tameteora.gr

tameteora.gr

Η τοποθέτηση του Γιώργου Κουρέλη της Visit Meteora στη διαβούλευση

Προς υπουργό πολιτισμού και παιδείας Κα. Κονιόρδου

Είμαστε πεπεισμένοι πως είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε σαν τοπική κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε θέματα που προκύπτουν από την μεγάλη και αυξανόμενη επισκεψιμότητα του σημαντικότερου ίσως μνημείου της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Λαμβάνοντας υπόψιν την ταχεία και διαρκή ανάπτυξη, στο παρελθόν αλλά και την προβλεπόμενη στο μέλλον δηλώνουμε την θέλησή μας να προωθήσουμε μια δίκαιη, υπεύθυνη και βιώσιμη τουριστική τάξη πραγμάτων, της οποίας τα οφέλη θα μοιραστούν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, στο πλαίσιο μιας ανοικτής οικονομίας που θα σέβεται την ιερότητα του χώρου αλλά και του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος.

Η μικρή μας πόλη, μια κωμόπολη 12.000 κατοίκων δέχεται ετησίως 1.200.000 επισκέπτες.

Πιστεύοντας σταθερά ότι οι τουριστικές δραστηριότητες πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με τα χαρακτηριστικά και τις παραδόσεις της περιοχής και να σέβονται τους νόμους, τις πρακτικές και τα έθιμά.

Από την άλλη πλευρά όλοι εμείς οι επιχειρηματίες και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να σεβόμαστε τους τουρίστες παρέχοντάς τους την απαραίτητη ενημέρωση και βοήθεια συμβάλλοντας σε μια φιλόξενη υποδοχή.

Θεωρώντας ότι όλοι οι φορείς της τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να προασπίζουν το φυσικό περιβάλλον με σκοπό μια υγιή βιώσιμη οικονομική ανάπτυξης. Ο τουρισμός στη φύση και ο οικοτουρισμός αναγνωρίζονται ως σημαντικοί συντελεστές για τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του επιπέδου του τουρισμού, υπό τον όρο να σέβονται τη φυσική κληρονομιά και τους τοπικούς πληθυσμούς.

Επίσης είμαστε σταθερά πεπεισμένοι πως τα μνημεία και οι τουριστικοί πόροι ανήκουν στην κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Οι κοινότητες στων οποίων τις περιοχές αυτές βρίσκονται έχουν ειδικά δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι τους.

Οι τουριστικές πολιτικές και δραστηριότητες πρέπει να υλοποιούνται με σεβασμό στην καλλιτεχνική, αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά την οποία πρέπει να προστατεύουμε και να κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε τα εξής:
• Οι οικονομικοί πόροι που προέρχονται από τις επισκέψεις σε πολιτιστικού χώρου και μνημεία πρέπει, τουλάχιστον εν μέρει, να χρησιμοποιούνται για τη συντήρησή, προστασία, ανάπτυξη και εξωραϊσμό αυτής της κληρονομιάς.
• Θα πρέπει να υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης του σημαντικού μνημείου ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη εύρυθμη λειτουργία του χώρου.
• Ο φορέας θα πρέπει να είναι η υπεύθυνη αρχή για θέματα διαχείρισης, προστασίας που έχουν να κάνουν με την αύξηση των ροών των επισκεπτών καθώς εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη απειλή του μνημείου.
• Η αναρρίχηση χρίζει προστασίας και ανάδειξης και όχι απαγόρευσης καθώς αποτελεί μέρος της τοπικής ιστορίας και κληρονομιάς. Χωρίς τους ντόπιους αναρριχητές δεν θα υπήρχαν τα μοναστήρια.=|
• Η καθαριότητα του χώρου θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα, από ιδιωτική εταιρεία ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό σκουπίδι.
• Ένας τεράστιος χώρος σαν τα Μετέωρα δεν μπορεί να προστατευτεί αν δεν υπάρχουν άτομα εκπαιδευμένα και με κατάλληλο εξοπλισμό. Μια Εταιρεία security με τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι απαραίτητη για την αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων.
• Τα ομορφότερα μονοπάτια της Ευρώπης είναι εγκαταλελειμμένα στο έλεος του Θεού.
• Τουαλέτες δεν υπάρχουν παρά μόνο μέσα στα μοναστήρια τη στιγμή που το μνημείο επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες. Πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι και παιδιά με αποτέλεσμα να ψάχνουν και να κάνουν την ανάγκη τους στους γύρω θάμνους.

Το προεδρικό διάταγμα δεν δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του Ιερού Χώρου των Μετεώρων. Αλίμονο αν το πρόβλημα εστιάζεται στις εναλλακτικές δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση.

Visit Meteora

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

γάιδαρος

Και γιατί «γαϊδούρια»;

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΕΡΕΚΟΥ Σκέφτομαι πόσο περίεργα, και πολλές φορές πόσο άδικα, λειτουργεί η περίφημη «φαιά ουσία» του εγκεφάλου, δηλαδή το μυαλό και επομένως η σκέψη μερικών συνανθρώπων μας. Το να είναι κάποιος ενοχλητικά «αργός», ή και μειωμένης αντίληψης, ή και βλάκας (δηλαδή «βλίτο») δεν είναι θέμα χαρακτήρα και ελαττωμάτων για[…]

Περισσότερα »

Κύπρος: Η μάχη του ’74 μέσα από τα μάτια του Σωτ. Γκιάτα και δύο ακόμη ηρώων

Στο Ιστορικό Άρθρο ντοκουμέντο που φέρνει σήμερα στο Φως η ιστοσελίδα veteranos.gr μιλούν χωρίς κανένα δισταγμό οι τρεις «ΕΛΔΥΚ»άριοι εικοσάχρονα παιδιά τότε και περιγράφουν την Εισβολή την Φρίκη του Πολέμου και αναρωτιούνται ακόμη και σήμερα … Γιατί η Ελλάδα τους Παράτησε χωρίς βοήθεια την ώρα που κέρδιζαν τους Τούρκους κατά[…]

Περισσότερα »