tameteora.gr

tameteora.gr

Τη διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος

Επιστολή, με την οποία ζητεί τη διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου στην πόλη της Καλαμπάκας απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρικάλων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Προς
Τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και
Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κοιν.
1. κ.κ. Βουλευτές Τρικάλων
2. κ. Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Στο Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή την 09-01-2018, δεν εμπεριέχεται η σύσταση Κτηματολογικού Υποκαταστήματος Καλαμπάκας. Τούτο συνεπάγεται την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας και συνένωσής του με το νεοσυσταθέν Κτηματολογικό Υποκατάστημα Τρικάλων.

Οφείλουμε, εκ νέου, να Σας υπενθυμίσουμε την υπ’ αρ. 26/2013 Γνωμοδότηση – Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Πρωτοδικών Τρικάλων,διά της οποίας απορρίφθηκε η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί μεταφοράς του Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας, η οποία στο σκεπτικό της έχει λάβει υπ’ όψη όλα τα νομικά και πραγματικά περιστατικά και κριτήρια που κατατείνουν στην αναγκαιότητα διατήρησης του εν λόγω Υποθηκοφυλακείου στην πόλη της Καλαμπάκας.

Πρόκειται για ένα Δήμο που αριθμεί άνω των 20.000 δημοτών και η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου, διά της εμμέσου μη συστάσεως Κτηματολογικού Υποκαταστήματος, θα δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στους πολίτες του Δήμου Καλαμπάκας και στους Δικηγόρους που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Καλαμπάκας, καθότι, όπως ρητώς κρίθηκε και από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Πρωτοδικών Τρικάλων, συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι λόγω του γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (μεγάλοι ορεινοί όγκοι και δυσκολία εξυπηρέτησης των κατοίκων των απομακρυσμένων ορεινών χωριών με μέσα μαζικής μεταφοράς).

Σημειώνεται δε, ότι στο εν λόγω Υποθηκοφυλακείο υπάγονται και οι Ιερές Μονές των Μετεώρων, ο ρόλος των οποίων είναι κομβικός για την εν γένει ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, και η απομάκρυνσή του θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις συναλλαγές αυτών. Περαιτέρω, ο Δήμος Καλαμπάκας καταλαμβάνει έκταση άνω των 1.650 τετρ. χλμ., περιλαμβάνοντας άνω των 75 τοπικών κοινοτήτων και οικισμών και χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, και διά τούτο συνάγεται ότι τα εμπράγματα δικαιώματα του αιτούμενου προς σύσταση Κτηματολογικού Υποκαταστήματος Καλαμπάκας ουδόλως θα είναι αμελητέα, τουναντίον αφενός θα αποτελεί ένα Υποκατάστημα που θα εξυπηρετεί το σύνολο των πολιτών του οικείου Δήμου, χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρίες και έξοδα μετακίνησης προς την πόλη των Τρικάλων, αφετέρου θα επιφέρει στο Κράτος τα αναμενόμενα έσοδα που επιφέρει ένα επιδιωκόμενο προς σύσταση, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου, Υποκατάστημα.

H ανωτέρω αντίθεσή μας σαφώς αφορά την κατάργηση και των Υποθηκοφυλακείων Φαρκαδόνας και Πύρρας, καθώς και αυτά εξυπηρετούν πλείστους πολίτες επιφέροντας ταυτόχρονα στο κράτος πληθώρα εσόδων, χωρίς ουδεμία επιβάρυνση του Δημοσίου. Το Κτηματολογικό Γραφείο Τρικάλων, σε περίπτωση κατάργησης των εν λόγω Υποθηκοφυλακείων, θα επιφορτισθεί με εξυπηρέτηση πολιτών που ο αριθμός του θα ξεπερνά τις 120.000, γεγονός που θα δυσχεραίνει τα μέγιστα την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κοινού, λόγω και του μεγάλου όγκου αρχείου που θα προκύψει.

Διά των ως άνω, Σας καλούμε να τροποποιήσετε τις εν λόγω προτεινόμενες διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω εκτιθέμενα και τη ρητή αντίθεση μας προς αυτές.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ν. ΓΟΥΓΟΥΛΑΚΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΤΣΑΓΚΟΥΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

δημος καλαμπακας

Νέες τροποποιητικές αιτήσεις για τους δικαιούχους ΚΕΑ

Όσοι δικαιούχοι συμπληρώνουν 12 μήνες επιδότησης τον Φεβρουάριο 2018 και δεν έχουν υποβάλλει καμία τροποποιητική αίτηση μπορούν να τροποποιήσουν την αίτηση τους για το ΚΕΑ. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση θα ανακληθεί, καθώς συμπληρώνονται 12 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της. Αν ανακληθεί μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ[…]

Περισσότερα »

Διάλεξη για τον επαγγελματικό προσανατολισμό από τον Δρα Νίκο Λυγερό στην Καλαμπάκα

Μία ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων έδωσε απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πολυπράγμων ερευνητής Δρ. Νίκος Λυγερός. Στο Πολιτιστικό Κέντρο βρέθηκαν και αρκετοί νέοι σε ηλικία, όπως και γονείς και εκπαιδευτικοί. Το βιογραφικό του κ. Λυγερού διάβασε στη αρχή της εκδήλωσης η[…]

Περισσότερα »