκλογών, κάτω από την πίεση της αβεβαιότητος και του άγχους. Με την ψήφο τους , πρέπει να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το μνημόνιο, αν θέλουν ή όχι να παραμείνει η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουμε ως νόμισμά το ευρώ.

– Ωστόσο εκείνο που θα επηρεάσει αποφασιστικά, και ίσως και να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ψυχολογία με την οποία ο πολίτης θα σταθεί μπροστά στην κάλπη. Με βάσει τα τελευταία γκάλοπ, πάνω από το 65% των πολιτών , άσχετα από τα δεινά που βιώνει η Ελληνική κοινωνία υποστηρίζει ανυποχώρητα την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Πριν πάρουμε θέση να ψηφίσουμε , πρέπει να εξετάσουμε και να αξιολογήσουμε, ψύχραιμα, αυτούς που ζητούν την ψήφο μας. Να δούμε ποιοί είναι, τι λένε, τι προτείνουν και πως θα διαχειριστούν το μέλλον μας. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να το κρίνουμε, γιατί σχεδόν, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, χαϊδεύουν τα αυτιά μας, είτε λέγοντας αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, είτε κρύβοντας αυτό που δεν θα θέλαμε , δημιουργώντας ανασφάλεια στον ψηφοφόρο. Πρέπει συνεπώς να ψάξουμε την αλήθεια.

– Η ψήφος δεν μπορεί να αξιολογηθεί ηθικά αν προέρχεται από άγνοια ή αυθαίρετο συλλογισμό. Ακόμη η προτροπή «ψήφισε ό,τι ψηφίζει η οικογένειά σου ή εν πάση περιπτώσει αυτόν που ξέρεις», δικαιώνει τον απολυταρχικό Πλάτωνα, ο οποίος υποστήριζε ότι «η αβεβαιότητα των ψηφοφόρων μπορεί να αποδειχθεί ενίοτε μείζον πρόβλημα»

– Οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου είναι κρίσιμες. Η θυμωμένη ψήφος, του αγανακτισμένου ανθρώπου μπορεί να τιμωρήσει αυτούς που του προκάλεσαν το θυμό , αλλά είναι όπλο επικίνδυνο. Επικίνδυνο, γιατί η ψήφος –( βολή ) – είναι μία και μοναδική και αν ριχτεί δεν παίρνεται πίσω ούτε διορθώνεται

– Η ψήφος τιμωρίας είναι ηθικά απαράδεκτη, γιατί παραβιάζει τα κριτήρια επιλογής που έχουν θέσει οι ψηφοφόροι και υπάρχει κίνδυνο να κερδίσει τις εκλογές κάποιο κόμμα το οποίο δεν «εκφράζει» τις δικές του αρχές, ούτε φυσικά και το συλλογικό συμφέρον. Είναι εύκολο (θεωρητικά) ο πολίτης να θεωρεί υπεύθυνο πάντα κάποιον άλλο για τα προβλήματά του και να αναζητά τις λύσεις κάπου έξω, από αυτόν . Η ευθύνη όλων των κομμάτων είναι τεράστια , η ευθύνη του πολίτη είναι ιστορική.

– Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή για τον σχηματισμό νέας πολυκομματικής Κυβέρνησης.

– Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει, ισχυρό ΠΑΣΟΚ εγγυητή της διακυβέρνησης. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει, ανασυγκρότηση της παράταξης

– Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης και διεκδίκησης, για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, με την στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

– Οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν, στηρίζουμε ΠΑΣΟΚ γιατί προσπαθεί, παλεύει και αγωνίζεται παρά τα λάθη του παρελθόντος και τα εμπόδια της σύγχρονης εποχής.

– Το ΠΑΣΟΚ Κυβέρνησε για πολλά χρόνια την χώρα, έχει την πολιτική εμπειρία, δημιούργησε τις βάσεις για ένα ισχυρό κράτος, μια δίκαιη κοινωνία, μια ισχυρή Ελλάδα.

– Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική παράταξη, στις εκλογές τις 25 Ιανουαρίου θα είναι ο φορέας της τρίτης εντολής, θα είναι ο εγγυητής της ανάπτυξης και ο θεσμοφύλακας για την ασφαλή πορεία της χώρας μας στην Ευρωζώνη
– Υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης.

 

* Ο ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ είναι Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Τρικάλων.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΣΟΚ ΟΠΩΣ ΠΑΛΑΙΑ , ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΡΙΣΗ ΟΥΤΕ ΑΠΟΚΡΥΣΗ, ΟΥΤΕ ΣΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΟΥΤΕ ΜΑΣ ΞΕΡΕΤΕ. ΟΤΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΑΛΟΤΕ ΙΣΧΥΡΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ , ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ , ΤΑ ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ , ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΑΧΟΛΗΣΤΕ ΑΚΟΜΑ , ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΗ ΑΓΝΟΙΑ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *