tameteora.gr

tameteora.gr

Παϊδάκια κοτόπουλου με ανατολίτικα μπαχαρικά

ΥΛΙΚΑ

-1 κοτόπουλο, περίπου 1.800 γρ. κατά προτίμηση βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το κόψει σαν «παϊδάκια», δηλαδή σε μικρά, λεπτά κομμάτια με το δέρμα και το κόκαλο)
-60 ml ελαιόλαδο
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για τη μαρινάδα
-150 ml χυμός πορτοκαλιού
-80 ml ελαιόλαδο
-Μισό κουτ. γλυκού σποράκια καρδάμωμου (το βρίσκουμε και ως κακουλέ σε μπαχαράδικα αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στα ράφια με τα μπαχαρικά ή τις αρωματικές ύλες για ζαχαροπλαστική, δίπλα στη μαστίχα, στο μαχλέπι κ.λπ.) Θα βγάλουμε τα σποράκια από τις υποπράσινες κάψουλες που τα εμπεριέχουν, καλά κοπανισμένα ή κόλιανδρο ξερό, κοπανισμένο ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή, τριμμένη (το καθένα με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
-2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
-1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
-1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαρινάρισμα: Χτυπάμε όλα τα υλικά της μαρινάδας στο μπλέντερ ή στο μούλτι για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να προκύψει μια λεία σάλτσα. Βάζουμε τη μισή ποσότητα σε ένα βαζάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και ανακατεύουμε να «βραχούν» καλά από τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, να μαριναριστεί για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να το μαρινάρουμε μέχρι και 10 ώρες.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Στραγγίζουμε τα παϊδάκια από τη μαρινάδα και τα απλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου ή σε ένα μεγάλο ταψί, που να τα χωράει σε μονή στρώση. Τα αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για περίπου 30 – 40 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα παϊδάκια και να ροδοκοκκινίσουν. Σβήνουμε το φούρνο, αλλά αφήνουμε το κοτόπουλο μέσα στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά, με την πόρτα μισάνοιχτη. Με αυτόν τον τρόπο, το ψητό «ξεκουράζεται» και δεν γίνεται ξερό, αλλά κρατάει την υγρασία του. Περιχύνουμε τα παϊδάκια, όπως είναι μέσα στο ταψί, με τη σάλτσα που είχαμε κρατήσει στο ψυγείο και τα βγάζουμε σε μια πιατέλα. Μαζεύουμε τη σάλτσα από το ταψί σε ένα μπολ, ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι να αναμειχθούν τα υλικά και περιχύνουμε τα παϊδάκια ή τη σερβίρουμε στο πλάι για να βάλει όση θέλει ο καθένας στο πιάτο του. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές.

ΠΗΓΗ: gastronomos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελιόπιτα κυπριώτικη

ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη 1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (προτιμήστε ελαφρύ ελαιόλαδο Μυτιλήνης) 3½-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ Για τη γέμιση 3 φλιτζάνια ελιές μαύρες γλυκές (όχι ξιδάτες) 3 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα 3 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού[…]

Περισσότερα »

Καλαμαράκια με σπανάκι και άνηθο

ΥΛΙΚΑ -1 κιλό καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες -7 έως 8 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ -1 κιλό φρέσκο σπανάκι*, καθαρισμένο και χοντροκομμένο -1 ματσάκι άνηθος ή μάραθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια),[…]

Περισσότερα »