TaMeteora.gr

TaMeteora.gr

ΦΛΩΡΑ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ: «Οι σχέσεις αγάπης είναι η ασπίδα μας απέναντι σε κάθε κρίση»

Κασαβέτη Φλώρα

Ηθελε πολύ να γράψει ένα βιβλίο που να μπορούν να το διαβάσουν όλοι και να απευθύνεται σε όλους, ακριβώς όπως ο έρωτας αφορά σε όλους μας. Ξεκίνησε τη συγγραφή του βιβλίου της διότι, γράφοντας άρθρα για τις σχέσεις των δύο φύλων, έβλεπε ότι τελικά ο έρωτας ήταν ένα πολυδιάστατο θέμα.

Η αγάπη της για τη συγγραφή και τη δημοσιογραφία, η δημιουργική σκέψη, το ανοιχτό μυαλό, η ετοιμότητα και η ερευνητική διάθεση, συνιστούν τα κύρια προσωπικά χαρακτηριστικά της.

Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι οξυδερκής, πολύπλευρη και δραστήρια. Παρατηρεί σιωπηρά τους θριάμβους και τις ήττες τής καθημερινής ζωής, όπως και τον έρωτα και την ευτυχία που κρύβεται στις πιο μικρές λεπτομέρειες.

Πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι γενικά πιο προσεκτικές σε όσα και ό,τι γράφουν. Όχι λόγω χαμηλότερης αυτοπεποίθησης σε σχέση με τους άνδρες, αλλά διότι από τη φύση τους είναι πιο «φροντιστικές» και μπαίνουν πάντα στη θέση τού αναγνώστη. Όμως, εκτιμά πολύ το χιούμορ στους συντάκτες και συγγραφείς του αντίθετου φύλου.

Τέλος, αφήνει τα φύτρα των συναισθημάτων να ωριμάσουν μέσα της, και με βαθιά σεμνότητα και υπομονή σκέπτεται και δημιουργεί νέους δρόμους, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο έτσι μπορείς να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά; Και άλλες 99 ερωτήσεις για τον έρωτα», είναι ο τίτλος του σας βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας». Υπήρξε κάποιο συμβάν που αποτέλεσε σημείο έμπνευσης του βιβλίου;
Καθημερινά και πολλά! Η φίλη μου που έκλαιγε στον ώμο μου, διότι χώρισε με το άλλο της μισό, η άλλη μου φίλη που μόλις ερωτεύτηκε κατά κούτελα κάποιον που δεν θεωρούσε ποτέ πιθανό να ερωτευτεί, τα πρώτα καρδιοχτύπια της έφηβης κόρης μου, εγώ που αναρωτιόμουν μετά από είκοσι χρόνια αν ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα… Ο έρωτας είναι πάντα και παντού γύρω μας, και αφορά όλους.

Γιατί επιλέξατε να δώσετε τον συγκεκριμένο τίτλο στο βιβλίο σας;
Επειδή ως δημοσιογράφος αγαπώ τις ερωτήσεις! Ξεκίνησα με δέκα ερωτήσεις και οι δέκα έγιναν είκοσι και οι είκοσι … εκατό.

Ομολογουμένως το βιβλίο σας είναι καλαίσθητο, με πολύ καλή δομή που βοηθά τον αναγνώστη να βελτιώσει την οπτική του γύρω από το θέμα του έρωτα, ενώ συμπεριλαμβάνει τις απόψεις γνωστών ειδικών όπως ο Δρ. Θάνος Ασκητής, η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, ο Δημήτρης Γρηγοράκης, η Αλεξάνδρα Καππάτου, η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, κ.ά. Πόσο σημαντικό είναι ν’ αγκαλιάζεται η συγγραφική αυτή προσπάθεια από έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο αλλά και από καταξιωμένους ανθρώπους στον χώρο τους;
Οι περισσότεροι από τους 45 ειδικούς που με βοήθησαν στη συγγραφή του βιβλίου είναι ειδικοί, με τους οποίους συνεργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια για τη συγγραφή άρθρων υγείας και ψυχολογίας, καθώς και άρθρων που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, που είναι και το αγαπημένο μου θέμα. Στόχος μου ήταν να γράψω ένα βιβλίο για τον έρωτα πολυδιάστατο, και να μεταφέρω στον αναγνώστη πολύτιμες και έγκυρες πληροφορίες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Οι ειδικοί που απάντησαν στις ερωτήσεις αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, και όλες οι πληροφορίες ενσωματώθηκαν μ’ έναν τρόπο γραφής που είναι απόλυτα κατανοητός και φιλικός για όλους.

Ποια είναι η υποδοχή του ενδιαφέροντος αυτού πονήματος από το αναγνωστικό κοινό, κυρία Κασσαβέτη;
Ο στόχος του βιβλίου ήταν να μπορεί να διαβαστεί απ’ όλους. Μικρούς και μεγάλους. Άνδρες και γυναίκες. Παντρεμένους και ελεύθερους. Ερωτευμένους και μη. Οπαδούς του έρωτα ή επιφυλακτικούς (κυρίως από αυτούς). Πιστεύω ότι το βιβλίο τον έχει πετύχει αυτό τον στόχο.

Γνωρίζουμε ότι πέρα από τη συγγραφή είστε μια πολύ δραστήρια δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια, και έχετε καταπιαστεί με σημαντικά θέματα, που αφορούν στις σχέσεις, στο παιδί και στην υγεία. Επίσης, έχετε συνεργαστεί και με κορυφαίους ειδικούς στη σύνταξη άρθρων. Πόσο εύκολο ήταν να μεταπηδήσετε από τη δημοσιογραφία στη συγγραφή;
Τα βιβλία μου είναι ένα πάντρεμα μεταξύ δημοσιογραφίας και συγγραφής, κυρία Δούλη. Είμαι πρώτα και πάνω απ’ όλα δημοσιογράφος. Η συγγραφή βιβλίων είναι για μένα ένας άλλος τρόπος να εκφραστώ δημοσιογραφικά. Γι’ αυτό και γράφω πάντα με τη συνεργασία ειδικών και στα άρθρα και στα βιβλία μου, κάτι που φυσικά στο Εξωτερικό συμβαίνει εδώ και χρόνια.

Έχετε σκεφτεί με τι θέμα θα θέλατε να συνεχίσετε τη συγγραφική πορεία σας;
Η φιλία είναι ένα θέμα που μου αρέσει πολύ. Επίσης, η συνταγή με τους διαφορετικούς ειδικούς μου αρέσει. Θα ήθελα πολύ να δω τι έχουν να μας πουν πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια από τα συναισθήματα που νιώθατε τη στιγμή που γράφατε το βιβλίο σας, και να μας πείτε πόσο επηρέασε την καθημερινότητά σας η διαδικασία;
Το πιο συναρπαστικό στο ταξίδι της συγγραφής ήταν ότι μέσα από το παιγνίδι των ερωτήσεων έμαθα πάρα πολλά για τον έρωτα που δεν ήξερα. Είναι απίστευτο το πόσα πράγματα μπορούμε να μάθουμε για τα περίεργα του έρωτα, και το βιβλίο αυτό προτρέπει τον αναγνώστη μέσα από τις πιο απλές και φαινομενικά «αθώες» ερωτήσεις να προβληματιστεί και να δει τον έρωτα με άλλο μάτι. Τελειώνοντας το βιβλίο κι εγώ η ίδια είδα τον έρωτα με άλλο μάτι.

Τι είναι για σας το γράψιμο και τι η ανάγνωση ενός βιβλίου;
Το γράψιμο για μένα είναι καθημερινός τρόπος ζωής. Το ίδιο και η ανάγνωση. Ανήκω πάντως σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, που κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο νιώθω πιο πλούσια. Κάπως διαφορετικά βλέπω τα πράγματα μόλις τελειώσω ένα βιβλίο. Αυτό το ένιωθα ακόμη κι όταν διάβαζα ένα απλό παραμύθι στην κόρη μου, όταν ήταν μικρή.

Κατά τη γνώμη σας ο έρωτας περιφρονεί τα σχέδια των ανθρώπων, κυρία Κασσαβέτη;
Χμμμ… το πίστευα αυτό για χρόνια! Πίστευα δηλαδή πολύ στο πεπρωμένο σε ό,τι αφορά στον έρωτα. Στη σύμπτωση. Στον παράγοντα τύχη. Και μετά έγραψα αυτό το βιβλίο, και έμαθα κάτι πολύ σπουδαίο! Ότι αρκετές φορές την τύχη μας στον έρωτα μπορεί να τη φτιάξουμε και μόνοι μας. Διαβάζοντας το βιβλίο, οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν ότι τελικά μπορεί οι επιλογές μας στον έρωτα να μην είναι τόσο τυχαίες όσο νομίζαμε ή να μην είναι θέμα τύχης ότι κάποιοι ερωτευόμαστε συστηματικά λάθος ανθρώπους ή και απόλυτα σωστούς. Ή ότι υπάρχει λόγος που κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι δίνουμε περισσότερα απ’ όσα παίρνουμε. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που μας επηρεάζουν στον έρωτα, και μάλιστα συνήθως ούτε που τους υποψιαζόμαστε. Το βιβλίο μέσα από τις 100 συνολικά ερωτήσεις του τεκμηριώνει μέσα από την επιστημονική γνώση αλλά με απλό τρόπο, για να είναι κατανοητό ακόμη και σ’ έναν έφηβο, όλα όσα κρύβονται πίσω από τις επιλογές μας στον έρωτα.

Υπάρχει κάτι που σας δίνει ελπίδα στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης;
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που με φοβίζει περισσότερο δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά η κρίση στις σχέσεις των ανθρώπων. Άνθρωποι που φοβούνται, διστάζουν, δυσκολεύονται ή απλά δεν θέλουν να ερωτευτούν. Που είναι απορροφημένοι από άλλα πράγματα, που βάζουν άλλες προτεραιότητες και δεν αφήνουν τον εαυτό τους να ζήσει αυτό το δυνατό συναίσθημα. Ή που απλά προστατεύουν τον εαυτό τους, διότι δεν θέλουν να απογοητευτούν ή να πονέσουν. Διότι ο έρωτας πονάει μερικές φορές,, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Όμως, αν δεν μάθουμε να διαχειριζόμαστε και την απογοήτευση σε όλα τα επίπεδα –όχι μόνο στον έρωτα–, τότε δεν ξέρουμε τι θα πει αληθινή ζωή. Η πιο πρόσφατη έρευνα που διάβασα και με εξέπληξε αποκαλύπτει ότι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης οι σχέσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι τελικά αυτό που μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους. Ούτε το χρήμα, ούτε η επαγγελματική καταξίωση, ούτε η επίτευξη των προσωπικών στόχων. Οι σχέσεις αγάπης είναι η ασπίδα μας απέναντι σε κάθε κρίση, προσωπική ή παγκόσμια.

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma του ομίλου ΑNT1, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί στο www.happymom.gr του ίδιου ομίλου.
Έχει συνεργαστεί ως συντάκτρια, υπεύθυνη ύλης και αρχισυντάκτρια σε περιοδικά ποικίλης ύλης: «Είναι», «Τo Παιδί μου κι Εγώ», «Παιδί και Νέοι Γονείς», «Ρrevention», «Jolie» κ.ά.

Έχει ασχοληθεί με τον τομέα των σχέσεων, του σεξ, της ψυχολογίας και της υγείας και έχει συνεργαστεί για τη σύνταξη άρθρων με κορυφαίους ειδικούς.

Έχει πάρει συνεντεύξεις από σημαντικό αριθμό επιστημόνων από τον χώρο της παιδιατρικής και της υγείας.

Ζει στο Χαλάνδρι, είναι παντρεμένη και δηλώνει ερωτευμένη με τον σύζυγό της –και πατέρα της κόρης της–, με τον οποίο μετρά είκοσι χρόνια γάμου.

Το πρώτο της βιβλίο ήταν το «Καλώς ήρθες μωρό μου» από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» ενώ το δεύτερο βιβλίο της έχει τίτλο «Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά; Και άλλες 99 ερωτήσεις για τον έρωτα», και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας».

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα» στις 3 Φεβρουαρίου 2017.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *