tameteora.gr

tameteora.gr

Μοσχαράκι στάμνας Ηπειρώτικο

Μοσχαράκι στάμνας
ΥΛΙΚΑ

-1 & 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κρέας από πόδι, σε μερίδες
-4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
-300 γρ. κεφαλογραβιέρα ηπειρώτικη, σε κύβους
-1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
-4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
-4 κουτ. σούπας βούτυρο αιγοπρόβειο
-1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
-1 κουτ. γλυκού κανέλα
-αλάτι, πιπέρι.


Μερίδες 5-6 / Χρόνος προετοιμασίας 15′ / Χρόνος μαγειρέματος 2:00′ / Έτοιμο σε 2:15′

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το σοτάρετε με το βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, το μπαχάρι και την κανέλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160οC. Γυρίζετε το φαγητό σε πήλινο σκεύος (τη λεγόμενη «στάμνα») και στρώνετε τις πατάτες γύρω από το κρέας. Σκορπάτε από πάνω το τυρί προσέχοντας να μην ακουμπήσει στα τοιχώματα (επειδή κολλάει και μαυρίζει εύκολα). Περιχύνετε το φαγητό με το λάδι και προσθέτετε 1½ με 2 φλιτζάνια νερό, ίσα να σκεπαστεί λίγο το κρέας.

Κλείνετε το σκεύος με το καπάκι και το σφραγίζετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το φαγητό στον φούρνο για 1 ώρα και 45 λεπτά.

Ανοίγετε το καπάκι και ελέγχετε το ζωμό. Αν έχει μείνει πολύ, μπορείτε να τον γυρίσετε σε μικρή κατσαρόλα και να τον σιγοβράσετε μέχρι να μείνει ο μισός. Περιχύνετε το φαγητό με το ζωμό και σερβίρετε κατευθείαν από τη «στάμνα» στο τραπέζι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κατή

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μοσχάρι γιουβέτσι

Υλικά (για 4 άτομα) -1 κιλό μοσχάρι από σπάλα με το κόκαλο ή χωρίς, κομμένο σε μερίδες -Μισό κιλό κριθαράκι, χοντρό -1 σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη και κομμένη στα τέσσερα -8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο -1 μέτριο πράσο (μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος), καθαρισμένο, σε ροδέλες -Μισή κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι,[…]

Περισσότερα »

Πατάτες ακορντεόν στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) -4 μεγάλες πατάτες -200 γραμμάρια μπρόκολο -1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα -2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα -1 ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους -1 αυγό -1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο -ελαιόλαδο -αλάτι -πιπέρι.   ΕΚΤΕΛΕΣΗ Με ένα αποφλοιωτή ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις πλένετε καλά. Σε ένα ξύλο κοπής βάζετε[…]

Περισσότερα »