tameteora.gr

tameteora.gr

Μοσχαράκι στάμνας Ηπειρώτικο

Μοσχαράκι στάμνας
ΥΛΙΚΑ

-1 & 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κρέας από πόδι, σε μερίδες
-4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
-300 γρ. κεφαλογραβιέρα ηπειρώτικη, σε κύβους
-1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
-4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
-4 κουτ. σούπας βούτυρο αιγοπρόβειο
-1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
-1 κουτ. γλυκού κανέλα
-αλάτι, πιπέρι.


Μερίδες 5-6 / Χρόνος προετοιμασίας 15′ / Χρόνος μαγειρέματος 2:00′ / Έτοιμο σε 2:15′

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το σοτάρετε με το βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, το μπαχάρι και την κανέλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160οC. Γυρίζετε το φαγητό σε πήλινο σκεύος (τη λεγόμενη «στάμνα») και στρώνετε τις πατάτες γύρω από το κρέας. Σκορπάτε από πάνω το τυρί προσέχοντας να μην ακουμπήσει στα τοιχώματα (επειδή κολλάει και μαυρίζει εύκολα). Περιχύνετε το φαγητό με το λάδι και προσθέτετε 1½ με 2 φλιτζάνια νερό, ίσα να σκεπαστεί λίγο το κρέας.

Κλείνετε το σκεύος με το καπάκι και το σφραγίζετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το φαγητό στον φούρνο για 1 ώρα και 45 λεπτά.

Ανοίγετε το καπάκι και ελέγχετε το ζωμό. Αν έχει μείνει πολύ, μπορείτε να τον γυρίσετε σε μικρή κατσαρόλα και να τον σιγοβράσετε μέχρι να μείνει ο μισός. Περιχύνετε το φαγητό με το ζωμό και σερβίρετε κατευθείαν από τη «στάμνα» στο τραπέζι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κατή

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κορμός παγωμένος

Κορμός παγωμένος (σεμιφρέντο)

ΥΛΙΚΑ -180 γρ. ζάχαρη -6 κρόκοι αυγών -1 κιλό κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ με το σύρμα, μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι -200 γρ. φρουί γλασέ+ επιπλέον για γαρνίρισμα -150 γρ. αμύγδαλα με ή χωρίς το φλοιό -100 γρ. μπισκότα πτι-μπερ, κομμένα σε μικρά κομμάτια.  […]

Περισσότερα »
Φασουλοταβάς

Φασουλοταβάς με «χάντρες» και χωριάτικα λουκάνικα

ΥΛΙΚΑ -500 γρ. φασόλια ξερά «χάντρες» μουσκεμένα αποβραδίς σε κρύο νερό -400 γρ. χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε λεπτές ροδέλες -1 κρεμμύδι μεγάλο σε λεπτές φέτες, -2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο -200γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη -1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο -1 κουτ. γλυκού θυμάρι -1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο -αλάτι, πιπέρι.   ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε[…]

Περισσότερα »