tameteora.gr

tameteora.gr

Πατατόπιτα Τήνου

Πατατόπιτα
ΥΛΙΚΑ

-Δυόμισι κιλά πατάτες, προτιμάμε βιολογικές, με τη φλούδα, καλά πλυμένες
-100 ml ελαιόλαδο+λίγο επιπλέον για το ταψί
-1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε ψιλά καρέ
-4 αυγά, προτιμάμε βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
-200 γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη, ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας
-100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
-100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
-2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
-100 γρ. γάλα
-τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 


Για 12 κομμάτια / Προετοιμασία: 35΄/ Ψήσιμο: 1 ώρα

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις τρυπάμε για να δούμε αν έγιναν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις περνάμε από το μύλο λαχανικών ή τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.

Οση ώρα βράζουν οι πατάτες σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι, μέχρι να μαραθεί και να μαλακώσει κάπως. Το αφήνουμε να κρυώσει και μόλις λιώσουμε τις πατάτες, το προσθέτουμε ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τα τυριά, το υπόλοιπο λάδι (εκτός από 2 κουτ. σούπας που κρατάμε για να αλείψουμε την επιφάνεια) και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30×40 εκ. και απλώνουμε το μείγμα της πατατόπιτας ομοιόμορφα ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Αλείφουμε με ένα πινελάκι προσεκτικά την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Η πατατόπιτα συνοδεύει, θαυμάσια, μπιφτέκια ή κοτόπουλο ψητό, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι μπορεί να είναι από μόνο του κύριο γεύμα, ειδικά αν το συνοδεύσουμε με μια σαλάτα της αρεσκείας μας.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τας Κεμπάπ

Τας Κεμπάπ

ΥΛΙΚΑ -1 κιλό μοσχάρι ελιά – χτένι σπάλας -1 κουταλιά μαργαρίνη με βούτυρο -4 κ. σ. ελαιόλαδο -2 κ. σ. αλεύρι -1 κ. σ. γεμάτη πελτέ -Μισό φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί -1 δαφνόφυλλο -3 ή 4 μπαχάρια -αλάτι -φρεσκοτριμμένο πιπέρι.   ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουμε το μοσχάρι σε κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς.[…]

Περισσότερα »
Μαυρομάτικα φασόλια

Μαυρομάτικα φασόλια με αλμύρα, ανθότυρο και βασιλικό

ΥΛΙΚΑ -350 γρ. φασόλια μαυρομάτικα -το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα -400 γρ. αλμύρα, χοντροκομμένη (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια) -3 έως 4 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα (αν δεν βρούμε, βάζουμε μαϊντανό ή δυόσμο) -200 γρ. ανθότυρο, σε μέτρια, ακανόνιστα κομμάτια -2 σταγόνες ταμπάσκο[…]

Περισσότερα »