tameteora.gr

tameteora.gr

Λαδένια, η ελληνική

ΥΛΙΚΑ
Για 1 πίτσα διαμέτρου περίπου 38 εκ.

Για τη βάση

-350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-10 γρ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, συνήθως μαζί με τις φρέσκες ζύμες και τα βούτυρα)
-280 ml χλιαρό νερό
-1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
-80 ml ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

-2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
-2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
-1 κουτ. γλυκού ρίγανη
-1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
-100 ml ελαιόλαδο
-λίγο ψιλό αλάτι, πιπέρι.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάση: Σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο και να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη (σε ζεστό περιβάλλον) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδένια: Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τον πελτέ και τον αραιώνουμε με 40 ml νερό. Ρίχνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο, λίγο ψιλό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα. Λαδώνουμε με 30 ml από το ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου περίπου 38 εκ. ή τη λαμαρίνα του φούρνου. Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη σε διάμετρο περίπου 38 εκ. και τη μεταφέρουμε στο ταψί. Απλώνουμε το μείγμα του πελτέ ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού. Σκορπίζουμε τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια στην επιφάνεια, αλλά να ροδίσει η ζύμη και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της.

Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή: Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

ΠΗΓΗ: gastronomos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελιόπιτα κυπριώτικη

ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη 1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (προτιμήστε ελαφρύ ελαιόλαδο Μυτιλήνης) 3½-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ Για τη γέμιση 3 φλιτζάνια ελιές μαύρες γλυκές (όχι ξιδάτες) 3 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα 3 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού[…]

Περισσότερα »

Καλαμαράκια με σπανάκι και άνηθο

ΥΛΙΚΑ -1 κιλό καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες -7 έως 8 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ -1 κιλό φρέσκο σπανάκι*, καθαρισμένο και χοντροκομμένο -1 ματσάκι άνηθος ή μάραθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια),[…]

Περισσότερα »